用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價幼稚園-分享完面試經過(現步入收信階段喇)~ ...
樓主: Smartterrence
go

創價幼稚園-分享完面試經過(現步入收信階段喇)~ [複製鏈接]

原帖由 Smartterrence 於 10-11-23 13:21 發表

成你貴言...大家加油...我真係好希望阿囝可以入到呢間學校....仲好希望曾在此留言的每一位家長及小朋友來年可以一齊做同學仔

原帖由 Smartterrence 於 10-11-23 13:21 發表

成你貴言...大家加油...我真係好希望阿囝可以入到呢間學校....仲好希望曾在此留言的每一位家長及小朋友來年可以一齊做同學仔

好呀, 希望大家係12月初都收到好消息!!!

我問過個樓小姐, 佢又話係獨立, 唔會因member而收硬哦! 可能我太天真了!

原帖由 小克 於 10-11-23 11:45 發表
I chated with a teacher on the interview date and she admitted Soka is a "membership" school so the space available to outsiders is very limited.  They got about 3500 applications this year and the sp ...

[quote]原帖由 小克 於 10-11-23 14:43 發表
Hope so, after the interview, the feeling is that Soka is really good and the school fee of $6xx is really amazing!

[/quota]
係呀!真係物超......所值!^0^

而家學費係$8XX/mth, not $6XX.
Good luck to you all!

原帖由 小克 於 10-11-23 14:43 發表
Hope so, after the interview, the feeling is that Soka is really good and the school fee of $6xx is really amazing!

hahaha.. 不過入到再講..咁多人爭,真係無乜信心..

因為今年學券HKD14000, 明年係HKD16000.. that's why $6xx not $8xx

原帖由 muichujamie 於 10-11-23 15:53 發表
而家學費係$8XX/mth, not $6XX.
Good luck to you all!

Hi, 樂樂媽,
我細女都係今年報創價呀, 希望可以同您仔仔一齊入讀啦.
您細仔無報返哥哥間學校咩?

原帖由 loklok0104 於 10-11-20 13:40 發表
謝謝大家既分享, 對於我地未interview既家長好有用.

聽落去考小朋友既野都唔太簡單, 對於我仔唔肯講野, 真係好擔心!

12月上旬會有結果, 希望大家順利通過! ...
[

我個囡21/11面試個日表現都幾OK, 比較之前去St. Cat 同KV今次係超水準, 起碼老師問嘅問題全部即刻答, 砌圖睇圖都好快完成, 可能由於面試前係出面玩咗一陣(不過好多人), 門口登記個Miss走過黎同佢傾咗兩句計. 不過競爭咁大, 收唔收我個囡就睇緣份啦!!
但聽聞佢地d英文課好少, 同遲d開始寫字, 有d讀緊嘅家長話要出去補習, 係咪真ga??

回覆 1# 臻臻爸及媽 的文章

小兒現讀k1,逢1,3在校做功課,2,4,5就家課,連線,分辨大小長短,英文生字填色等,雖然每星期只有兩堂英文,一堂普通話,不過佢又學到野喎,英文用拼音教,仔仔無端端"咳咳"C,cat","時時"S,snack等,有學劵嘅學校,程度唔會好深,我認為好好啊!

原帖由 咕怪媽媽 於 10-11-23 16:22 發表
Hi, 樂樂媽,
我細女都係今年報創價呀, 希望可以同您仔仔一齊入讀啦.
您細仔無報返哥哥間學校咩?

咕怪媽,
我一直都有留意你係創價既留言, 我真係非常鐘意創價, 不過由於弟弟較怕羞, 當日interview初時表演唔係咁好, 後來warmup完就好好多, 真係希望可以同你細女做到同學仔.
弟弟都會in哥哥以前既官塘分校, 因為較近我家.

真的希望成功考入創價幼稚園,給小朋友一個愉快的校園生活!!

聽日論到我囝面試喇....又期待又緊張...!

我都分享下先.........我都是21/11 in咗啦. 不過我覺得反而是阿女 in 得最差的一次,因為剛剛撞正nap time, 我看到佢超tired,眼皮都跌落呢的樣~~haha,雖然佢都好努力答老師問題.......不過我覺得唔會收佢啦! 又多人in,又無兄弟姐妹讀緊,我又無識人........唉!!! 呢間是 in 完後我覺得最無信心的..........

moreover, 我老公 in 完都話間學校好像...醫院 ,佢唔係好鍾意,不過我又唔覺呀........

good luck!

創價係阿女第二間面試的幼稚園,當日in3:30pm,因為就阿女午睡瞓晏d,所以準時3:30到;一入到學校好多人,阿女超緊張,隻手凍晒;跟住直上指定班房報到,門口老師話第三個到阿女,於是即刻把握時間同阿女熱身,係大堂動物圖案跳飛機度玩,但阿女都唔係好肯玩;唔夠5分鐘老師已經話下個到阿女(可能中間有小朋友無來) ,跟住好快就入課室;入到去兩位老師很友善,先問阿女叫咩名、誰陪來?跟住開本故事書,問書中有什麼(考阿女的書是遊樂場) ,跟住再考阿女水果併圖;同一時間另一老師就問我一些基本問題,如誰照顧BB、對BB期望、考唔考慮下午班等,但見該老師都沒留心聽我答乜,我覺得可能因為那些問題都唔會有咩特別答案,所以她們聽了便算;反而同阿女玩的老師就不停寫野,我懷疑她有份問卷在剔分;所以我覺得創價是考小朋友多d,而且是1 pair對1 pair,比較1 group公平,但因考小朋友多d既關系,大B又會著數d;最後我們3:45pm走得,流程相當順暢。

原帖由 Smartterrence 於 10-11-26 10:40 發表
聽日論到我囝面試喇....又期待又緊張...!

阿囝今下午interview, 但阿囝竟然o係呢日先嚟發燒,傷風..點解會噤o架...遲唔病早唔病...我都唔知依家點好..去唔去面試好呢? 我真係唔想放棄個機會, 但又怕阿囝辛苦....點呀???????????????

原帖由 Smartterrence 於 10-11-27 10:12 發表

阿囝今下午interview, 但阿囝竟然o係呢日先嚟發燒,傷風..點解會噤o架...遲唔病早唔病...我都唔知依家點好..去唔去面試好呢? 我真係唔想放棄個機會, 但又怕阿囝辛苦....點呀??????????????? ...

你不如試吓打電話去創價, 同老師講你小朋友既情況, 希望老師可以體諒俾你改期interview!

原帖由 loklok0104 於 10-11-27 10:48 發表

你不如試吓打電話去創價, 同老師講你小朋友既情況, 希望老師可以體諒俾你改期interview!

依家唯有照你建議試吓打去學問吓...好彩..我囝係in下午4:15分, 依家等下午2:00睇吓阿囝退燒未, 如果未退, 就立即打去問吓可唔可以改聽日, 如果退咗既話, 只好叫阿囝頂硬上去in囉...不過我已經唔期望帶病既小朋友去interview會有咩好成績喇! 只希望阿囝有d體育精神完成個面試我已經好開心喇!

原帖由 lovelinda 於 10-11-26 11:43 發表
我都分享下先.........我都是21/11 in咗啦. 不過我覺得反而是阿女 in 得最差的一次,因為剛剛撞正nap time, 我看到佢超tired,眼皮都跌落呢的樣~~haha,雖然佢都好努力答老師問題.......不過我覺得唔會收佢啦! 又多人in ...

我個朋友個老公都話似醫院呀!
‹ 上一主題|下一主題