用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 屋村學校+粵語父母=成世英文差?
樓主: karaqueenie
go

屋村學校+粵語父母=成世英文差? [複製鏈接]

"屋村幼稚園+粵語父母=成世英文差" 呢句說話我覺得好偏激, 感覺唔多好

有錢就有選擇, 冇錢就冇選擇, 香港就係一個咁既社會.  但冇錢唔係罪, 冇錢一樣可以生活得開心

我兩公婆都做緊野, 負擔到唔收學卷既kg, 但我地都寧願揀學風好而收學卷既kg

大家不如撫心自問, 係咪真係要一口native英文先搵到食?  定係覺得個小朋友英文叻就威d?

我明白將來既社會競爭越黎越大, 但英文唔係唯一既"彈藥"

我寧願慳番d錢, 放假帶小朋友出去玩多d, 見多d野,  同埋又可以出國旅行, 見下世面

讀幼稚園要讀3年, 我真係唔想3年都要為住佢d學費而憂心, 不如好好enjoy呢d日子啦

我讀HKU時, local 既 professor 英文發音都好港式.project 讀成paul蓆, but 唔代表佢無料, 佢亦發表好多係國際級論文. 瑞典既 professor 英文發音簡直難聽, so?
英文只係溝通語言, 何必放到咁大?
今時今日就算係專業人士,中文唔好係小好多工作機會. 至少我而家做緊既大機構唔請, 正苦亦唔請.
原帖由 onchai 於 10-11-23 13:40 發表
agree~
其實真係好睇家長要求...眼見身邊好多人講英文都係半桶水, 自問真係接受唔到three 讀成fee, project 讀成paul蓆...所以我buy NET~
中文固然係重要, 但我又唔覺中文緊要過英文喎...工作上相信好多大機構, 學校 ...

應該係"屋村學校+粵語父母+先天不足+後天唔努力=成世英文差=我"

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 kitmantsoi 於 10-11-24 15:45 發表
我讀HKU時, local 既 professor 英文發音都好港式.project 讀成paul蓆, but 唔代表佢無料, 佢亦發表好多係國際級論文. 瑞典既 professor 英文發音簡直難聽, so?
今時今日就算係專業 ...

星州d lecturer嘅英文一樣難聽c!

我e+做嗰間公司, 好多大陸客, 所以出嘅信全部要有兩個版本, 作到頭都痕埋! 出街嘅嘢如果有錯.. 好失禮架嘛! 但係成公司, 能夠寫得好中文嘅~ 就得一兩個! 英文嘅~ 好多人都得!
恐龍家

請留意, 我冇話過英文好=有料, 港式英文=冇料喎... 亦冇講過中文唔重要, 我只係話唔覺得中文緊要過英文! 當然中文唔好, 大機構&政府唔會請, 但英文唔好相信一樣唔會請!
"英文只係溝通語言, 何必放到咁大?"~~~ 我只係話我自己接受唔到港式英文, 更加唔想有朝一日聽到囝囝講呢d英文, 呢d純粹係每個人有唔同要求~

原帖由 kitmantsoi 於 10-11-24 15:45 發表
當你見到天上星星,可有想起哥哥...

其實點為之native english speaker? british accent or american accent? North America or South America? canadian accent? Singaporian accent又算唔算? 全部都係英語國家但發音都唔同wor...
簡學校又可唔可以簡埋NET既國藉呢?

"屋村幼稚園+粵語父母=成世英文差"?!?!
d人諗乜野呀...呢條equation係超錯...
香港幾多成功人仕都係讀普通幼稚園...佢地的父母有讀過英文咩...咪一樣咁成功?!?!
我認好多人...就算佢係讀普通的幼稚園..父母唔識英文..英文都可以講到native speaker咁..做埋翻譯..仲有個外國人老公啦.....

TT = 崇真小學暨幼稚園
主流部和國際部都可以有學券

原帖由 kitmantsoi 於 10-11-24 14:04 發表
TT 好似無學券wor?
are you talking about Tutor Time?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 dandanmami 於 10-11-24 18:55 發表
好似好悲咁~
屋邨學校+粵語父母,難道唔可以有一個出類拔萃的孩子?

一定得架!
努力加油呀!
恐龍家

"屋村幼稚園+粵語父母=成世英文差"

呢個其實又真係超錯, 做父母只可以俾能力范圍內認為最好的嘢俾小朋友, 但小朋友一心作對唔想學都無用. 先天不足就要後天培養同努力啦!

原帖由 onchai 於 10-11-24 18:17 發表
請留意, 我冇話過英文好=有料, 港式英文=冇料喎... 亦冇講過中文唔重要, 我只係話唔覺得中文緊要過英文! 當然中文唔好, 大機構&政府唔會請, 但英文唔好相信一樣唔會請!
"英文只係溝通語言, 何必放到咁大?"~~~ 我只係 ...

唔好argue... 個個人對自己同人地要求都唔同架啦!

Thanks for your information.
only $1000, 真係好吸引wor!!
原帖由 爸爸超人 於 10-11-25 00:29 發表
TT = 崇真小學暨幼稚園
主流部和國際部都可以有學券

原帖由 Joeff 於 10-11-23 10:22 發表
首先,英文好代表乜先?品格高?前途好?......定係俾外國人問路唔會口窒窒?

依家咩嘢年代呀,個個都為咗學好中文,移咗民嘅都掟番d仔女番嚟讀書啦。我都係13歲移民,嗰度要仲學法文。我好記得嗰老師同我講,佢覺得中文係全世界最最 ...

唔好意思誤會左你tim, cos係香港真係好多英文(written+listening)好but港式英文發音=有料.
正正你一提"paul 席"我就諗起我Professor. 如有冒犯唔好意思.
我話"英文只係溝通語言, 何必放到咁大?"係因為樓主個topic, 而家呢個年代接觸英文機會好多, 要學亦有好多方法何必為左咁而節衣縮食?

當然有能力會比最好小朋友, 但吃力的話量力而為. 做同一件事有千個方法,  屋村學校+粵語父母=成世英文差? 呢個方程式唔成立!

坦白講口音我真係唔介意, 如果阿仔將來能言善辯, 字字鏗鏘, 話之佢有潮州口音, 你睇李氏力牆幾勁!

原帖由 onchai 於 10-11-24 18:17 發表
"英文只係溝通語言, 何必放到咁大?"~~~ 我只係 ...

哈哈哈...又勾起我讀HKU時既記憶,有個中國大陸professor,我都唔記得上咩堂,應該一堂過個D,講講下書話要去片睇電視, 佢用英話講: "Please look at the TV", 成班同學OOOOO晒咀!
其實同類事件又真係只遇過一次咁大把,其他都外籍professor...

其實NET teacher 係唔係 must,我又唔覺喎....我覺得反而中文係難d喎,依家我同囡囡每晚必讀中、英文書,缺一不可...
因為工作關係,最近上左一日中文堂,先知道自己成日用錯"無時無刻"呢個詞語...

agreed, 中文其實真係好難, 記得讀U嗰陣無lala加左課中文, 仲要學埋簡體字/ 正音/正字, 大部份人drop得就drop.
死傷嚴重...
原帖由 sllau 於 10-11-25 11:10 發表

哈哈哈...又勾起我讀HKU時既記憶,有個中國大陸professor,我都唔記得上咩堂,應該一堂過個D,講講下書話要去片睇電視, 佢用英話講: "lease look at the TV", 成班同學OOOOO晒咀!
其實同類事件又真係只遇過一次咁大把, ...

原帖由 kitmantsoi 於 10-11-25 11:25 發表
agreed, 中文其實真係好難, 記得讀U嗰陣無lala加左課中文, 仲要學埋簡體字/ 正音/正字, 大部份人drop得就drop.
死傷嚴重...

相信一定屍橫遍野, 血流成河...
我個人就會覺得中英地位同等重要...

哈哈, 唔係 argue, 只係大家有唔同要求... 冇話邊個啱, 邊個錯既~~

原帖由 chowhui97 於 10-11-25 09:40 發表

唔好argue... 個個人對自己同人地要求都唔同架啦!
當你見到天上星星,可有想起哥哥...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 kitmantsoi 於 10-11-25 11:25 發表
死傷嚴重...

好在我嗰時唔駛讀中文... 如果唔係, 我可能係其中一個..

btw, 原來都幾多校友响度..

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題