用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荃灣官立小學 昨天女兒問我為何老師整天都罵人
go

昨天女兒問我為何老師整天都罵人

老師為何你們每天都罵人?
我都唔知點解釋!
請各位老師幫忙,能好言相待,人生更美好愉快。

:sleep:

原帖由 dindinma 於 10-11-18 17:38 發表
老師為何你們每天都罵人?
我都唔知點解釋!
請各位老師幫忙,能好言相待,人生更美好愉快。

阿女指那些老師? 是科老師或是每天在咪前說話的老師? 我每次路過都聽到老師的"訓話"  

原帖由 FungC9 於 10-11-20 01:53 發表

阿女指那些老師? 是科老師或是每天在咪前說話的老師? 我每次路過都聽到老師的"訓話"  mouth:" />
問過亞仔了,應該是教他體育科的何老師,她真的經常閙學生的,係又閙唔係又閙,係咪閙就可以解決問題呢?為何不嘗試鼓勵和勸勉代替大聲叫罵呢??

我想不是早會時
如果係又鬧唔係又鬧
不要說他是老師或不是老師
這個人心理都須要輔導一下

其實現在社會好多不好的事

有朋友話如果覺得心理有問題
最好背主禱文
如果唔識背背下其他經都可以

或者食素

希望能幫助老師們解脫

主耶穌愛你

老老實實, 甘多年我都覺得佢地d老師愛心-100分, 冷漠, 鬧多過讚....我記得初次去呢間學校, 已經見到老師好狠地叫同學排隊排直d....
不過甘, 呢間學校都有佢好既地方
呢個世界無十全十美, 惟有叫小朋友醒醒定定啦
又不過甘, 比較之下, 呢間學校既學生事實上係比較乖既, 荃灣區都出晒名架啦
又又又不過甘, 哈哈, 小心小朋友會變得無禮貌, 唔識同人打招呼, 因為學校唔要求不止, 還會叫同學係街唔準叫老師, 最多只可以點頭....唔係一個老師係甘講, 好多都係甘講....死味.....

男 or 女?

原帖由 surewin 於 10-11-20 12:17 發表
問過亞仔了,應該是教他體育科的何老師,她真的經常閙學生的,係又閙唔係又閙,係咪閙就可以解決問題呢?為何不嘗試鼓勵和勸勉代替大聲叫罵呢??

原帖由 hhma 於 10-11-20 21:08 發表
男 or 女?
是女的, 亞仔話好老喎, 頭上已出滿白頭髮了, 我未見過佢, 佢咁講, 我估都有50幾掛!

回覆 3# hhma 的文章

這樣老師係未好怕人認出
上次到學覺得老師很樂意同家長交流

老師鬧人係未可以解決問題
鬧人可以達到怎麼教學理念(係未想學女皇的教室)

小一係非常膽小
給你這一罵
已經把他們嚇得半死(尤其那些剩小服友)

原帖由 dindinma 於 10-11-22 12:01 發表
這樣老師係未好怕人認出

小一係非常膽小
給你這一罵

...

亞仔開學初期都很不習慣, 放學回家後經常哭著不肯返學, 攪到我好擔心, 幸好現在他已習慣了

我都唔知佢地點解甘against小朋友叫佢地
我都識其他學校老師/親戚小朋友既老師, 佢地只會捉d唔叫佢地既學生.....好奇怪......
可能我要返工啦, 我放學, 小朋友都無話我聽老師鬧人 or可能甘多年, 佢地都慣晒lu

原帖由 dindinma 於 10-11-22 12:01 發表
這樣老師係未好怕人認出

小一係非常膽小
給你這一罵

...

其實又唔洗太worry既, 小朋友好容易習慣既o者
正如我一直所講, 間學校有佢既問題, 但都有佢既好處既.  無野係十全十美, 隨遇而安啦

原帖由 surewin 於 10-11-22 22:27 發表

亞仔開學初期都很不習慣, 放學回家後經常哭著不肯返學, 攪到我好擔心, 幸好現在他已習慣了

我小朋友現在才開始哭
每天早上都哭
晚上睡覺前又哭

老師們政府都有話愉快學習
請你們做好榜樣以禮待人

有無問小朋友咩事喊呀?
要老師改變佢地既行為, 難度好高呀
原帖由 dindinma 於 10-11-23 10:18 發表
我小朋友現在才開始哭
每天早上都哭
晚上睡覺前又哭

老師們政府都有話愉快學習
請你們做好榜樣以禮待人

I have talked to my kid.  my kid said the teacher "loud" her.

after i talk to one of the kidmama, she encourage me to call the teacher.

the teacher immediately tell me my kid is much naughty then before and she does not like teacher to "loud".

from me, i also don't like people to "loud"

i don't  think anybody like to being "loud"

therefore i tell the teacher, she can "loud" but if my kid do something good, please smile at my kid and apprepciate.

This is something we need to balance.

This does not work to only "loud"

Hope the condition improve.

Teachers you are so important to all our kid.
What they become in future, you also have a major contribution.

原帖由 hhma 於 10-11-23 19:58 發表
有無問小朋友咩事喊呀?
要老師改變佢地既行為, 難度好高呀

我十分認同你的做法

原帖由 dindinma 於 10-11-26 13:09 發表
I have talked to my kid.  my kid said the teacher "loud" her.

after i talk to one of the kidmama, she encourage me to call the teacher.

the teacher immediately tell me my kid is much naughty then be ...

The condition is improved.  My daughter seems recover now. She is much happy although still feel sleepy in the morning.  
Thanks Teachers!
原帖由 hhma 於 10-11-26 18:22 發表
我十分認同你的做法

你覺得老師真係會黎收料??
原帖由 dindinma 於 10-12-2 16:27 發表
The condition is improved.  My daughter seems recover now. She is much happy although still feel sleepy in the morning.  
Thanks Teachers!

maybe you are one of the teachers
kidding.
you have been signed in as member a long time.
you are a good member
原帖由 hhma 於 10-12-2 23:44 發表
你覺得老師真係會黎收料??

你想像力太豐富啦.......
我係好熟呢間學校, 因為計埋細仔, 我已經歷左八年時間.  我係呢度答甘多問題, 只係想幫吓d師弟妹.
洗唔洗我叫其他d bk媽黎幫我解釋吓?  我十分抗拒被誤會為老師lor!!!!!
原帖由 dindinma 於 10-12-3 17:30 發表
maybe you are one of the teachers
kidding.
you have been signed in as member a long time.
you are a good member

hhma 一定吾係老師 la , 佢係好好心機教小朋友,又好明白制度 ga mama, 佢都教左我吾少計仔溫書 ga
原帖由 hhma 於 10-12-7 12:09 發表
你想像力太豐富啦.......
我係好熟呢間學校, 因為計埋細仔, 我已經歷左八年時間.  我係呢度答甘多問題, 只係想幫吓d師弟妹.
洗唔洗我叫其他d bk媽黎幫我解釋吓?  我十分抗拒被誤會為老師lor!!!!!
...