用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價幼稚園-分享完面試經過(現步入收信階段喇)~ ...
go

創價幼稚園-分享完面試經過(現步入收信階段喇)~ [複製鏈接]

我囝囝被安排於27-Nov-2010下午面試...好希望於今日Interview既家長, 請你們可以完成Interview後在此分享整個Interview流程..分享一下學校方面會問家長什麼問題及會考小朋友什麼東西...真的萬分感激, 謝謝~~

15    0    0    0

我個囡 28號先in. 妳in完可唔以分享下.....

good luck !  

我個仔喺21日下午in嘅。

今日原本9點 interview..早到10 分鐘..已經好多人..

地下, 2 樓接見.  3 樓俾小朋友玩

9:08 am由兩位老師見我哋...之後攞張大圖畫 (playground with lot of kids playing)...問呀女係咩..有咩人..做緊咩... 之後再攞砌圖俾呀女玩...一個老師觀察呀女..另一老師問家長問題...你想小朋友响咩環境下學習..對小朋友有咩期望..之後問 Daddy , 你點解揀創幼..最後問如果上晝班咗..會考慮下晝班嗎 ?

最後就走...全程 around 7分鐘

記住教小朋友講早晨同老師 bye bye...重要係走時記得(唔好提佢) 自己推 chair...

Good luck !!

今早IN完了

我係今日早上IN, 過程好順利, 同埋好快, 都唔駛點等。
我覺得係IN家長多D, 首先去到老師問我點解爸爸冇一齊既, (我覺得佢係想父母一齊去) 我話因為爸爸要返囉。跟住同小朋友玩左一陣, 開始問家長問題:
你對於對小朋友的將來有什麼期望?
平日會和小朋友去什麼地方玩?
由誰人照顧?
照顧小朋友時曾經遇到甚麼困難?如何處理。

小朋友INTERVIEW內容:
玩動物拼板, 放回原位, 問動物名。
看圖, 問圖中小朋友在做什麼。
玩LEGO。

原帖由 Bonnie 於 10-11-20 11:51 發表
今日原本9點 interview..早到10 分鐘..已經好多人..

地下, 2 樓接見.  3 樓俾小朋友玩

9:08 am由兩位老師見我哋...之後攞張大圖畫 (playground with lot of kids playing)...問呀女係咩..有咩人..做緊咩... 之後再 ...

好多謝你既分享呀....不過聽落面試都唔算容易, 特別你說唔好提小朋友能做到拉Chair同講早晨or bye bye...對我囝囝o黎講係有d難度...如我提的話一定無問題...anyway...希望你囡囡順利收到學校offer啦! Thanks!

原帖由 GavinBB 於 10-11-20 11:53 發表
我係今日早上IN, 過程好順利, 同埋好快, 都唔駛點等。
我覺得係IN家長多D, 首先去到老師問我點解爸爸冇一齊既, (我覺得佢係想父母一齊去) 我話因為爸爸要返囉。跟住同小朋友玩左一陣, 開始問家長問題:
你對於對小朋 ...

多謝你既分享呀.....我覺得in家長都好呀...起碼唔會因為小朋友當時扭計而扣分!! anyway...希望你們的小朋友順利收到學校Offer啦! Thanks!

謝謝大家既分享, 對於我地未interview既家長好有用.

聽落去考小朋友既野都唔太簡單, 對於我仔唔肯講野, 真係好擔心!

12月上旬會有結果, 希望大家順利通過!

咁我就好奇怪啦,我等左好耐,IN 11點就11點到,可能有D家長早到我排第5,我覺得佢冇心IN我個仔,因為淨係MORNING完,問邊個同佢唻,跟住MATCH UP問我問題,就完左啦,感覺上成過過程好靜,好快,咁快IN完但係又等左咁耐好奇怪,但係我諗諗下個仔IN之前,話下一個到佢佢就係門口前面企,老師話佢一定好心急想見老師,但係中間發生左段小插曲,等緊果陣,亞仔見到有個著CARS 3仔既小朋友就指著話CAR CAR,跟住個小朋友唔鐘意就推開我個仔,DADDY就捉開亞仔,亞仔就喊左陣但係都好快冇事,唔知有冇老師睇到,雖然知道佢地唔會理,但係可能見到喊都REALISE,IN之前門口個老師同亞仔傾左一陣跟住又見佢入去同老師講左好耐野....心理上唔知係咪講我個仔呢,但係我就覺得IN得好求其,兩樣野:一係就BY IMPRESSION個老師入去講左亞仔唔好,就求其IN,一係就老師入去話亞仔好好,收硬所以唔IN得深入,老實講:前者多咯....哎,可能我諗多左,但係都唔想架,個仔不嬲都唔喊,可能覺得俾人話唔開心所以喊左出唻啦...老實講,之後果個小朋友都成日好唔友善咁望住我個仔連帶佢呀媽都係,所以我講完唔好意思之後都同個仔去左另一邊唔敢再有事發生啦....=.="

睇到你地甘講,我阿仔in聽朝早唧8:45分,希望一切順利啦!

今日去完,成間學校好多人好焗,間學校室外活動空間小,平日見室外都係用來泊車多,教師無心見小朋友,走時來個90度鞠躬,好日本化...不是我杯茶,唔明點解咁出名,係唔係D家長過份神化呢?!

好多細節o既野不可能可在5-10分內看到,學校冇簡介會,所以只有真正用家才體會到soka的好處.每個人要o既野同expectation都不同,可能真不是你杯茶.只要大家是正面交流下心得,冇乜所謂.

原帖由 anteater 於 10-11-20 15:35 發表
今日去完,成間學校好多人好焗,間學校室外活動空間小,平日見室外都係用來泊車多,教師無心見小朋友,走時來個90度鞠躬,好日本化...不是我杯茶,唔明點解咁出名,係唔係D家長過份神化呢?! ...

醒目開學勳章

我9:15in,都好準時呀,不過in個時就真係好求其,或者係我小朋友唔合作,所以快快趣就算~
老師問左小朋友咩名邊個同佢黎(阿仔唔答)隻手一路攪佢自己份from又搶miss幅圖畫,之後miss問佢幅圖係咩(阿仔又唔答),於是miss比左個玩具佢,跟住問我最欣賞小朋友咩同對佢有咩期望,如果無am,pm班接唔接受,走得~
所以我肯定唔會收,唔知係咪先入為主,自從in完又一村我就覺得其他學校d老師笑容小好多~

ps.我走個時門口個net miss仲自己一路唱歌一路跳跳下,我諗唔係個個家長或者學校接受到
http://hk.myblog.yahoo.com/agarjellypig/

無需咁緊張,lei d 都係好普通的禮貌,自己講到當然最好,但如果小朋友怕羞,提提都無防,總好過5講5做,係咪
原帖由 Smartterrence 於 10-11-20 13:34 發表

多謝你既分享呀.....我覺得in家長都好呀...起碼唔會因為小朋友當時扭計而扣分!! anyway...希望你們的小朋友順利收到學校Offer啦! Thanks!

等咗超過一個鐘,in得嗰5min,都係問家長嗰兩個問題.

小朋友就比咗幅圖佢,話'講吓吖',零笑容,零引導,零交流.

因乜今年啲老師咁嘅?

課室外啲老師都唔見好友善.安排有啲混亂.

我以創價為我第一志願,但經我係間學校逗留個幾鐘頭後,加上之前到校外觀察兩次.我諗我要三思. 希望佢地唔好多家長報就態度有所改變.

真係,in咗咁多間,呢間嘅interview係唯一一間會令到我上網要"發表意見的".

另外我兩次到校外觀察,都見到啲小朋友好似笑容唔多.呢間真係一間"開心學校"? 請真他家長賜教.反之,係另一間"開心學校"我就係校外面聽到啲小朋友笑聲,再加上入到去見到啲小朋友都玩得開心.

本來這間學校的理念是同我本人一致的 (我都係做幼教工作).我都睇晒佢哋啲視學報告,係非常正面的.

咁我應該信自己的感覺,還是那些報告,雜誌所寫的???

Anyway,又緣就再會啦.

Good Luck to everyone, including myself!!!

醒目開學勳章

我今朝IN9:00,但係就8:35到,係一樓3室IN,果時一樓D老師都幾好笑容;等到差不多9:20才輪到我地.
我都覺得IN得好求其,見到前面D家長入去最少有十分鐘,我地就几分鐘出左黎.唔知關唔關我先生無去事呢?呢樣野真係要問番果D老師至知啦.
‹ 上一主題|下一主題