用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園面試黑面東茹教職員超過份!!!!!!!!! ...
go

根德園面試黑面東茹教職員超過份!!!!!!!!! [複製鏈接]

今朝一早面試,無乜人,大約只有五,六位小朋友,唔洗排隊,但要從校車與校車中間穿過才進入到個小空地,問個工友叔叔指示入課室,不過好快就入去IN啦,坐定定玩小積木,我地IN時氣氛好好但見到係面個小朋友都坐係度,有A老師有B老師(B老師超黑面有仇個隻),突然小朋友好似怕左個B老師咁,一路閃出個課室門口,一路大叫爸爸,連門口有幾位好心老師都幫手請佢返入課室,年青D的A老師好好心咁叫返個小朋友,但另一個東茹頭B老師(估佢身份應該大D),見個小朋友咁,佢就一手拎佢地份FROM好串好無禮貌好大聲咁話:佢IN唔到啦!出去啦!..............A老師 & 門口的老師們當時靜晒..她們眼神交流左一陣.."囧"個家長同個小朋友就出左去啦..!!整個過程唔夠二十秒.....只係二十秒!!我地都無WARMUP....
我覺得好過份囉!!
B老師唔高興都唔應該咁樣講嘛!!
我地又IN緊...小朋友識聽嫁!!
真係極之無修養!!
我親眼睇到都FEEL到有少少可怕!!何況是兩歲人仔...
入到都要諗過先.....都唔係為孩子著想...
其實大可以B老師唔出聲...IN完米算囉....點解要係D小朋友面前咁講野呢?好覺得都幾心痛...如果小朋友聽得明!!
請問大家對呢間有乜評價?
我眼見的只是個別老師的態度惡劣....我完全...我諗是整個教育介都唔可以接受的一句說話....
   0    0    0    0

嘩...超恐怖...我諗如果我當時坐喺度等緊interview,我會問佢攞番我份form,然後攞走話唔in..對住亞b,自己趙佢就得,見人家大聲就好唔ok...何況第時有機會同佢交手!!!

36著走為上著...hehe好彩無報呢間.

興幸我無申請kv....太過份啦. 連基本修養都無, 唔止唔放小朋友在眼內, 連所有家長都唔俾面, 千祈唔好話佢會教得好下一代....kv成績好, 可能係家長最大功勞姐.
原帖由 CHERRYJUMP 於 10-11-20 23:42 發表
今朝一早面試,無乜人,大約只有五,六位小朋友,唔洗排隊,但要從校車與校車中間穿過才進入到個小空地,問個工友叔叔指示入課室,不過好快就入去IN啦,坐定定玩小積木,我地IN時氣氛好好但見到係面個小朋友都坐係度,有A老師 ...

嘩,好過分啊,好彩我冇in呢间,如果吾係,我個仔实串番佢,咁我哋啲家长就大锅了。

醒目開學勳章

就咁聽都覺得好過分...

我到依家都真係唔敢相信!!

出名學校都有好多...
但咁無品的老師都係第一次見....
唔想見仔米唔好見囉....
都唔好咁講野麻....
話晒你都收左三十蚊,米當交下戲囉....

咁咁咁都得?

我11月6去in時d老師都係年紀大個d態度好差,就算收都擔心小朋友番學會比人點對待

唉... In我地果兩個幾好,點知原來有d咁無愛心既人喺度... 俾著我係果個媽咪個心一定好痛...

我有幾個朋友in完返來都不約而同話"收左都唔會讀..."

可能因為咁樣...

原帖由 CHERRYJUMP 於 10-11-20 23:42 發表
今朝一早面試,無乜人,大約只有五,六位小朋友,唔洗排隊,但要從校車與校車中間穿過才進入到個小空地,問個工友叔叔指示入課室,不過好快就入去IN啦,坐定定玩小積木,我地IN時氣氛好好但見到係面個小朋友都坐係度,有A老師 ...

太過份!!!!!!!! 聽完個心好唔舒服 .........各位媽咪要努力, 包括我!!!!

我上個星期六也有去kv面試, 亦是對著一個好後生的老師, 一個似乎資歷多一點的老師 (以乎就是樓主所講的東茹頭老師). 一開始面試時, 阿仔又是怕陌生, 不肯坐埋位, 過一會才肯坐埋位, 已見東茹頭老師好似無晒表情, 之後開始用磁石拼回動物, 因阿仔以前未玩過, 所以都不懂拼合, 那位老師已好不耐煩及黑面, 之後阿仔開始適應, 老師問問題, 也有回答. 但作為家長看到那位老師的態度, 也無心機, 更何煩一個小朋友. 而那位較年輕的老師就好好多, 起碼也是循循善誘及有愛心, 當時我也不明白為何一間咁出名的學校, 會有這般老師, 真是覺得好像不愁無人讀般, 以上純屬當天面試後的感想, 或許只是那位老師有如此態度吧!

何解大家只覺得是老師的錯!?其實今天有得in的小朋友,如所知沒錯,應該是2nd機會,照咁睇學校原本今日係可以不需接待各位的,那麼已經俾足機會而孩子仍然不合作,大家又叫老師情何以堪!?

沒錯,那位老師大聲了嚇到各位的心肝寶貝真的罪大惡極,但大家有想過嗎?不是老師用槍指著他們的頭叫他們來in的,做家長的,有撫心自問自己對孩子又有多體諒啊!?

本人都想孩子入名校,亦報了不下10間,但在第4間時孩子已經抗議了,他哭了,你覺得這是老師的責任嗎?不!這是做媽媽的錯,因為我只想到要他去in in in.....沒有考慮到他的感受,結果我放棄了,既然大家講得如此為孩子著想,那便適可而止,不要把問題推在別人的身上!

$30元報名費,學校真的賺了你嗎?同樣那句"沒有人迫你去交的",如果大家真的只報1間最心儀的學校,相信每間學校都會少收x千張表格,是大家心急又心經的家長(包括我)把面試的局面推至如此,可以怪誰!?

每個地方都有黑箱作業,不要說哪間學校特別清高哪間學校特別講關係,我曾在另一討論項目提及過,自己沒人事,就努力做好自己好了,怪什麼人怨什麼事!?難道當今世道真的已經是"我從不會犯錯,有錯都是別人的錯,不是他錯了我也不會錯"!?

原帖由 MakBabies 於 10-11-21 01:03 發表
我有幾個朋友in完返來都不約而同話"收左都唔會讀..."

可能因為咁樣...

謹代表今年in咗kv而又好想讀嘅家長多謝你那"幾個朋友"喔

原帖由 danielmama 於 10-11-21 01:47 發表

謹代表今年in咗kv而又好想讀嘅家長多謝你那"幾個朋友"喔

哈哈...我心唸....收左先講啦

原帖由 MakBabies 於 10-11-21 02:01 發表

哈哈...我心唸....收左先講啦

原帖由 dolphinmama 於 10-11-21 01:36 發表
何解大家只覺得是老師的錯!?其實今天有得in的小朋友,如所知沒錯,應該是2nd機會,照咁睇學校原本今日係可以不需接待各位的,那麼已經俾足機會而孩子仍然不合作,大家又叫老師情何以堪!?

沒錯,那位老師大聲了嚇到各位的 ...

2nd面試,係唔係第一次in得唔好或in唔到,比多次人情個啲AR?我個女無得in WOR?KV好似無2nd in咖!我個仔係舊生,佢都係in一次咖,而家改左咩?

I had the interview 2 weeks ago, I feel  the teachers and the workers are nice even most parent said it is a tranditional kinder. The interviewer teachers kept similar to my boy and me, while i was answering the question, i was a bit nervous. The impression is quite good, better than Keenmind. In the individual interview in Keenmind, the teacher was cool and a little bit serious, just ask my boy to do what she said, but still polite.  
In the interview in KV, it is very smooth, I think the adm in this kinder is v. good, it is not easy to handle such huge applications.

或者我好好彩, 果日in我(資歷深d的)同in我仔(後生d的)都好好好, 後生的in我仔好好笑容, 同我仔傾計唔知傾乜傾好耐(因果陣我同年紀大的老師傾緊), 而年紀大的老師本身同我講野又係無乜表情, 但又未至於黑面, 到我地傾完, 見我仔同後生老師都未傾完, 佢都同我仔傾埋一份, 但表情即時由40歲變回18歲, 連tone都變埋, 跟住仲同後生老師一齊"乙水"我仔唱歌, 但最後我怕羞仔都無唱。本身都知呢間學校d老師係好好嚴, 因有朋友讀過, 所以都唔太鐘意, 本身諗住有人陪我in我又in下囉, 但in完真又幾like喎? 所以其實會唔會只係個別老師係咁呢??
‹ 上一主題|下一主題