用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 急急急~~軒官(下午)VS陳守仁
go

急急急~~軒官(下午)VS陳守仁

今日好好抽抽中軒尼詩官立(下午),另陳守仁亦收咗,請各位比D意見如何選擇好呢???

醒目開學勳章 王國長老

我會揀TSL
原帖由 icq123 於 10-11-22 02:21 PM 發表
今日好好抽抽中軒尼詩官立(下午),另陳守仁亦收咗,請各位比D意見如何選擇好呢???

depends on where you live la.

兩間學校風格都唔同, 只有您最清楚. 又要視乎您對校網, 地點等要求.

[size=large]祝大家都有個肥肥白白健健康康既BB!!!3/3 = 3.4kg4/4 = 4.7kg6/5 = 5.97kg6/6 = 6.99kg6/8 = 8.2kg
沒有難教的孩子
只有懶惰的父母

邊間近讀邊間, 小朋友返學唔使咁辛苦.
原帖由 icq123 於 10-11-22 14:21 發表

TSL - go to Wah Yan (top students - boys)
軒官 - Queen (top students - boys)
原帖由 **芳芳** 於 10-11-22 14:30 發表
兩間學校風格都唔同, 只有您最清楚. 又要視乎您對校網, 地點等要求.

你心中有數....唔洗多問.....揀你自己最想小朋友入讀果間....就ok!!!!
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

If I were you, I must choose TSL, so many people want to admit this school for it's English learning environment including me.

比我揀我揀校服靓d個間,着足6年架,大個左怪我咪死·
無知是福

醒目開學勳章 王國長老

估你唔到
原帖由 brian61950 於 10-11-22 06:50 PM 發表
比我揀我揀校服靓d個間,着足6年架,大個左怪我咪死·

真係好緊要架,我細個謮間學校d校服好核突架,攪到我幾自卑.
校長成日講己所不欲,勿施於人,又唔見佢着,都唔知係咪特登既.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-22 18:57 發表

估你唔到
無知是福

醒目開學勳章 王國長老

笑左!
咁樓主果個係咪女? 如果升BPS, 套校服真係.....

原帖由 brian61950 於 10-11-22 07:16 PM 發表
校長成日講己所不欲,勿施於人,又唔見佢着,都唔知係咪特登既.

嘩....校服好重要架, BPS 唔算啦, 係隻色怪怪地. 瑪XX神父套女裝至攞命. 我幫阿女揀學校, 校服靚都係原因架, 行出來都醒目D.
樓主兩間都唔一樣. 我自己會揀軒官下, 因為感覺各科平均些, 升中又保險DD.

簽名被屏蔽

軒下, 佢地教育SYSTEM做得幾好, 另外灣仔中學校網好過尖沙咀.

回覆 1# icq123 的文章

I guess you ask yourself first "You want your son to study in Chinese or English Primary School.  

If you have no preference on English Primary School, of course choose the one near to your place.  

If the parents fancy English primary school only, I believe TSL will be their first choice.  

Every school has adv & disadv and no school is the best.

醒目開學勳章

原帖由 w_y 於 10-11-23 10:44 發表
嘩....校服好重要架, BPS 唔算啦, 係隻色怪怪地. 瑪XX神父套女裝至攞命. 我幫阿女揀學校, 校服靚都係原因架, 行出來都醒目D.
樓主兩間都唔一樣. 我自己會揀軒官下, 因為感覺各科平均些, 升中又保險DD. ...

我見過一d 肥肥地的女仔, 個胸發育得比較好既, 著住bps 套校服真係幾核突下

再講, 我揀中學時, 都諗埋校服呢一環, 我吾想呀女怨我一世........

入返正題
如果你要講升中保險, 我一定會揀軒下, 如果係軒下成績keep 到係band 1 既話, qc 係幾乎必入, 而係陳守仁, 有邊個可以擔保band 1 生一定可以入到qc/wah yan? 講入qc 既比率, 一定係軒下高過陳守仁

但如果你講學術的成績, 我就覺得陳守仁一定勝過軒下

如果樓主最後真係揀軒下的話, 真係要好好自己裁培下個仔的學術, 吾好單單靠學校, 如果吾是, 比你仔入到qc, 都可能係墊底

醒目開學勳章 王國長老

你講左我唔敢講果d說話 , 都係你最好!
原帖由 CrabPincers 於 10-11-23 02:03 PM 發表
如果樓主最後真係揀軒下的話, 真係要好好自己裁培下個仔的學術, 吾好單單靠學校, 如果吾是, 比你仔入到qc, 都可能係墊底

好一句己所不欲, 勿施於人
原帖由 brian61950 於 10-11-22 19:16 發表