用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園面試黑面東茹教職員超過份!!!!!!!!! ...
樓主: CHERRYJUMP
go

根德園面試黑面東茹教職員超過份!!!!!!!!!

我是在11月6日面試的,就只有這1次面試,不是2nd面試。
作為面試的家長,最先接觸到這間幼稚園及對學校的印象就是透過面試的老師,她不也是代表著這間學校嗎?
當然留意其他人分享也得知還有其他好好的老師及知道這是一間好學校。

醒目開學勳章

KV 係要求小朋友自律, 因佢地係大班教學, 佢地係唔會PREFER果D 易喊, 坐唔定既小朋友 ..

同埋果老師都只係講話個小朋友IN唔到姐 .. 無鬧佢無盛 ...

原帖由 zoesychan 於 10-11-22 21:48 發表
KV 係要求小朋友自律, 因佢地係大班教學, 佢地係唔會PREFER果D 易喊, 坐唔定既小朋友 ..

同埋果老師都只係講話個小朋友IN唔到姐 .. 無鬧佢無盛 ...

Agree!

其實我覺得去幼稚園interview,正好給你了解學校是否你杯茶,我相信每一個家長都有自己的喜好。
我係kv面試期間,也是遇上一個很串﹑很cool的老師,每次答完佢問題,佢的反應都係好cool,又或者說"係咁啦"但另一位老師問我個囝那位,就很有愛心引導佢答問題,我想可能是專登試埋家長既EQ,所以都好盡力當無睇到那位老師的無禮態度。當然面試後,我都有考慮過若果有幸KV收了囝囝,是否給他入讀。原因唔係在於只遇上一位態度比較無咁好既老師,而係囝囝比較活潑,可能活動教學較適合他,而且學校好似唔多活動設施。。。。。。等等的考慮,所以我認為無需要為一位老師而動氣,我相信每一間學校總會有這類老師的存在~

同意:) :) :) :) :) :) :) :)
原帖由 milkybb 於 10-11-23 09:08 發表
其實我覺得去幼稚園interview,正好給你了解學校是否你杯茶,我相信每一個家長都有自己的喜好。
我係kv面試期間,也是遇上一個很串﹑很cool的老師,每次答完佢問題,佢的反應都係好cool,又或者說"係咁啦"但另一位老師問我個囝那位,就 ...

YES YES YES
原帖由 Syim 於 10-11-23 10:31 發表
其實睇你好唔好彩…

你有冇事呀...家長帶d小朋友去interview就要聽佢地講d咁既說話呀???
你呢d係乜野道理..

原帖由 dolphinmama 於 10-11-21 01:36 發表
何解大家只覺得是老師的錯!?其實今天有得in的小朋友,如所知沒錯,應該是2nd機會,照咁睇學校原本今日係可以不需接待各位的,那麼已經俾足機會而孩子仍然不合作,大家又叫老師情何以堪!?

沒錯,那位老師大聲了嚇到各位的 ...

每位家長都是"家長"的角度去看這件事,而我,是以"老師"的身份看這件事,要是家長們沒有從事過這個職業,很難理解的......現在的我不再是什麼老師了,做了師奶,但我仍然記得自己過去的職業,要教好學生已不容易,現在的社會,更加鮮見會"尊師重道"的人,因為我們受了"人工"就要服務好孩子及其父母吧!
各位,我知道我再為任何學校任何老師說"好話"只會換來"狂插"了,所以仍舊是那一句"不喜勿插"!
原帖由 pumpumpurin 於 10-11-28 11:30 發表
你有冇事呀...家長帶d小朋友去interview就要聽佢地講d咁既說話呀???
你呢d係乜野道理..

原帖由 pumpumpurin 於 10-11-28 11:30 發表
你呢d係乜野道理..

路過....其實大家討論下姐,5洗咁勞氣....(不喜物插)

“東茹頭”???
系唔系話“冬菇頭”呀?

就算人地不好,不理咩都好,都不應該侮辱人地形象吧!

我是一位老師.. 也是小朋友的媽媽..易地而處,我明白若果我像樓主一樣在interview時看見這種情況, 我也會覺得很不安.. 這是很自然而又完全沒有不妥的情感表達, 看見樓主的post, 我反而會引以為.. 當學校需要我去幫手interview, 我也要警惕自己要有禮貌有耐性, 因為老師是代表學校的.. 若果老師也不可以表現應有的禮貌, 哪如何說服別人她能教好學生呢.. 不過我也相信這只是個別情況..

原帖由 dolphinmama 於 10-11-29 01:46 發表
每位家長都是"家長"的角度去看這件事,而我,是以"老師"的身份看這件事,要是家長們沒有從事過這個職業,很難理解的......現在的我不再是什麼老師了,做了師奶,但我仍然記得自己過去的職業,要教好學生已不容易,現在的社會 ...

好認同mclook既講法, 不過有時interview 都好講運氣, 如果in你既小朋友果個老師係一個較為資深既老師, 佢會識带领和引導小朋友去答問題,同埋從小朋友既反應, 會觀察知道小朋友叻唔叻...係咪聽教既小朋友等等.. 但係如果遇到一個經驗較淺既老師就.... 有好多野唔係自己可以control 到, 不過作為父母, 好明白樓主既感受, 因為唔係自已小朋友唔得,就算唔得,老師都唔應該有咁既態度

我諗 interview 係去蕪存菁嘅活動. 大家覺得 kv 唔好就唔好讀喇. 留返比我隻 B 讀啦.

我想講少少心聲, 雖然我兩個仔都冇in過kv, 但咁多年in幼稚園經驗, 越四萬咁嘅口個d老師, 個間學校就越滿足唔到小朋友學習嘅需求.....
越黑面個d, 係越有經驗....

早幾年in 民生同培正, 老師雖冇上述個果東姑頭老師咁, 但亦唔會四萬咁嘅口, 一眼睇得出好有經驗, handle d小朋友好好....

當日我仔仔in 咁多間學校, 如果我因為覺得黑面而唔入dd學校讀書, 今日我就一定後悔....

老師的教學是重要, 但大方向都係睇學校的教學做法......

世上總有事,有人喜歡,有人不喜歡。來這個討論區的人,相信都是有兒女,而且都是有兒女適齡入讀幼稚園,我自己都是。
我同情樓主遭遇,亦明白你感受。趁今次更加要主動及正面向子女分析,活動教學。
我同意很多人回覆,我係70後,今天各級學校之情況是我們香港人自己做成。由幼稚園開始到中學,什麼都要比較,學校名氣、子女技能、放假去那旅行..... Showoff 比各人知,以致長大後同我們一樣。
凡事應促導他們易地而處,每個有人出現的地方都會有好人和惡人,應否以貌取人?凡事都投訴,社會會和諧?
學校提供知識和活動,作為父母都應該盡力去協調學校,不要將責任全歸學校。

我係過路, 我覺得要做幼稚園教師, 係應該真心鍾意小朋友同埋有無限耐性.  我交得個小朋友俾間學校, 我希望佢開開心心咁過童年.  學野係可以開開心心咁學

我既工作係經常要接觸客人, 無論d客幾咁無理, 我都唔可以當住佢面表現不滿.  有d客甚至唔肯俾錢但迫我出貨, 我都仲要好有耐性地向佢解釋

去得interview既都只係兩三歲既小朋友, 怕醜/坐唔定都係好正常.  kv要收d坐定定聽話既小朋友, 佢可以in完慢慢揀, 但唔需要當住小朋友/家長面前講出一d傷害性既說話

我覺得如果有小朋友喊, 或者失控, 老師都應該請小朋友同家長出去, 因為會影響其他小朋友的表現, eg, 一個小朋友跑, 必定有其他小朋友跟住跑, d個時間家長又要係老師面前contral個小朋友, 但又唔可以鬧佢, 咁真係好難做...

另外, 失控/喊的小朋友的家長, 喺其他家長面前都會比較焦急, 想小朋友立即收聲, 往往會真情流露, 反而會俾老師一個唔好的印象, 所以離場未必唔係好事~~!!