用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: HMmummy
go

LH 水準超高

就算小朋友叻, 都唔一定面試表現好, 何況而家競爭大, 除非真係好超班.

如果入到好的一條龍, 起碼過兩年驚少D.

原帖由 Toffeenut 於 10-11-18 15:16 發表
btw, 呢度LH家長係咪都心儀"好的一條龍K"? 咁唔怪之Nicole123出黎"明sell"我地啦...

我估係因為大家覺得LH已經好好嘞,但係LH先天係冇小學的backup,所以會心儀一條龍.

原帖由 Toffeenut 於 10-11-18 15:16 發表
btw, 呢度LH家長係咪都心儀"好的一條龍K"? 咁唔怪之Nicole123出黎"明sell"我地啦...

各位...我都曾經讚LH gar....Beware!...我就係那位槍手喇!!!  hahahahahaha

哈哈哈,很好,大家爭住做槍手.真係未見過...

其實都好矛盾,入one-dragon冇晒2文3語語境。

另外我早幾日請教過一位前LH既家長,佢充份了解自己需要乜嘢及小朋友係邊類type發展最好后轉了校,所以與其爭論不如多d諗吓自己小朋友發展好過
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

其實我都有same problem....TT international class (英普班) 收佐....見佢有小學back up...LH 可以直上K1..所以煩惱轉唔轉好

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-18 15:33 發表

另外我早幾日請教過一位前LH既家長,佢充份了解自己需要乜嘢及小朋友係邊類type發展最好后轉了校,所以與其爭論不如多d諗吓自己小朋友發展好過 ...

其實好多時係驚到考小一時唔到你諗
競爭真係好大. 比起而家考k真係小巫見大巫
山外有山 人外有人
無母校back up 既家長真係唔知點算.

好同意, 我都考慮過如果入一條龍無哂2文3語, 真係好唔捨得. 但係睇得多小朋友interview, 真係覺得而家d 小朋友好叻, 大部份水準都好高. 萬一小一面試失準, 影響大好多. 無信心博.

不過, 我始終覺得要搵"適合"小朋友個性發展的學校.

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-18 15:33 發表

另外我早幾日請教過一位前LH既家長,佢充份了解自己需要乜嘢及小朋友係邊類type發展最好后轉了校,所以與其爭論不如多d諗吓自己小朋友發展好過 ...

我有報KV, 不過收都唔讀. 因interview 個日問仔仔"鐘唔鐘意KV呢間學校ar?" 佢答:"呢間唔係學校黎, 無顏色, 無玩具..."
不過最重要係我仔仔性格應該唔啱實KV, 佢好奇心特強, 多口又多手兼每事問, 我無信心KV容納到佢但深信LH一定滿足到佢兼將好奇心進化至好學!  
原帖由 brrbaby2007 於 10-11-18 14:09 發表

係咪SC同KV收都唔走?點解呀?

如果我係你, 都覺得好煩.

你有無問小朋友鍾意邊間? 某程度, 我覺得LH 同TT 好唔同. 自問無信心做TT嘅家長...

原帖由 EggEgg08 於 10-11-18 15:39 發表
其實我都有same problem....TT international class (英普班) 收佐....見佢有小學back up...LH 可以直上K1..所以煩惱轉唔轉好

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 kitmantsoi 於 10-11-18 15:47 發表
不過最重要係我仔仔性格應該唔啱實KV, 佢好奇心特強, 多口又多手兼每事問, 我無信心KV容納到佢但深信LH一定滿足到佢兼將好奇心進化至好學!

當初我都係怕呢樣! 唔知一個咁嘅仔入到去, 會唔會磨圓哂d角.. 我好唔想! 我好想去保住佢嘅好奇心!
恐龍家

PC 確實係好野, 可惜同我宗教唔同所以無報. 我身邊有好多sharp既朋友亦係PC grad.

原帖由 NICOLE123 於 10-11-18 15:40 發表

其實好多時係驚到考小一時唔到你諗
競爭真係好大. 比起而家考k真係小巫見大巫
山外有山 人外有人
無母校back up 既家長真係唔知點算.

原帖由 EggEgg08 於 10-11-18 15:39 發表

我o甘睇,TT有非常大量課外活動,鍾意既話又平又正,但你會超忙。另外TT小學相對易入d,好多TT kinder既未必讀返TT小學。
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

哈哈~ 我仔相反. In SC時一入去就唔鍾意, 話要返LH玩.
但in KV佢就好定.

選校真係要夾小朋友性格發展, 學校就算幾出名幾好, 唔夾都無用.

原帖由 kitmantsoi 於 10-11-18 15:47 發表
我有報KV, 不過收都唔讀. 因interview 個日問仔仔"鐘唔鐘意KV呢間學校ar?" 佢答:"呢間唔係學校黎, 無顏色, 無玩具..."
不過最重要係我仔仔性格應該唔啱實KV, 佢好奇心特強, 多口又多手兼每事問, 我無信心K ...

如果講課外活動, 我覺得TT好好, 起碼人人都有機會玩, 唔得都叫有得試.

LH應該無咁多機會.

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-18 15:57 發表

我o甘睇,TT有非常大量課外活動,鍾意既話又平又正,但你會超忙。另外TT小學相對易入d,好多TT kinder既未必讀返TT小學。

何出此言呢?? TT 家長好難做gar mer? 可以講多d嗎?

其實某程度上入到TT 都要多謝LH, 可能返學習慣了, 令阿b去TT interview NET & 普通話老師時可以講番那種語言...

原帖由 阿仔媽媽 於 10-11-18 15:51 發表
如果我係你, 都覺得好煩.

你有無問小朋友鍾意邊間? 某程度, 我覺得LH 同TT 好唔同. 自問無信心做TT嘅家長...mouth:" />

"imagination is more important than knowledge" 好驚佢既好奇心無晒無創意 - 死得!
原帖由 小曳人 於 10-11-18 15:53 發表

當初我都係怕呢樣! 唔知一個咁嘅仔入到去, 會唔會磨圓哂d角.. 我好唔想! 我好想去保住佢嘅好奇心!

我無報SC, 覺得同LH課程有D似, 如果差唔多就無謂轉cos阿仔適應力又弱一年轉一間太大打擊la...

原帖由 阿仔媽媽 於 10-11-18 15:58 發表
哈哈~ 我仔相反. In SC時一入去就唔鍾意, 話要返LH玩.
但in KV佢就好定.

選校真係要夾小朋友性格發展, 學校就算幾出名幾好, 唔夾都無用.

純粹因為未IN, TT已經搵家長幫手做義工, 我自問唔可能100%投入阿仔的學業.

你小朋友好叻, 阿仔就算返LH咁耐, 除咗佢高興會自言自語爆幾句PTH & eng, 人地正經問佢, 佢多數唔肯理人.

原帖由 EggEgg08 於 10-11-18 16:06 發表
何出此言呢?? TT 家長好難做gar mer? 可以講多d嗎?

其實某程度上入到TT 都要多謝LH, 可能返學習慣了, 令阿b去TT interview NET & 普通話老師時可以講番那種語言...

...

LH ? 商場幼稚園 - 冇操場 (陽光充沛?) 靠商場空調 (空氣清新?) 老師又年輕 ,學校歷史又短, 你們話好就好!