用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道校長 用學校錢買樓,買股票入自己"袋??? ...
樓主: ccpwagon
go

真道校長 用學校錢買樓,買股票入自己"袋??? [複製鏈接]

炒樓? 06年要炒樓都唔會炒彩明苑啦....隔離都會馬尺仲有so....

首先....真道聲明左無買股...除非有內幕消息...否則不要再說什麼校長買股票入自己"袋"...(實情其他學校的投資亦不見得是入校長個袋)

欣賞既係佢地主動坦白交代,但最想見到既係如何改善成個系統....不是單單都話家長會講左就算通知左...

再者...籌款事件如果正如校方咁講..其實學校亦有責任...始終香港地不是隨便便可以籌款,要攞牌,完左要核數要交代的...

盼望事件可以令學校改進啦...

Hi! 我有兩隻化骨龍!

大學的榮譽教授並沒有薪金,是大學授予的一種榮譽,根本和學校請職員不同相提並論!!

原帖由 mscmit 於 10-11-19 11:10 發表
真道﹕旨在改善教學 審計署批評不公
...
消息人士更稱「榮譽教授和政府局長也不是用公開招聘方式聘用啦」...

家長會並不代表學校及那“““““““““““校長”””””””””””””””,批評的不顯得不道德.

保那“““““““““““校長”””””””””””””””的,請繼續.

未見過有人插那學校,插那“““““““““““校長”””””””””””””””
啫.

風水佬呃你十年八年,等執法機構還佢一個清白或罪名吧.

原帖由 mscmit 於 10-11-19 16:05 發表
睇完以下報導,再對比呢兩日响BK不斷抽水插真道書院嘅所謂「家長」們,道德水平高下立見。

真道家長會:一間受害已夠
(明報)2010年11月19日 星期五 15:15

真道書院家長會表示,反對教育局公開違規學校名單,指「一間受害已 ...
無知是福

回覆 85# overview 的文章

對!坦白說,我也是因這事的主角是丘校長才撐他。因我覺得他是好校長。唔好意思,我今次真係針對人,唔係針對事。路見不平。

再講,我懷疑審計署/傳謀今次是否只選DSS新校來audit[砌],究竟有沒有audit DSS老校?我想新校照計還未有很多畢業生,更不用說有名望的校友,盡力砌,想也不用怕得失任何政府同袍(多是名校畢業生),社會壓力也少些。新校要抬頭,道路還是艱難。現在家長想孩子入名校,想來還是有道理。
以上是純本人感性思考,未必完盡,敬諒。

你這論點,我也有諗過,亦覺得好大可能.
因直資....尤其係勁勁勁個d,好多好多好多公務員及高官子女都入讀,唔小心得罪人真係幾頭痕.

來到呢度,不能否認幾點:
真道不錯,好多人申請
校長攪得學校好好
校長人緣不錯
校長好多人擁護

但如真係有以權謀私,以上都不能抵過.

又或者佢真係疏忽呢? 但若如此為何一而再,再而三.

原帖由 happycj 於 10-11-19 20:49 發表
對!坦白說,我也是因這事的主角是丘校長才撐他。因我覺得他是好校長。唔好意思,我今次真係針對人,唔係針對事。路見不平。

再講,我懷疑審計署/傳謀今次是否只選DSS新校來audit[砌],究竟有沒有audit DSS老校?我想新校照計還未 ...
無知是福

原帖由 ChristyMammy 於 10-11-18 23:17 發表
真道邊有1x班小一呀?得7班小一!

我係聽2006年的小一入學講座, "憂"校長的而且確講左話開1x班小一, 當年佢仲傳話批左赤柱的地比學校, 仲推銷話會有寄宿, 我仲將d資料話比同事聽, 因為當年佢個女在真道讀小三, (後來也轉了校,要係另一間重讀小三) 請問妳聽邊一年的小一入學講座呢?如果係之後的, 無理由唔知道這些資料

我就真係一向無理真道的資料, 唔知佢有幾多班, 我寫的係"憂"校長當日的小一入學講座的資料, 我唔係一個浮誇的人, 真係作唔到要收生5000的言論, 當日聽小一入學講座, 坐在禮堂的都應該有1xx-2xx家長

當年呀仔幼稚園的校長極力推薦此校, 原本有意報讀, 但真係聽了"憂"校長那些浮誇的言論才不申請的, 有聽過這位校長的講座的人, 都會知他的技倆

真道每級都有7班???
我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

醒目開學勳章

原帖由 victorf 於 10-11-19 16:57 發表
炒樓? 06年要炒樓都唔會炒彩明苑啦....隔離都會馬尺仲有so....

首先....真道聲明左無買股...除非有內幕消息...否則不要再說什麼校長買股票入自己"袋"...(實情其他學校的投資亦不見得是入校長個袋)

欣賞既係佢地主動坦白交代,但最想見到既係如何改善成個系統....不是單單都話家長會講左就算通知左...

再者...籌款事件如果正如校方咁講..其實學校亦有責任...始終香港地不是隨便便可以籌款,要攞牌,完左要核數要交代的...

盼望事件可以令學校改進啦...

錯, 就係錯架啦, 咩主動出黎交代啫?  無人查倒呢件事, 佢又會唔會主動講呀?  佢咪因為各大報章廣泛報導, 先被迫出黎交代.  喂, 小朋友喺學校讀書, 偷人一舊擦膠放入自己書包, 都叫偷啦, 何況而家唔係一舊幾蚊擦膠, 講緊係幾百萬.  佢咁大個人唔洗人教呀??  

唔該唔好喺度委曲求全, 盲目幫住"憂"校長啦.  

佢用緊嘅有幾多係政府納稅人嘅錢呀?  唔係淨係入面交學費班家長架.  你地家長鐘意撐, 係你地事, 唔好要人認同.  

你咁欣賞, 唔怕比埋自己錢佢投資架喎.  佢咁"有交代", 一定比返你架.

06年佢買樓時, 知唔知個市將會跌定升呀?? 而家講緊係佢用學校錢買樓, 但物業名係用佢同校監個名呀, 而且都無向政府申報.

當咁水深火熱時叫人捐錢, 但將16萬留返低喺學校, 咁樣做善事法, 佢真係好有"心".

醒目開學勳章

原帖由 jlmammy 於 10-11-19 16:45 發表
請告訴我边處有報告証實他用学校錢買股和樓入自己袋? 如果冇, 你個標題好誤導wor!

買樓係自己名下, 你都無睇報紙咩??  樓主點誤導你呀?

其實用學校名義買樓, 與信託形式用校長/校監個名買樓, 有咩唔同呢? 點解校長會決定用佢地私人名呢?

醒目開學勳章

不是想反駁你,但如果去一間想報讀的學校聽簡介會,那我想你沒有做功課了
LOGOS從來沒有10幾班小一
政府現在是批的是6班,每班30人的學額
而她們是自行分為7組,變相25人左右

之前是批了210人左右的學額津貼,現時是批了180人,學校用自有資源加至200人左右

政府對直資是沒有那麼管制,但在津貼是按批准的學額人頭發的
La Sa都沒有批10幾班啦
10幾班,以當時來說,未行小班是300幾人
加上學校是2間千禧校舍,一間是30間課室,一間是36間
得66間,除11年, 6間一級
點開10幾班
所以才要建新翼,以7組 x 11年, 要77間課室

學校用校長名義買樓,我都想不明白原因,因為沒有必要
但樓主入埋,買股票,卻是切生豬肉
有錯可以說 - 買樓用私人名
但不是她的,卻不可以入她數

原帖由 五歲仔 於 10-11-19 22:26 發表

我係聽2006年的小一入學講座, "憂"校長的而且確講左話開1x班小一, 當年佢仲傳話批左赤柱的地比學校, 仲推銷話會有寄宿, 我仲將d資料話比同事聽, 因為當年佢個女在真道讀小三, (後來也轉了校,要係另一間重讀小三)  ...

醒目開學勳章

所以我都覺得有什麼必要以信託,這就是問題所在
買宿舍是可以的,為什麼不用學校自己的名義

正常來說,只有在持分者不想公開擁有權,或基金信託才會用信託名義
前者一定唔會登記在土地注冊處,因為等於除褲放X,多此一舉
後者才會

原帖由 silvia_ng 於 10-11-20 00:33 發表
其實用學校名義買樓, 與信託形式用校長/校監個名買樓, 有咩唔同呢? 點解校長會決定用佢地私人名呢?

quote: Agree!!

, 就係錯,
無人查倒呢件事, 佢唔會主動講,為什麼不用學校自己的名義, 只有在持分者不想公開擁有權,或基金信託才會用信託名義

除褲放X,多此一舉

相信審計署唔會 "生安白造" 有人 "中飽私囊"

ICAC 又會唔會介入呢 ?

可能有人能力真係好好, 只係衰 "貪財" 同 "無誠信" - 不過咁嘅個人質素係唔適合係教育介發展

殺校煩請殺學店

若然教育局袞袞諸公忘記何謂春風化雨,反而暴力基因發作非要殺校不可,我有一個比較有人性的建議,你要殺就殺那些見利忘義的學店吧。

審計署報告揭露,有十四間直資學校申請加學費之時誇大其詞,其中八間學校盈餘儲備較預測高出一倍,報稱盈餘只有四百五十萬元的一間,實際卻有三千一百萬元盈餘。裝窮的動機原來是為了賺到盡,藉詞加學費榨取家長的血汗錢,儼然奸商嘴臉。

詐傻扮懵加學費是一回事,數目不清糊塗帳又是另一回事。有學校將賑災善款收歸己有,有學校繞過校董會動用資金購買千萬元物業,連炒股票也不放過。總而言之,相關學校已瀕臨干犯刑法的界線,執法部門大可按圖索驥開檔案調查之。

大家都明白,學校乃作育英才的聖地,並非唯利是圖的市井,教育工作者怎麼可能把學生當作羊牯狠狠劏之?劏羊牯也罷了,總不該把公家利益私有化。
最近天文台前台長林超英不是替官立中學仗義執言麼?不是反對縮班政策強迫官校由五班減至四班麼?依我說,教育局的屠刀不必完全放下來,只要把鋒利刀口改而瞄準那些學店即可。充滿黑店作風的直資學校要麼縮班,要麼殺校,自可減輕其他正派辦學者的壓力。

總而言之,殺校煩請殺學店,不要打官校的主意了,畢竟官校是很多窮苦大眾透過讀書向上爬的階梯,即使不是天國的階梯,起碼也是脫貧的階梯。

'你地家長鐘意撐, 係你地事, 唔好要人認同':講得好!-D
最衰就喺明是'錯',仲要人幫手話你'對',還要鬧人好講你,咁巴閉不如劃地為王,以前都有'小皇帝'稱號啦.........

2006年樓市火紅月月升,2007年不斷壞消息浮現.
正正解釋到點解買左咁耐都唔出聲,到2007年驚紙包唔住火先出聲.
其後又因賭仔心態輸左想驘番,再偷多d買多2間博吓.

原帖由 silvia_ng 於 10-11-20 00:33 發表
無知是福

That's a intolerable!! Can't stand for that!!

原帖由 lkong2005 於 10-11-20 09:22 發表
殺校煩請殺學店

若然教育局袞袞諸公忘記何謂春風化雨,反而暴力基因發作非要殺校不可,我有一個比較有人性的建議,你要殺就殺那些見利忘義的學店吧。

審計署報告揭露,有十四間直資學校申請加學費之時誇大其詞,其中八間學校 ...

‹ 上一主題|下一主題