用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價幼稚園-分享完面試經過(現步入收信階段喇)~ ...
樓主: Smartterrence
go

創價幼稚園-分享完面試經過(現步入收信階段喇)~

I don't feel the teachers are no smile. They are so nice to us and talk with us and listen to us carefully, my husband and I also found the school is good.  
Frankly says, compare with St.Cat and LH, this is very simple and I think is not enough to check the children's ability.  Just ask my children who bring you here, matching puzzles.  But they are polite and patient.

親子童讀樂

今日我IN11.30,11.15去到, 老師同我講要等一陣, 等到大約12.00先到我, INTERVIEW 個過程都真係好快, 大約10MINS, 但本人就覺得D老師真係好有禮貌同笑容, 因為佢講咗唔止一次話真係唔好意思要你地等咁耐, 其實去得INTERVIEW 都預咗要等, 整體流程都好好!

原帖由 tiktiktmlkl 於 10-11-20 16:37 發表
我9:15in,都好準時呀,不過in個時就真係好求其,或者係我小朋友唔合作,所以快快趣就算~
老師問左小朋友咩名邊個同佢黎(阿仔唔答)隻手一路攪佢自己份from又搶miss幅圖畫,之後miss問佢幅圖係咩(阿仔又唔答),於是miss比左 ...
我今日in4:30,老師問家長ge嘢同你完全一樣..可能係同一個老師黎wor... 我係5號房,你呢?目前阿仔in左第五間..但今次in soka令我好突然,超唔合作,全程用個背"隻""得"住人,跟住老師問佢嘢,唔答都算,仲無lala咬住自己件衫望住老師..唔通佢真係咁唔like個老師, 連咩名都無問,可能都費事問掛..我哋坐唔夠2mins已出返黎..預左佢唔收..好彩in kv唔係咁..唔係寫幾多封求位信都無用..
btw 其實我好少係到發言,但今日見到阿仔表現,忍唔住都要講吓..

an easy interview questions. i think all the parents can handle.

seems that all the model answer they already listen in the morning.

teacher are nice, and smooth interview
teacher are helpful to lead my kids when she dun understand wht she ask for.

whatever how the result is. my kid already try her best.

係咪就算準時到, 都要等半小時先可以見, 跟住見就好快呀?

I only wait about 5-10 mins

天x,唔洗在門口排隊,準時....
不過之前面試表現合作的呀女用好明顯的身體語言表示不想讀這間幼稚園...
我都覺得我間房兩個老師好唔入戲,算!

天氣好,唔洗在門口排隊,準時....
不過之前面試表現合作的呀女用好明顯的身體語言表示不想讀這間幼稚園...
我都覺得我間房兩個老師好唔入戲,算!

我10:00IN, 9:45到, 但最後等到10:20先有得IN. 不過IN我地的其中一位老師好COOL, 全程冇笑容. 唔知係唔係咁樣嚇窒左我個仔而唔睬佢呢. HAHA!

醒目開學勳章

原帖由 CHANTSINWAI 於 10-11-20 21:37 發表
我今日in4:30,老師問家長ge嘢同你完全一樣..可能係同一個老師黎wor... 我係5號房,你呢?目前阿仔in左第五間..但今次in soka令我好突然,超唔合作,全程用個背"隻""得"住人,跟住老師問佢嘢,唔答都算,仲無lala咬 ...

no呀,我係room8.不過我估d問題係大家都差唔多~
其實interview個d時間咁短,真係好講運氣架,因為你唔知自己個小朋友表現如何
http://hk.myblog.yahoo.com/agarjellypig/

原帖由 vinvillalee 於 10-11-20 22:24 發表
我10:00IN, 9:45到, 但最後等到10:20先有得IN. 不過IN我地的其中一位老師好COOL, 全程冇笑容. 唔知係唔係咁樣嚇窒左我個仔而唔睬佢呢. HAHA!

which room you are during the interview?

我今日都去0左面試, 約3點3, 到3點8先有得in, in唔駛幾分鐘就出番0黎, 應該都唔會收喇, 不過我親身見過, 對間幼稚園0既感覺又麻麻地, 所以都算喇

我本係in 3:45pm, 早10分鐘到, 但就要等到4:20至有得interview. 我係2樓in既, 果倆位老師真係超nice, 全程都好有笑容, 係我in咁多間學校所見最好, 最nice既老師.

開頭由於我仔仔怕羞, 成個人打則座唔望老師, 老師不斷咁引導佢, 但仔仔都唔理佢, 我同老公好緊急擔心起來, 老師叫我地唔好免強小朋友做, 之後個老師就用一d較夸張既語氣引仔仔玩, 之後仔仔就開始肯跟老師指示做.

老師有問我地平時邊個照顧小朋友, 小朋友既性格係點, 對小朋友將來有咩期望. 最後我同老公及仔仔一齊推番自己張凳仔, 仔仔仲好笑住好大聲咁同老師揮手講bye bye, 過程由原先既好緊張, 到後來變得好輕鬆, 同老師有講有笑, 真係有賴老師既引導小朋友.

真係好希望可以飲到到創價呢杯茶!

唔同房有好唔同感受!
我在地下,
覺得老師唔投入同我地傾...

我個仔今日又係好失準~~

我in930am, 920到
等到955 至in

我個仔都係到跳尼跳去(2樓等個到有跳飛機)...玩到個人好high~~

到一入去...即刻變左第2個..早晨吳講, 坐低後, 老師問叫咩名,邊個同你尼又吳答,
老師都無再問,比左D 配對/lego佢玩..爸爸部佢玩

老師就問我野...前後5分鐘到走人~

講真..就甘睇老師表面,就真係吳夠又一村老師nice..

原帖由 bearcat2003 於 10-11-21 00:09 發表
唔同房有好唔同感受!
我在地下,
覺得老師唔投入同我地傾...

我要感恩呀...其實原先我應該地下in, 後來由於人數眾多, 所以主任安排左我地去上2樓in.

我應該4:15pm in, 4:05pm到, 5:05pm等足一個鐘至有得in, 都係5分鐘OK. 我應該係最後一個, in完出嚟時, 所有人都走晒.

老師都係人, 個個有唔同. 我間房1個OK, 1個超cool, 問嘅問題唔算多, 感覺好快就in完. 不過呀女就由有mood等到無mood, 老師都in到好攰咁嘅樣.

結果唔諗喇, 唔收就當呀女同間學校無緣囉!

我個囡今早IN 10:45. 佢又係冇答問題. IN 咗一陣就完. 我覺得可能有兩個老師IN. 令小朋友緊張啦! 仲有Mark 分個老師冇乜笑容.

我下午in, 2/F. 係跳左好耐飛機, 但覺得各位老師都幾nice. 門口老師仲提左我幾次幾時到. 係個mark分既cool少少, 可能忙寫野. 對間學校感覺唔錯.