用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 樂基interview
樓主: ling121933
go

樂基interview [複製鏈接]

Your friend work in HKPS? Why your friend know the interview format is changed?

.
原帖由 minichan1 於 10-11-26 00:17 發表
a friend told me that the interview format will be changed this year, but she didnt tell me what the change will be, make me really worry!

唔知洗唔洗等好耐?

原帖由 snow228 於 10-11-26 10:21 發表
唔知洗唔洗等好耐?

我都想知.

原帖由 4001cc 於 10-11-26 13:22 發表

我都想知.

自問自答 ---

今朝我等佐一分鐘就入房面試.

My daughter is the same as your son - 20 months old. She knows many vocabulary, but not color....she knows I'm asking her color, she can speak "red" "Yellow" "blue"..etc..but cannot match it.
The only color she is correct is black..haha

原帖由 ling121933 於 10-11-26 09:53 發表
我個仔20個月
都係識動物,物品,英文字母,數字,生果,交通公具,親人稱呼,身體部位等等
但係佢都係唔係好認到顏色
我問佢"what colour is this?" 佢第一個實答我blue,我話"no",佢就答"red",我再話"no",佢就答"yellow",之後就係"gree ...

原帖由 galic 於 10-11-27 13:53 發表
My daughter is the same as your son - 20 months old. She knows many vocabulary, but not color....she knows I'm asking her color, she can speak "red" "Yellow" "blue"..etc..but cannot match it.
The onl ...

do you apply (N1) international class or Chi/Eng class?

原帖由 4001cc 於 10-11-27 13:34 發表

自問自答 ---

今朝我等佐一分鐘就入房面試.

咁想問你in左幾耐呢? 我入到去in左三分鐘就出左黎。我覺得好似趕時間收工咁。小朋友在出面玩一陣又要趕人走出學校,詁要比下一段interview時間的人入來學校。老師連發問機會時都冇比。而且也沒有說何時收到結果通知。

原帖由 lusciniafung 於 10-11-27 22:29 發表

咁想問你in左幾耐呢? 我入到去in左三分鐘就出左黎。我覺得好似趕時間收工咁。小朋友在出面玩一陣又要趕人走出學校,詁要比下一段interview時間的人入來學校。老師連發問機會時都冇比。而且也沒有說何時收到結果通知 ...

1月3日前會有結果喇.

IN幾耐真係無計過.

醒目開學勳章

agreed. 我個老師係講廣東話唔正, 應該係國語老師.但佢全程都用好細聲同唔咸唔淡既廣東話同我小朋友講野.根本連我都唔係句句聽到. 個仔直程無理佢. 每叫小朋友做一樣野, 當BB唔聽佢話或者係做左第二樣野(因為有幾樣玩具)佢就好似上身咁,一味重复又重复. 叫到佢做為止. 我感覺係佢唔變通.同埋佢係咪真係識觀察小朋友呢? 咁出名既學校,老師質素應該係比較高. 同我想像差好多.唔知係咪個別老師問題. 問我問題都係好似好趕咁,又要像徵式咁問,好似交功課咁.整體感覺比KLN TONG CANNAN還要差. 原帖由 lusciniafung 於 27-11-2010 22:29 發表

咁想問你in左幾耐呢? 我入到去in左三分鐘就出左黎。我覺得好似趕時間收工咁。小朋友在出面玩一陣又要趕人走出學校,詁要比下一段interview時間的人入來學校。老師連發問機會時都冇比。而且也沒有說何時收到結果通知 ... [/quote]

我地 in 12:00pm, 無好似趕時間收工咁喎。見我果個係一個男老師,都係in 左3-5 mins 到啦。佢好細心,阿仔一開始無跟佢玩個玩具,佢同我講無所謂,佢只係睇下小朋友既反應;佢同我傾傾下時,阿仔突然做到,佢又睇到,仲話, o, you got it!!

不過依個 interview 真係想像中容易。連顏色,動物都無問?? 點決定收生架呢??

整體黎講,個 interview 好 smooth, 因為我地等左1-2分鐘就入去啦。

原帖由 上等人 於 10-11-28 00:12 發表
agreed. 我個老師係講廣東話唔正, 應該係國語老師.但佢全程都用好細聲同唔咸唔淡既廣東話同我小朋友講野.根本連我都唔係句句聽到. 個仔直程無理佢. 每叫小朋友做一樣野, 當BB唔聽佢話或者係做左第二樣野(因為有幾樣 ...

上等人, 我應該是同你同一位老師面試, 都係廣東話唔正, 同你的感覺完全一樣, 全程好似鬼上身, agree

我都覺得個interview 好簡單,比想像中易,只係做一些簡單指令,無要求識講野。
真係好想知佢收生標準.
有冇過來人可以分享下。

原帖由 joeytwm 於 10-11-29 10:14 發表
我地 in 12:00pm, 無好似趕時間收工咁喎。見我果個係一個男老師,都係in 左3-5 mins 到啦。佢好細心,阿仔一開始無跟佢玩個玩具,佢同我講無所謂,佢只係睇下小朋友既反應;佢同我傾傾下時,阿仔突然做到,佢又睇到,仲話, o, you go ...

原帖由 CCJayden 於 10-11-29 14:07 發表
我都覺得個interview 好簡單,比想像中易,只係做一些簡單指令,無要求識講野。
真係好想知佢收生標準.
有冇過來人可以分享下。

請問佢考d 乜 & 問家長咩問題呀? thx!

最好笑就係問埋d無謂既問題, 問家長會唔會成日轉校, 我答完你會唔會信.點解唔問多d關於小朋友既日常生活或者身體狀況,口味等都好重要傘....
原帖由 JOEE 於 29-11-2010 12:22 發表

上等人, 我應該是同你同一位老師面試, 都係廣東話唔正, 同你的感覺完全一樣, 全程好似鬼上身, agree

原帖由 上等人 於 10-11-29 16:21 發表
最好笑就係問埋d無謂既問題, 問家長會唔會成日轉校, 我答完你會唔會信.點解唔問多d關於小朋友既日常生活或者身體狀況,口味等都好重要傘....

上等人, 我肯定係同一個老師, 因為佢都問我呢條攪笑問題, 哈哈!

佢問我『覺得小朋友去新環境,容易適應嗎?』我都估佢想睇下我易5易轉校。
咁攪笑,佢直接問你易5易轉校?!

原帖由 JOEE 於 10-11-29 17:26 發表

上等人, 我肯定係同一個老師, 因為佢都問我呢條攪笑問題, 哈哈!

我想問有冇人in net teacher? 我嗰個有問小朋友除爸爸,mama, 仲識ng識講嘢? 覺得如果要小朋友轉換環境点? (因我個女平時乜都講, in突然間乜都ng講,但in前in後係勁講嘢架, 激死!!!!! )

原帖由 holemama 於 10-11-29 19:00 發表
我想問有冇人in net teacher? 我嗰個有問小朋友除爸爸,mama, 仲識ng識講嘢? 覺得如果要小朋友轉換環境点? (因我個女平時乜都講, in突然間乜都ng講,但in前in後係勁講嘢架, 激死!!!!! ) ...

我個仔都係咁丫..去之前係架車度乜都講~入學校門口叫佢SAY HI開始就唔講..見到老師更加唔講~就算講~都細聲到不得了...老師問我佢識唔識講野..我老公答佢..佢識講單字=.=其實佢真係識講好多野..但佢唔講~最叻就係同老師SAY 拜拜~俾左個KISS 佢~><

原帖由 tungsaisai 於 10-11-29 20:13 發表

我個仔都係咁丫..去之前係架車度乜都講~入學校門口叫佢SAY HI開始就唔講..見到老師更加唔講~就算講~都細聲到不得了...老師問我佢識唔識講野..我老公答佢..佢識講單字=.=其實佢真係識講好多野..但佢唔講~最叻就係同 ...

環境唔同佐, 小孩一般都怕羞, 唔出大聲都好正常.
就算平時點TRAIN都無用.

GOOD LUCK.
‹ 上一主題|下一主題