用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 CAC 5歲半評估是否轉了內容
go

CAC 5歲半評估是否轉了內容

請問大家知唔知, CAC 5歲半評估是否轉了內容?  應該話係加多0左,如: 專注, 社交等範疇...如是者, 對我0地0既小朋友來講, 難度多0左?

聽講過有學校評估係輕度, CAC做係中度...結果要派中度特殊學校...

我都想知評估內容係咩.... 要做4粒鐘,大人都唔專注啦﹗

唔知中間會唔會有break呢?哈哈,有冇茶點食o架?我怕阿仔肚餓喎

原帖由 conconma 於 10-11-18 14:23 發表
請問大家知唔知, CAC 5歲半評估是否轉了內容?  應該話係加多0左,如: 專注, 社交等範疇...如是者, 對我0地0既小朋友來講, 難度多0左?

聽講過有學校評估係輕度, CAC做係中度...結果要派中度特殊學校... ...

回覆 1# annaanna 的文章

唉...我都唔知...只知如果加多幾範去考...就唔好好咯...因為好多a仔都掂住輕度...多0左0野考, 容咩易跌去中度...

我亞仔剛剛做完, 個心理學家話, 佢地係用緊舊嘅韋氐評估計分, 不過過多幾個月就轉新一套, 新嘅計分標準會提高左, 相對會難左, 其實舊果套點解係易D呢, 唔係因為考多左野, 考嘅野係一樣的, 只係舊計分係用10幾20年前一般5-6歲小朋友的能力做參考, 再去比較你小朋友的能力而計分, 而新一套計分法係用近呢5年小朋友的能力而參考, 因現在的小朋友好多能力比以前已提升左好多, 所以再去比較我地D小朋友, 就會低左分, 我亞仔評估時佢同我咁解釋
其實評估唔需要4個小時, 首先, 個心理學家會先見家長, 再睇下佢D功課, 同你傾一陣, 跟住單獨同小朋友做1個多小時TEST, 再計分, 同你講埋結果, 大約2個小時左右就OK

good luck
原帖由 conconma 於 10-11-18 20:17 發表
唉...我都唔知...只知如果加多幾範去考...就唔好好咯...因為好多a仔都掂住輕度...多0左0野考, 容咩易跌去中度...

.....

回覆 2# pocoyo123 的文章

就因為加多幾範去考...仲係我0地小朋友最弱0個幾範, 況且用近呢5年小朋友0既標準, 仲死多2錢啦...家陣d小朋友催告得咁緊要...

其實評估係由一個專家話比你知小朋友的智能程度去到什麼階段, 佢同你做完評估, 跟住點搵小學都係家長決定, 佢只係比意見你
心理學家提議亞仔重讀K3, 所以佢係個評估報告寫左, 我下年可再要多年學卷, 到小學入學時, 都會比報告小學睇, 同亞仔攞多D支援,
我諗你有權唔去做評估, 不過, 你可能要放棄晒所有政府的服務, & 小學的支援, 將來如果要的話可能要等N年.
原帖由 麻煩 於 10-11-19 20:52 發表
其實評估有什麼用?小學已選了,小朋友的情況家長應該都好清楚。到小學所謂的支援也很有限....我可以拒絕帶小朋友去評嗎?

醒目開學勳章

如果諗住讀私校咪可以唔使去囉.

.....

我見好多小朋友去做完評估都話建議重讀一年.
我自己已選好小學. 但我都會照做評估, 因為上一次做評估都事隔兩三年.  都想知道心理學家同醫生既評估係點. 又吾駛錢, 亦吾需要向小學申報, 做又何況呢.

至於評估內容, 我個人覺得都係要隨社會時候轉變既, 否則永遠反映吾到真實情況. 因為社會都不斷變化進步.  

原帖由 麻煩 於 10-11-20 00:41 發表
我只是覺得支援很有限,如選官津學校,我暫也不打算和學校說什麼,看看小朋友如何。但我也考慮直資/私校。

nil

回覆 1# January 的文章

絕對認同...哈哈...不過次次做評估都好似自己考試一樣...好緊張哩!!

原帖由 conconma 於 10-11-20 10:06 發表
絕對認同...哈哈...不過次次做評估都好似自己考試一樣...好緊張哩!!

.....

我仔都要去做評估,不過其實已經有學校收左,去做評估都係得個知字,讀咩學校如果依家先決定已經太遲喇...
不過有姑娘教我,有學校收左先去做評估,再比報告間學校,開學之前比學校有多d 時間去了解個仔,會好d 喎~