用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 德雅有什麼優點, 請指教
樓主: ktccscbb
go

德雅有什麼優點, 請指教 [複製鏈接]

想問下,德小對比較ACTIVE 及多嘴的女仔是否夠包容.? 修女會否很惡?!

修女很和藹可親
德雅是一間有教無類兼有辦學理念的一所小學

我個係仔仔咁都唔知俾唔俾佢報好..其實我都係德雅0既畢業生mama..事隔咁多年而且我0個個又係仔唔係女......真係煩....又擔心佢唔收佢喎

醒目開學勳章 貢獻勳章

請問,學校無拔尖補底,咁點處理學習差異?叻嗰d識哂坐响度發夢?!
有無資優處理特殊需要嘅小朋友?e.g.資優生?
恐龍家

回覆:德雅有什麼優點, 請指教

我小孩是好動形請問學校無拔尖補底,咁點處理學習差異? 有無處理特殊需要嘅小朋友?

回覆:bbpigbb 的帖子

1)無明文規定,不過老師會在午飯或小息時間幫下啲成績較弱的學生。
2)都有突殊需要的學生就讀,不過唔多。

回復 小曳人 的帖子

小曳人: 你細仔唔係跟大仔讀同一間? 又會問德小? (唔好意思,我太8掛)
我兩個姪女剛剛德小畢業. 學校教深半級..或一級, 考試要中英數PASS 先有得升班.
有些同學不達標, 便自動流走..

另有朋友仔囡讀緊德小. 老師會在小息時幫某些同學補底..

小曳人  聽聞德小教得深,所以8吓嘛!阿哥我都未煩完!  發表於 12-9-30 15:45

我囡囡剛入小一, 起德雅小學返咗一個月學, 佢日日返黎都話好開心, 但在學科上又學到都多嘢, 對多來說, 這些已經係好大嘅優點

德小是教高一級英文,但本身只是普通幼稚園畢業的小朋友會否很難考入德小?如果好彩收左,會否好吃力,難適應呢?謝謝!

回復 kmmum 的帖子

係教得深. 個個都自我補底. 兩個姪女德小畢業. 由細幫她們補底.
如果無額外補底, 成績最高只得75近..80.
有補底, 自行買深一級習作. 再多做習作.  90分不是易事.

但近年比'前更年更深', 印象中, 小五已有BONUS 題目. (英文數學)
不過,都係果句, 看小朋友受不受教.  就算自己教到別人. 但未必教到自己囡囡.

唉..明年都會考德小. 小班教學. 始終是我杯茶...

請問在德雅上課時, 老師會接受多發問的同學發言嗎? 小兒是收了德雅OFFER, 但因為他比較多言且活潑好動, 問問題又多, 我很擔心這所學校真的會適合小兒嗎?

可唔可以講下學校幾錢學費呢?

醒目開學勳章

回覆:janicech 的帖子

記得我女小三時,我參加了德小分級家長會。當年是德小剛轉為全日制上課,上學時間長了,在家做功課變相少了,有家長直接問校長為何功課沒有減少。校長回應老師們給學生的功課都是既重質又重量,才能應付本校校內課程。如果有家長認為自己子女做少一些都可以應付到,可向她商討。  

回覆:德雅有什麼優點, 請指教

請問今年2013-14年,會有多少班?多少人一班?

‹ 上一主題|下一主題