用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖公會何澤芸小學(長享)家長入黎一齊傾計丫~ ...
樓主: 626mama
go

聖公會何澤芸小學(長享)家長入黎一齊傾計丫~   [複製鏈接]

醒目開學勳章

唔該晒,我同阿囡揀咗青衣邨嗰間,見好新好靚!
原帖由 626mama 於 11-6-16 13:00 發表
ChammyMAMA,

我都唔知有咩大分別,只知青衣邨果間之前係長享的下午班。

626,你星期六考成點? 我女應該冇行,一如所料。佢仲要考到眼紅紅,老師帶佢返嚟既時候話佢好冇信心。好彩唔係靠呢個試入學,唔係就慘.............

佢考緊嗰陣我入咗校務處,同個杜主任傾咗一陣。校務處啲職員同主任都好好人,好nice,覺得阿女入到呢間真係好開心。

小韋寶 ,

我地早到,冇諗住會另外帶開小朋友問,遠望見我果仔好怕羞見佢縮埋一"舊"。

我問返我仔識唔識,佢話有一題聽唔明,用普通話問返老師係唔係果張相(當時係老師講,小朋友用手指圖),老師答返佢岩,我仔話咁就應該全部都答晒。唔係即時知,我地都唔知 OK 唔OK。

妳囡囡考到眼紅紅係唔係因為比老師另外帶開怕羞呀?定唔識唔開心,同佢講唔識唔緊要,慢慢學就會識架喇。

我仔考緊時,我都想搵老問野,不過當時搵唔到。
其實我係想問,係唔係一個星期有兩日運動堂,即一星期五日,有兩天動運動服? 我每套衫買左一套炸,我想睇買唔買多一套運動服好。另一套就一定要買多套架喇。妳知唔知呀。

我都確得有個主任好好人,上次我登記後趕主返工,佢見我行埋去不久就叫我就咁交表,唔洗再排去上班。

都係上次登記日,我早到,個天開始想下雨,校務處有啲職員走過黎開門比我入去先,話怕下雨比我入去坐主等,校務處職員咁有愛心,小朋友入到去讀書一定好開心。

原帖由 小韋寶 於 11-6-20 10:48 AM 發表
626,你星期六考成點? 我女應該冇行,一如所料。佢仲要考到眼紅紅,老師帶佢返嚟既時候話佢好冇信心。好彩唔係靠呢個試入學,唔係就慘.............

佢考緊嗰陣我入咗校務處,同個杜主任傾咗一陣。校務處啲職員同主任都 ...

ChammyMAMA,

我囝K2,K3兩年我都有去青衣邨果間觀校,因為都幾鐘意佢,第二年都再去觀校,學校又新又靚,我都確得好好,觀校時都見D老師好好人,學生好有自信,都係一間好好的學校。

我見妳都有搵緊同學仔家長,希望妳早D到搵到一齊傾,得閒入多D黎大家傾下。

原帖由 ChammyMAMA 於 11-6-17 10:33 PM 發表
唔該晒,我同阿囡揀咗青衣邨嗰間,見好新好靚!

回復 2# 626mama 的帖子

係呀,係有兩日體育堂,但我都係買一套衫咋,因為有其他家長講我知話兩日唔會連住,所以買一套就夠。你喺邊度買??

醒目開學勳章

回覆 24# 626mama 的文章

我細個係讀長安呂明才架,所以都唔知依家邊間好,但見呢間大咪揀呢間囉,我有d亂咁嚟架!

回復 1# ChammyMAMA 的帖子

ChammyMAMA ,

長安呂明才校長好好人,之前我錯過左觀校日,膽粗粗打電話去問可唔可以睇,點知佢約我星期六帶我一家三口睇左好耐呀。

揀邊間真係好難決定,兩間比,妳而家果間的確新好多!

回復 3# 小韋寶 的帖子

小韋寶,

我係校網睇有兩日,只係唔確定,原來係唔會連住兩日架,多謝妳話我知,因為我冇工人姐姐而且唔係全識媽媽,衫唔會日日洗,放工又唔想用手洗,所以諗住買多套囉。

咁我暫時每款買多套差唔多喇。

我冇跟學校買,之前見佢寄左2.3間校服公司資料比我,我見當天都帶唔到囝囝一齊去買,自已帶埋阿仔去翠怡花園內的校服公司買,質地都幾好,所以我會再去果度買,我上次買兩套衫冇記錯的話$145.00

醒目開學勳章

回覆 27# 626mama 的文章

依家呂明才個校長唔識架,我已經畢業咗十幾年喇,副校長就識,嗰日上網址睇,有幾個老師都識架,唔知佢地仲記唔記得我呢?

ChammyMAMA ,

這個嗎...真係好難講。哈哈...

如果我小學老師,都未必記得我,通常老師記得好叻或好唔聽話,我兩樣都唔係,不過我間小學冇左LU。

原帖由 ChammyMAMA 於 11-6-20 04:41 PM 發表
依家呂明才個校長唔識架,我已經畢業咗十幾年喇,副校長就識,嗰日上網址睇,有幾個老師都識架,唔知佢地仲記唔記得我呢?

醒目開學勳章

回復 30# 626mama 的帖子

我又係,最叻無我份,最差又到我!!

我都係喺商場買,我都覺得質地幾好,又唔洗去到咁遠。若果淨買一套運動衫,我買28碼,應該係$30+32; 同埋我買咗件冷氣外套,但唔係好記得幾錢,好似60幾

原帖由 626mama 於 11-6-20 14:58 發表
小韋寶,

我係校網睇有兩日,只係唔確定,原來係唔會連住兩日架,多謝妳話我知,因為我冇工人姐姐而且唔係全識媽媽,衫唔會日日洗,放工又唔想用手洗,所以諗住買多套囉。

咁我暫時每款買多套差唔多喇。

我冇跟學校買,之前見佢寄 ...

回復 1# 小韋寶 的帖子

小韋寶 ,

一套運動衫,我買30碼,
另一套衫21碼  褲13碼。

件冷氣外套我都諗緊買唔買好。

因為猩紅熱沙田間幼稚園冇左畢業禮真係可惜。

回復 2# 626mama 的帖子

咁你買咗運動衫未?

第二套冇買,行開去先買。

626,

忽然間俾我見到學校UP咗書單上網,你得閒睇睇,都要成1600蚊,好貴呀

http://www.skhhcw.edu.hk/inews/doc/CIR7042010.pdf

原帖由 626mama 於 11-6-25 13:18 發表
第二套冇買,行開去先買。

小韋寶,

唔該晒妳,我剛剛睇完,好貴呀,P1-6,書最貴原來P1,又會咁。

原帖由 小韋寶 於 11-7-5 12:57 PM 發表
626,

忽然間俾我見到學校UP咗書單上網,你得閒睇睇,都要成1600蚊,好貴呀

http://www.skhhcw.edu.hk/inews/doc/CIR7042010.pdf

回復 1# 626mama 的帖子

咪係囉,原來咁貴,上學期咋喎,我以前睇第二啲小學書單好似都係一千以下咋嘛,宜家啲書咁貴唔怪得要書商分拆,針唔拮到肉唔知痛添......

小韋寶 ,

個價錢一年就差唔多,真係好貴。我地都冇得簡,書商收幾多我地就比幾多,妳講得岩,針唔拮到肉唔知痛.........好痛呀...

原帖由 小韋寶 於 11-7-5 02:46 PM 發表
咪係囉,原來咁貴,上學期咋喎,我以前睇第二啲小學書單好似都係一千以下咋嘛,宜家啲書咁貴唔怪得要書商分拆,針唔拮到肉唔知痛添......
‹ 上一主題|下一主題