用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 從乾美、真道事件說明甚麽?
go

從乾美、真道事件說明甚麽? [複製鏈接]

1. 政府的津貼根本足夠(特別是新校),直資可不另收學費。
2. 政府應加强管理,並促使資料透照明。

前天睇劉天賜信報文章,佢話未学做頜導前,應先學會守紀律。看來,呢班友應被送到幼兒中心受訓。
   0    0    0    0

原帖由 judy 於 10-11-18 10:56 發表

前天睇劉天賜信報文章,佢話未学做頜導前,應先學會守紀律。看來,呢班友應被送到幼兒中心受訓。 ...

3. 所收學費要用於教學、助學金、獎學金上。學生無責任帮學校起樓。

醒目開學勳章 王國長老

我都好奇怪, 投資d錢o係邊度黎? 7千幾萬wor........

我女都係讀呢類新直資, funding除左政府, 仲有辦學團體, 另外就係學費 (so far我讀左4年無為學校籌款過)

校長解釋過, 我地學校盤數暫時都係健康, 但隨住老師年資耐左, 數目多左, 維修項目又多左(日子耐左維修費用自然會增加), 加學費係令收支平衡, 唔加就要"蝕老本"喇

咁家長都覺得合理既

唔收學費的話, 似乎唔多可行(其實政府俾直資既津貼, 係咪會少過津校? 我自己assume咋)

不過我讚成, 爆完一煲又一煲, 政府應該要收緊對直資學校既監管, 要知小學6年中學又6年, 對家長黎講, 呢舖係賭得好大的

原帖由 judy 於 10-11-18 10:56 AM 發表

前天睇劉天賜信報文章,佢話未学做頜導前,應先學會守紀律。看來,呢班友應被送到幼兒中心受訓。 ...

原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-18 11:13 發表
我都好奇怪, 投資d錢o係邊度黎? 7千幾萬wor........

我女都係讀呢類新直資, funding除左政府, 仲有辦學團體, 另外就係學費 (so far我讀左4年無為學校籌款過)

校長解釋過, 我地學校盤數暫時都係健康, 但隨住老師年 ...

Charlotte_mom,

根据政府資料,政府對每個學生之津貼,係現時每個學生的中位數。所以,新校够,舊校難說。至於維修,可向政府申請資助。

當然,如果甚麽小班,優質啦,無底洞。

總之,資料要透明。

真道都沒有叫我地家長"資助"起樓. 無可否認, 今次学校都好傷, 只好睇校長点样向我地explain 啦.

原帖由 jlmammy 於 10-11-18 11:39 發表
真道都沒有叫我地家長"資助"起樓. 無可否認, 今次学校都好傷, 只好睇校長点样向我地explain 啦.

新翼錢從何來?存款從何而來?

It's about ethics.. I believe every profession, including education should have ethical principles training in teacher education, including the principals who run the schools..

"Disciplines "you mentioned should refer to how the educational leaders have these kinds of sensitivity to refer to their original "ethics" training, especially in facing "temptations" and "difficult times"...

原帖由 judy 於 10-11-18 10:56 發表

Cable news interviewed a Logo parent, he said that the use of funds is not his concern, there is no school fee increase for a few years and so the use of funds won't bother him...

So maybe this principal is viewed as a great investor - he can provide free accomodation and living expenses for exchange students, teachers, able to get funds to use without increasing school fees... isn't he great?

報告唔係話得一間直資監管不善,只係真道最大鑊,我諗好快會連二接三爆大鑊,傳媒一向好快手。

政府成日用錢都係咁,議而不決,決而不檢,檢而不改,改而無效!

醒目開學勳章 王國長老

今朝我又observe一樣野
有一條罪係"校長自己請人, 唔公開請"
其實教育界行頭咁窄, head hunting係咪一個"罪"? (自己圍威喂就當然唔讚成啦) 真係唔知........
原帖由 aryee 於 10-11-18 12:40 PM 發表
報告唔係話得一間直資監管不善,只係真道最大鑊,我諗好快會連二接三爆大鑊,傳媒一向好快手。

政府成日用錢都係咁,議而不決,決而不檢,檢而不改,改而無效! ...

簡直無法無天

原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-18 16:34 發表
其實教育界行頭咁窄, head hunting係咪一個"罪"? (自己圍威喂就當然唔讚成啦) 真係唔知........
...

原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-18 16:34 發表
...

要學吓守紀律,跟程序。

我覺得HEAD HUNTING可以係同一時間做, 但係點都應該要依公開招聘程序...咁無論對內對外都有一個交待...

...

同意。
好多老闆、校長擺明請"自己友"都會照樣公開招聘。可能呢個校長真係掛住炒樓...又或者自為自己大晒...無有拍。
原帖由 bb2 於 10-11-18 17:05 發表
我覺得HEAD HUNTING可以係同一時間做, 但係點都應該要依公開招聘程序...咁無論對內對外都有一個交待...

政府好應該加強監管, 其實直資理念係好, 唔好因為無王管又攪個大頭佛出嚟先得架.

值得一讚既係審計署, 佢地真係年年都有料爆, 真係好好.

唉,每次學校出事, 受到最大傷害的是家長 + 學生。 有時真的進退兩難。

所以,考小學時,家長真要周圍打聽,找家信得過的學校。

原帖由 WChan 於 10-11-18 17:29 發表
政府好應該加強監管, 其實直資理念係好, 唔好因為無王管又攪個大頭佛出嚟先得架.

值得一讚既係審計署, 佢地真係年年都有料爆, 真係好好.

我都同意,教育局人馬踏踏,可惜相當廢柴。不如將教育局一部分經費,拔給做到嘢嘅審計署好過。

醒目開學勳章

個報告中,有一間直資有2.2億儲備﹗2.2億

原帖由 Sumyeema1 於 10-11-18 17:39 發表
唉,每次學校出事, 受到最大傷害的是家長 + 學生。 有時真的進退兩難。

所以,考小學時,家長真要周圍打聽,找家信得過的學校。

At the end, back to the basic, parents target famous elite DSS school and not new DSS.
‹ 上一主題|下一主題