用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖公會何澤芸小學(長享)家長入黎一齊傾計丫~ ...
樓主: 626mama
go

聖公會何澤芸小學(長享)家長入黎一齊傾計丫~   [複製鏈接]

我啱啱問咗個朋友派主恩,上星期先去買書,都係六百幾咋,點解我哋會咁貴架 ???

原帖由 626mama 於 11-7-6 09:46 發表
小韋寶 ,

個價錢一年就差唔多,真係好貴。我地都冇得簡,書商收幾多我地就比幾多,妳講得岩,針唔拮到肉唔知痛.........好痛呀...

回復 1# 小韋寶 的帖子

小韋寶 ,

差咁遠,我D朋友買書,個個叫晒貴,我冇直接問幾多錢,不過六百幾咁平又好以唔合理喎。

小韋寶 ,

我問左小朋友讀主恩的朋友,佢話

連埋簿費就要過千, 淨係書+作業約七百左右! 買埋校服等等..., 個日都洗咗$1,600 !

我地齋書都成1600真係貴過人幾多喎。

朋友話主恩書單內無數學書,學校自己出教材,所以$$平了一截.

回復 1# doramami 的帖子

doramami ,

原來係咁,多謝妳。

醒目開學勳章

今日打咗去青衣邨何澤芸問,上學期要$1445 貴到呢。。。。

ChammyMAMA<

我地差唔多喎。

原帖由 ChammyMAMA 於 11-7-14 09:39 PM 發表
今日打咗去青衣邨何澤芸問,上學期要$1445 貴到呢。。。。

我阿囡將於今年9月份升P.1聖公會何澤芸小學(長享),請問有無人知, 係咪只係有1架校車0架返學校? 我住大窩口.問過校車公司,佢地話會由大窩口再到葵涌,葵興至葵盛.然後先返學校,甘兜法阿女實"嘔" 到七彩啦. 佢有暈車浪架. 點算!請問有無人知有冇其他校車或媬姆車直接返學校架 ?

HI,

今年我小朋友會插班到P.2, 唔知我小朋友會否入到普教中班呢? 有無同我一樣係插班入架, 又一齊傾下

歡迎你加入呀,又多個同學仔。
唔係一部校車架,有幾條線架,你如果係去大窩口應該係坐6號車;啲站依次係:

麗城
愉城
荃灣地鐵
大窩口(冇註明邊度上落)
上角街行人天橋
葵芳地鐵
車費應該係$410
你可以打去問
27433326 / 6309 6604 潘小姐

據我所知呢間校車公司算平,我哋青衣線都係收290,主恩要成370,我朋友讀主恩,佢話仲唔可以轉站上落車添,我哋如果要唔同上落站都只係加$30,我覺得服務好好。

原帖由 2girlsmama 於 11-7-18 22:37 發表
我阿囡將於今年9月份升P.1聖公會何澤芸小學(長享),請問有無人知, 係咪只係有1架校車0架返學校? 我住大窩口.問過校車公司,佢地話會由大窩口再到葵涌,葵興至葵盛.然後先返學校,甘兜法阿女實"嘔" 到七彩啦. 佢有暈車浪架.  ...

回復 3# 2girlsmama 的帖子

2girlsmama ,

我小朋友都係坐校車,好以小韋寶講,校車有幾條線,如果妳另外搵校車可能收得幾貴,而且怕唔怕佢冇買保險。

我小朋友幼稚園4年都坐校車,有3年都係頭站上車,雖然青衣住讀青衣幼稚園,都要坐一個鐘才回校,初初我都有D擔心,見小朋友都適應,就冇再理。

妳真係擔心,問下校車公司睇下可唔可以安排下先啦。

回復 3# slimiesum 的帖子

slimiesum ,

歡迎!歡迎!
我都想入<普教中班>考左試,
未知入唔入到。

妳小朋友之前讀邊間學校架,點解P2轉校。

我之前聽人講,通常太谷定唔順轉校,唔知妳地係唔係都係因為咁轉校呢。

回復  :小韋寶及626 mama 的帖子

我已問過校車公司, 我地條線係由大窩口再到葵涌,葵興至葵盛.然後先返學校.甘兜法阿女實"嘔" 到七彩啦. 阿女有暈車浪架.上車唔到10分鐘就暈啦. 唯有問下校車公司可以點安排啦. 如果唔係,都唔知點算好.  返到學校暈晒車浪, 都唔知點上堂好.

2girlsmama,

妳問左喇,希望校車公司可為妳安排下啦。
暈車浪真係好辛苦架。

原帖由 2girlsmama 於 11-7-19 12:44 PM 發表
回復  :小韋寶及626 mama 的帖子

我已問過校車公司, 我地條線係由大窩口再到葵涌,葵興至葵盛.然後先返學校.甘兜法阿女實"嘔" 到七彩啦. 阿女有暈車浪架.上車唔到10分鐘就暈啦. 唯有問下校車公司可以點安排啦. 如果 ...

因為搬來青衣, 所以為小朋友轉校, 希望我無簡錯學校, 而普教中都係吸引我的地方, 我見佢地網站做得好清晰, 一見就明學校既情況, 相反, 我見樓下果間, 我上佢網址, 看得我好辛苦

原帖由 626mama 於 11-7-19 12:27 發表
slimiesum ,

歡迎!歡迎!
我都想入考左試,
未知入唔入到。

妳小朋友之前讀邊間學校架,點解P2轉校。

我之前聽人講,通常太谷定唔順轉校,唔知妳地係唔係都係因為咁轉校呢。 ...

因為搬來青衣, 所以為小朋友轉校, 希望我無簡錯學校, 而普教中都係吸引我的地方, 我見佢地網站做得好清晰, 一見就明學校既情況, 相反, 我見樓下果間, 我上佢網址, 看得我好辛苦

我小朋友都會搭校車, 問過校車公司, 好早上車, 好早(07:40)會返到學校, 但08:10先上堂, 我都好擔心, 如果只要佢地一程都要比$200(如無記錯), 好難取捨

回復 9# 2girlsmama 的帖子

2girlsmama,

我回家睇行車路線
大窩口
6號車
07:58分上車

唔通我果張唔update

slimiesum ,

哦,原來係搬屋,P2普教中洗唔洗考試入班架?

個網址真係做得幾好,P1-2年級又有家課表,小朋友寫得唔好,都可以上網睇。通告又一目了然。

我小朋友都會搭校車,因為我要返工,收幾多都比佢架喇。
而且返學條線同放學校車線唔同,再要比多幾十蚊比佢。

其實(07:40)上車我確得唔早喇,學校08:10上堂,都係早半個鐘上車,可能我小朋友讀幼稚園時,9:00上堂8:05就上校車,要坐一個鐘,比起黎都唔係好耐。

妳校車線係唔係3號,我地小朋友返學同一路線喎。

原帖由 slimiesum 於 11-7-20 01:07 AM 發表

我小朋友都會搭校車, 問 ...

回復 626mama 的帖子

626mama,

之前問係大窩口站
06:58分上車
唔知宜家係咪改左呢,因我係6月尾問架.
甘即係我女要6點起身.

626mama,

你誤會了, 上車時間係07:20, 約07:40返到校, 但08:10才上堂, 我個人覺得早左D(上車時間), 之前小朋友都係搭校車, 就07:50先上車, 佢可以訓多陣, 而家就真係登佢辛苦, 不過我唸9月我唔搭校車住, 自己管接管送先, 咁我又可以認識下多D學校, 老師, 家長, 同學仔咁.....10月才正式搭
‹ 上一主題|下一主題