用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 德雅有什麼優點, 請指教
go

德雅有什麼優點, 請指教

請問德雅有什麼優點? 課程是否谷? 校風又如何.學校收了小女,想知清楚,請指教

c.f. with other 1st line primary school, e.g. KTS, RC, SFA, TL, GH, HKUGA, this school is relatively easy to "enter" and the student level is quite near.  

顶帖

請問RC,TL,HKUGA 是那幾間?

原帖由 KwanPark 於 11-1-8 09:46 發表
c.f. with other 1st line primary school, e.g. KTS, RC, SFA, TL, GH, HKUGA, this school is relatively easy to "enter" and the student level is quite near.  

醒目開學勳章

Hi all,

我大囡是在小一暑期插德小二年级的。因为忍受不了之前哪所津小的教学,令我非常懊恼他日即使入了英中也未必读得好。

大囡上年畢業了,升上上智(HTC),中學生活相當愉快。

而在最近HTC 45周年open day 都列出了现在读紧HTC的学生中,(即是f1 to f7), 來自哪所小学最多graduate 入读htc 呢?榜首就是德雅小学。我估计高form及预科生都有不少是德小的畢業生學姐。

我覺得德小好處是 校本課程(尤其是英文科及數學科方面)、 教學方法、校風純樸(即使家境比較好的同學/家長都不會高調)、校工姨姨和善、老師 副校及修女校長又專業又有爱心。

上年已有小班教学,老师改簿好有效率,即日交即日派,跟得好贴的,我囡到高小都已惯哂!  (最緊要捉緊時間)

原帖由 ktccscbb 於 10-11-21 00:18 發表
請問德雅有什麼優點? 課程是否谷? 校風又如何.學校收了小女,想知清楚,請指教

原帖由 Yukyuk 於 11-5-16 09:45 發表
Hi all,

我大囡是在小一暑期插德小二年级的。因为忍受不了之前哪所津小的教学,令我非常懊恼他日即使入了英中也未必读得好。

而在最近HTC 45周年open day 都列出了 ...

Yukyuk,

你令我對德雅更加有信心, 謝謝!!!

Yukyuk  Merry x'mas! ho...ho... ho...  發表於 11-12-19 09:22

醒目開學勳章

回復 5# KwanPark 的帖子

Kwanpark,

Agree!

您心水都清wor!

Easy to enter 是因为"有教无类",她们是非牟利机构。

Yukyuk,

請check pm.

醒目開學勳章

回復 1# sengayy 的帖子

sengayy,

check pm.

yukyuk,
你好, 想問你如果一個好動又較多嘢講嘅女, 你覺得佢讀德雅適合嗎? 我細女九月要報小學, 都打算報德雅, 因本身5係住深水埗區, 但鐘意該區中學, 而大女又起上智讀得幾好, 所以打算同個細報私小. 睇咗好多資料, 似乎德雅較易入, 評價又幾好, 所以問吓你意見,
thx!

原帖由 Yukyuk 於 11-5-16 09:45 發表
Hi all,

而在最近HTC 45周年open day 都列出了 ...

Yukyuk  Merry X'mas! ho... ho.... ho...  發表於 11-12-19 09:23

醒目開學勳章

回復 1# janicech 的帖子

Hi janicech,

您問"如果一個好動又較多嘢講嘅女, 你覺得佢讀德雅適合嗎?"

OK! 德雅都有好多小息,您可以提點下囡囡如要傾計,就留番小息先講,囡囡以前都有唔少同學好TALK得,上校車同小息都係她們發表偉論的好時機。

您說道"而大女又起上智讀得幾好"

得閒上來"HTC交流區"LA!

回復 1# Yukyuk 的帖子

唔該晒, 大女搵小學都5洗煩, 到細囡就頭痛, 唉

我想知道
(1)  係咪傳統學校?
(2)  d科讀高一級果隻?
(3)  家課量? 默書測驗考試量?
(4)  升中情況? 幾多%入德中?

請問德雅是否啱男仔讀呢?
有邊D科目是用英文教學呢?
是否很谷的學校?
是否有拔尖補底?
中文是用普通話教學嗎?

德雅有什麼優點, 請指教

(1) 德雅係一間比較傳統既小學
(2) 只有英文係讀高一級
(3) 家課每日都會有6至7樣...聽落好似好多, 但其實學校有一當會同係叫家課輔導當, 如果小朋友係當時做, 到噃到屋企時都差不多做左大半.
(4) 可以係似下個web-site check 下..
http://www.tnps.edu.hk/index.php ... t&articleid=390

Yukyuk  Wish you merrry merry x'mas!  發表於 11-12-19 09:23

原帖由 iceface 於 11-8-11 10:53 發表
請問德雅是否啱男仔讀呢? (雖然學校男同學比女同學小, 但係我覺得問題不大, 因為我見到佢地個個都好開心)
有邊D科目是用英文教學呢? (只有GE堂同GR堂會用英語教)
是否很谷的學校? (我覺得唔算谷, 但係左考試時有主科唔合格就雖要留班)
是否有拔尖補底? (無)
中文是用普通話教學嗎?
(只有普通話當用普通話上)

甘其他科目係唔係英文教架? (包括MATH 果D)?
三個人, 一 條心 :-)

課外活動如何? 多類型嗎?

小小分享

原帖由 ktccscbb 於 10-11-21 00:18 發表

德雅小學絕對是一間校風好,老師懂得教導小朋友的學業,品行和紀律.   課程適中的好學校, 唯一是課外活動選擇不多, 但校網好, 有上智, 聖母玫瑰, 回想起小女已畢業四年了, 自行考入St. Mary 中學, 德雅小學給小女一個快樂小學生活.