用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價幼稚園-分享完面試經過(現步入收信階段喇)~ ...
樓主: Smartterrence
go

創價幼稚園-分享完面試經過(現步入收信階段喇)~

in o左好多間,呢間俾我的感覺in家長多d,問的問題同前所述一樣,不過佢問我"欣賞阿仔甚麼",我個仔超唔好彩,面試前俾另一小朋友搶走手上的物件,阿仔勁嬲,心情180度下轉,以極唔合作的態度面試,我都知一定唔收。

我明白小朋友玩耍時一定會爭下o野玩,不過我奉勸所有家長,在等候面試期間好好看顧自己的小朋友,避免他們情緒太波動,否則會影響面試表現,祝各位interview成功。

今日21-nov-10 in 既家長同小朋友, 希望你們有很好的表現!!! in完之後, 有時間在此討論區分享一吓面試情況...Good Luck!!

Thank you for sharing from you all. We will have an interview on 28th Nov. And my daughter is a slow-to-warm-up child, I hope it will run smoothly, wakaka~
In my opinion, parents don't feel too stressful, otherwise the burden will be shifted to kids unwittingly.
Take it easy and ADD OIL~~~~~~

[香港創價幼稚園 ] 面試過程:

集合時間 + 地點: 十一月二十一日 早上十時四十五分 二樓4號課室

1.到達課室 找回所需課室向老師登記
2.未夠鐘 先到三樓禮堂玩玩具
3.指定時間到課室外等候
4.家長陪同子女進入課室 有兩位老師在內 小朋友需要坐中間位置 交出面試紙 <如果只有一位家長陪同 會詢問另一位為何沒有陪同>
5.先給一張圖晝給小朋友 要求小朋友講出圖晝內有什麼東西
6.再給一個拼圖給小朋友配對
7.期間問家長問題: A. 最欣賞小朋友什麼 B. 期望子女在本校學習什麼 C. 希望小朋友讀上午校還是下午校 沒有上午校會否考慮下午校 D. 面試完後會同小朋友做什麼
8.配對完後需要小朋友拆開放回籃子內交給老師
9.面試完畢 跟老師說再見

今日面見後感覺好好, 一間課室只in 一家人, 重有屏風, 保障私隱之餘仲不受干擾, 受重視及細心程度值得嘉許,  老師平易近人, 有耐性, 最後還與囝囝唱歌呢!
課室環境寬敞, 光線充足, 校舍面積很大, 本人要求不高, 就算唔收囝囝, 創價在本人心中評價很好.
我見之前有家長對創價環境或老師態度劣評, 可能係運氣及緣分問題, 環境不是全港最差吧, 另外以老師態度為例, 我會體諒和包容, 試問無假放之餘, 仲要笑住約十個鐘, 都有D難度.

我就覺得比我預期感覺好!我個仔好鍾意創價,唔願走,但其實學校都冇咩玩! 入到課室大大聲「老師早晨」!之後老師問佢叫咩名、邊個同你黎呀,daddy呢(因為我老公冇去)!跟住就比圖佢睇,同砌圖!之後問我問題,就in完!

回覆 1# gromityaya 的文章

請問創價幼稚園是開心幼稚園嗎?課外活動多唔多?創校年份好短學校有什麼好,這麽多人去考,課程好深嗎?

回覆 47# kenjo 的文章

如果你想小朋友入小學前已學會兩文三語, 數學已會三角几何, 我勸你都係唔好諗創價.
但若果你想你小朋友成為過一個開心既童年, 對學習有興趣, 識自動自覺做功課, 有手尾, 你會根據你小朋友既發展去選校既話, 創價係一個唔錯既選擇

我想問創價畢業升/考小學ok嗎?

今天21/11 我個囡 in 2:30 pm . 我地2:10pm 就到.
等左大概10分鐘左右就入去. 不過入到去個氣紛唔好,其中個miss 係黑口黑面. 全個過程都係3分鐘左右就出黎.可能我個囡見到miss 都驚. 連我自己都感覺不良好. 原本我對依間學校印象好好. 現在要重新評估及失望.

咁我哋就好好彩,约13:45,提前15分钟到,即in,而且两個miss笑容爆灯,仲好識引导個仔添,走個時個仔比咗個飛吻比miss,搞到两個miss吾捨得佢走添,所以大家都开心離。

唔知點解,入到去覺得好似入咗私家醫院。

面試內容大致上同上面嘅post差唔多。

我又覺得D老師好熱情喎,臨走响門口都話要攬吓我個囡,話佢好得意~~

原帖由 kitty_tang 於 10-11-21 23:28 發表
今天21/11 我個囡 in 2:30 pm . 我地2:10pm 就到.
等左大概10分鐘左右就入去. 不過入到去個氣紛唔好,其中個miss 係黑口黑面. 全個過程都係3分鐘左右就出黎.可能我個囡見到miss 都驚. 連我自己都感覺不良好. 原本我對 ...

Me too, my son told me that he didn't like the teachers so he didn't speak during the interview.  My feeling is also not so good.

創幼是我的首選, 亦是我面試多間中感覺好的。

問的問題大致差不多, 我覺得這樣可公平地衡量interview的表現。

面試預左要等,但竟可有寬敞的禮堂及好多玩具比小朋友玩和熱身真好,囝囝好開心!而且個老師成日好有禮貌地話"唔好意思要你地等,仲有幾x個就到啦"。

面試一次過,方便直接,不用排來排去。囝囝講"唔該",老師讚他,並說加分。

校舍大,對面仲有公園。以咁好嘅環境地區師資口啤,但學費竟可咁平。有親戚讀緊都讚。

我個女係細女(12/08出世),會於28/11面試.其實想問下你地的小朋友是否係大仔/女,所以早一個星期面試?吾知創價係吾係將大仔/女及細的分開日子的,細的group在最後一日呢?

我哋都好好彩, In我個女嘅miss都非常nice, 阿女好buy, 好鍾意間學校, miss仲讚阿女叻... 希望有好消息, 我都同意創幼係我面試多間中感覺最好的, 無論結果如何我哋個日玩得好開心! :)

原帖由 dnabb 於 10-11-22 02:16 發表
創幼是我的首選, 亦是我面試多間中感覺好的。

問的問題大致差不多, 我覺得這樣可公平地衡量interview的表現。

面試預左要等,但竟可有寬敞的禮堂及好多玩具比小朋友玩和熱身真好,囝囝好開心!而且個老師成日好有禮貌地 ...

我同幾個朋友嘅B個都係0812B,噚日in咗,所以我估無關係。
原帖由 bagman 於 10-11-22 10:53 發表
我個女係細女(12/08出世),會於28/11面試.其實想問下你地的小朋友是否係大仔/女,所以早一個星期面試?吾知創價係吾係將大仔/女及細的分開日子的,細的group在最後一日呢? ...

原帖由 meimei223 於 10-11-20 20:24 發表
I don't feel the teachers are no smile. They are so nice to us and talk with us and listen to us carefully, my husband and I also found the school is good.  
Frankly says, compare with St.Cat and LH,  ...

I feel the same way too

I want to know it too

原帖由 applepiepie 於 10-11-22 16:15 發表
唔知創價今年收到幾多張form呢?

我個囡in過啟思正校(律倫街), st.catherine 及學之園, 創價暫時係我overall impression最好既一間.