用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價幼稚園-分享完面試經過(現步入收信階段喇)~ ...
樓主: Smartterrence
go

創價幼稚園-分享完面試經過(現步入收信階段喇)~

醒目開學勳章

原帖由 applepiepie 於 10-11-22 16:15 發表
唔知創價今年收到幾多張form呢?

我個囡in過啟思正校(律倫街), st.catherine 及學之園, 創價暫時係我overall impression最好既一間.

我IN 之前問過企門口果個老師....問佢今年IN幾多
佢話3XXX張申請表....比上年多少少

原帖由 tiktiktmlkl 於 10-11-20 22:31 發表

no呀,我係room8.不過我估d問題係大家都差唔多~
其實interview個d時間咁短,真係好講運氣架,因為你唔知自己個小朋友表現如何

我係room1,個老師都係唔多友善,唔多想in人咁...

考我個女:
你叫咩名?
籃上面的水果/食物是甚麼?
叫佢砌積木同埋拆番佢.
問家長:
平時甚麼人湊佢的?
放假同佢去邊?
對佢有甚麼期望?
我覺得學校也著重家長的誠意和小朋友的質素,我所見到的創價幼稚園的老師非常有禮貌,有愛心,有笑容,的希望成功考入香港創價幼稚園....

醒目開學勳章

我見到room2既老師好好笑容.

原帖由 小克 於 10-11-23 08:33 發表
Woo, if they get 3500 applications and take about 500 students, then the chance is only 1/7!

無啦,舊年收190個左右......1/17-18咋!!!!!!

原帖由 Joeff 於 10-11-23 09:35 發表

無啦,舊年收190個左右......1/17-18咋!!!!!!

除此之外, 學校本身仲要留番60-70個位俾創價學會會員推薦小朋友入讀, 還有學校預留位俾老師介紹親朋好友入讀...學校本身約有30個老師....假設每位老師都都介紹1個小朋友入讀..

即係190個 - 約100個預留位 = 90個...換句說話..1/38呀!

嘩!真係幾難入喎!好似阿女考九龍靈糧堂,表現非常好但都只係waitlist.. 啟思in得麻麻地但又收咗, 真係好難講! 但我都係比較鍾意創價, 係唔係12頭通知收唔收呀?

原帖由 Joeff 於 10-11-23 09:35 發表

原帖由 Smartterrence 於 10-11-23 09:52 發表

除此之外, 學校本身仲要留番60-70個位俾創價學會會員推薦小朋友入讀, 還有學校預留位俾老師介紹親朋好友入讀...學校本身約有30個老師....假設每位老師都都介紹1個小朋友入讀..

即係190個 - 約100個預留位 = 90個.. ...

係咪間間學校都會咁做呢????????

原帖由 靚媽媽店 於 10-11-23 10:02 發表
嘩!真係幾難入喎!好似阿女考九龍靈糧堂,表現非常好但都只係waitlist.. 啟思in得麻麻地但又收咗, 真係好難講! 但我都係比較鍾意創價, 係唔係12頭通知收唔收呀?

...

係呀...12月初會有結果~

原帖由 小克 於 10-11-23 10:02 發表
1/38!  Similar to KM and HKPS?
I think they should not do the interview of 3500 applications.  It is just a waste of time.

雖然3500個都只係一個估計數字...不過都唔會少得過3000....所以樓上有好多in完既家長講...有d有心機in你, 有d木口木面...如果你係in上午..個老師精神d, 咪有心機d囉...到下午o個批要in既, 就可能差d喇..d老師都開始累喇...仲邊有心機俾笑容...人心肉做...我都明白, 我囝in 27-nov 下午4點幾...都係應酬我居多..我都做哂心理準備~

原帖由 coco513 於 10-11-23 10:06 發表

係咪間間學校都會咁做呢????????

係咪間間我唔知...不過創幼肯定係...因為我有朋友係創價學會會員...我都有要求想朋友幫我介紹我囝入去, 但可惜已經遲咗一步...俾佢另外d朋友截足先登...

原帖由 Smartterrence 於 10-11-23 10:19 發表

雖然3500個都只係一個估計數字...不過都唔會少得過3000....所以樓上有好多in完既家長講...有d有心機in你, 有d木口木面...如果你係in上午..個老師精神d, 咪有心機d囉...到下午o個批要in既, 就可能差d喇..d老師都開始 ...

咁又未別...我 20/11都係 in 3:45, 不過等到4:20先有得 in, 倆位老師真係超 nice, 笑容好好, 整個過程好輕鬆愉快, 我覺得家長們入去首先要臉掛笑容主動同老師打招乎, 離個好既開始!

the school fee of 2011-2012 is HKD696/mth x 11 mths

原帖由 小克 於 10-11-23 11:45 發表
I chated with a teacher on the interview date and she admitted Soka is a "membership" school so the space available to outsiders is very limited.  They got about 3500 applications this year and the sp ...

當日面試我問一位老師, 佢話今年約3,800人遞表, 舊年好似3,200人, 不過其實有部份小朋友可能有不同原因無來到面試, 因為當日我早到左所以安排我可以早些面試, (因為如果約左呢個時間既小朋友到達學校都會比返呢d小朋友先), 另外今年創價應該會開上/下午各4班約會收240個小朋友, 祝各位小朋友好運! 創價真係一間好好既幼稚園, 可入讀創價既小朋友真係擁有一份福氣o黎嫁!!!

原帖由 billysim 於 10-11-23 13:16 發表
當日面試我問一位老師, 佢話今年約3,800人遞表, 舊年好似3,200人, 不過其實有部份小朋友可能有不同原因無來到面試, 因為當日我早到左所以安排我可以早些面試, (因為如果約左呢個時間既小朋友到達學校都會比返呢d小朋 ...

成你貴言...大家加油...我真係好希望阿囝可以入到呢間學校....仲好希望曾在此留言的每一位家長及小朋友來年可以一齊做同學仔

good luck! good luck!

原帖由 Smartterrence 於 10-11-23 13:21 發表

成你貴言...大家加油...我真係好希望阿囝可以入到呢間學校....仲好希望曾在此留言的每一位家長及小朋友來年可以一齊做同學仔