用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道校長 用學校錢買樓,買股票入自己"袋??? ...
樓主: ccpwagon
go

真道校長 用學校錢買樓,買股票入自己"袋??? [複製鏈接]

原帖由 lkong2005 於 10-11-19 12:10 發表
點講都講唔通啦!個校長咁霸道!抄咗佢啦! 咁樣, 真道要玩完啦!家長和學生…….

If it really happens, the happiest one will be you, lkong2005, who is a supporter of PLKLHT.

Unluckily, what you wants will most probably not happen

真道書院家長會澄清並無侵吞四川賑災善款

(商台)2010年11月19日 星期五 13:52

真將軍澳真道書院家長會主席陳彥強說,家長會為四川地震籌得的善款,分兩次購買桌椅,送到災區的學校,餘款約十六萬元,會在稍後資助災區的校長及教師來港受訓。陳彥強強調,決議過程有清楚的文件紀錄,銀碼清楚,亦有向家長交代,不存在侵吞善款的問題。

原帖由 lkong2005 於 10-11-19 12:10 發表
點講都講唔通啦!個校長咁霸道!抄咗佢啦! 咁樣, 真道要玩完啦!家長和學生…….

點解有d咁黑心既人?

Good to clarify, this is the responsiblity of the school and we appreciate that the school is responsible and accountable to the public.. it needs courage....

Some schools never apologize to the parents with their administration mistakes...

原帖由 mscmit 於 10-11-19 14:52 發表
真道書院家長會澄清並無侵吞四川賑災善款

(商台)2010年11月19日 星期五 13:52

真將軍澳真道書院家長會主席陳彥強說,家長會為四川地震籌得的善款,分兩次購買桌椅,送到災區的學校,餘款約十六萬元,會在稍後資助災區的校長 ...

好多人揀呢間學校都係buy呢位校長, 如果佢被炒, 肯定校內大地震.

我唔係讀呢間學校, 但呢位校長辦學都幾成功, 而且本身大陸人脈廣博, 學生有好多出外交流活動, 課程又唔差, 不如校長出黎解畫, 唔洗令人加深誤會, 可能怖導不盡不實呢 !  (個人意見, 不喜勿插)

必需與必須都有不同的意思! 你講就對,人地就錯!難怪'法輪功'都仲人信

在我眼中,挪用學校的錢去炒樓炒股無論你出發點係乜都係死罪.

你教書既叻得過d大行? 雷曼咁大間都死,歐美幾多大銀行大機構蝕到儍.

你條友仔攞晒去賭仲沾沾自喜,大吉利是輸晒你坐一世牢都冇用.

咁既計時炸彈做校長,呢間學校真係讀不讀由你....
無知是福

炒樓炒股何罪之有,投資而己。依家邊間大學冇參與炒樓炒股,大學得,中學點解唔得。政府夠有大把錢,如果佢剩係識擺银行,唔俾罵死オ怪。

問題在於有冇經法定程序、是否公法,是否有利益冲突等等。恒商有2亿幾,唔通只可存銀行。

原帖由 brian61950 於 10-11-19 15:48 發表

你教書既叻得過d大行? 雷曼咁大間都死,歐美幾多大銀行大機構蝕到儍.

咁既計時炸彈做校長, ...

如果買樓俾NET Teachers 作為宿舍都叫炒樓,咁真係好多嘢都係計時炸彈囉…

睇完以下報導,再對比呢兩日响BK不斷抽水插真道書院嘅所謂「家長」們,道德水平高下立見。

真道家長會:一間受害已夠
(明報)2010年11月19日 星期五 15:15

真道書院家長會表示,反對教育局公開違規學校名單,指「一間受害已夠」。

對於真道書院被指川震善款轉入學校帳目和校方違規買樓,家長會的2008年度主席黃群英指出,今次事件對學校、家長和學生帶來極大的不便。

她認為,除非學校是犯法,假如只是行政失當,審計署    和教育局應該給予指引如何改好,公開校名只會影響教學。她強調:「一間受害夠,不希望再有一間」。

針對買樓事件,黃群英和2009年度主席陳彥強均表示,學校雖然沒有正式公布,但從未買樓到已買樓,有參加家長晚會的家長都會聽過。而通告只是關於教學問題,因此校方沒有為買樓而向家長發通告,亦沒有這必要。

在下午的記者會上,黃群英和陳彥強都一再強調,家長對校方有很大信任,而川震捐款到目前為止全部都用在四川,若發現校方挪用捐款家長一定會出聲。他們強調,整件事只是幫助四川學生,沒有想到會政治化。

你攞自己d錢去炒乜/賭乜,冇人可以比意見.

攞人地/阿公d錢去炒/賭,誰人保證唔會嬴就佢既,輸就人地既.

當佢真係一個唔偸食的聖人,唔好彩輸左咁點呀?

有一點好吊詭,又話年年蝕,所以加學費,點知收埋咁多私己?

學校就係學校,不要同政府或財務機構比較....

原帖由 judy 於 10-11-19 16:01 發表

炒樓炒股何罪之有,投資而己。依家邊間大學冇參與炒樓炒股,大學得,中學點解唔得。政府夠有大把錢,如果佢剩係識擺银行,唔俾罵死オ怪。

問題在於有冇經法定程序、是否公法,是否有利益冲突等等。恒商有2亿幾,唔通只可存銀行 ...
無知是福

真將軍澳真道書院家長會主席陳彥強說,家長會為四川地震籌得的善款,分兩次購買桌椅,送到災區的學校,餘款約十六萬元,會在稍後資助災區的校長及教師來港受訓。陳彥強強調,決議過程有清楚的文件紀錄,銀碼清楚,亦有向家長交代,不存在侵吞善款的問題。

審計處都應回應叉輪薯佢嘅原因,當做公民教育都好。

醒目開學勳章

抄股跟買樓是不同學校wor
一個月按照標準的住宿的津貼,要30萬 (學校自己解釋有30個國內外老師)
不過3個物業夠30個老師住嗎?
600呎單位,當有2房,都是2~4個老師
其中一幢是3層村屋,為起是5間600呎房子,5x4=20個
最多只夠20個,即還有10個是給津貼
當唔好住盡,打個8折,16個老師
160,000 x 12 = 1,920,000
5年9,200,000
差不多等於成本

學校有買宿舍在大學是普通的事,所以買樓作宿舍是沒有問題
但真的沒有必要用信託方式由校長及校監持有就真
這是犯錯了
如果說買物業作投資,那就超錯

所以,就算報告,審計署都只說,未經批准及用信託方式
不是說購買物業作宿舍有問題

而現時,家長會前會長,學校管理委員會說是事先授權
所以罪名
1. 未經批准 - 雙方需要提供更多証據
2. 信託方式 - 學校需要提供更加合理的理由

而另一宗罪: 15萬的校長交流

現時有很多學校都有外國姊妹學校互訪
我在等消息的港同都有(在簡介會介紹)
所以,這15萬,是因為用了政府的資助?定學校的捐款?學費?辦學團體的投入?
審計署是需要先交代,因學校的帳目,按照審計署的報告
不同來源的資金是要分開的
家長會的,政府的
不可一盤帳過

原帖由 brian61950 於 10-11-19 15:48 發表

咁既計時炸彈做校長, ...

原帖由 brian61950 於 10-11-19 16:13 發表
你攞自己d錢去炒乜/賭乜,冇人可以比意見.

攞人地/阿公d錢去炒/賭,誰人保證唔會嬴就佢既,輸就人地既.

當佢真係一個唔偸食的聖人,唔好彩輸左咁點呀?

有一點好吊詭,又話年年蝕,所以加學費,點知收埋咁?

學校就 ...

你冇睇清楚我講咩。

我講過要合法、合程序、冇利益冲突。投資有嬴有輸,大學、政府都係咁做,放鬆啲!

仲有,年年蝕,要加學費,多私己。一點也不吊詭,話明係私己。好象恒商咁,政府資助加學費,我就睇唔到佢有银剩。佢有私己2億,唔通分咗佢。

原帖由 mscmit 於 10-11-19 16:02 發表
如果買樓俾NET Teachers 作為宿舍都叫炒樓,咁真係好多嘢都係計時炸彈囉…

買樓俾NET Teachers作為宿舍冇問題,炒樓都冇問題。問題在於有什麼可能容許一個人用自己個名,花學校錢去買樓?

正如昨天有一校董(我唔記得邊份報紙)說,過7月オ拿來批,唔通唔俾過,唔通報警告佢地?

請告訴我边處有報告証實他用学校錢買股和樓入自己袋? 如果冇, 你個標題好誤導wor!

原帖由 ccpwagon 於 10-11-17 22:43 發表
聽了有人這樣說,是否我們的application fee也用了此用途?

請問買股票及樓宇是用學校名嗎?

定佢自己?

挪用已經係犯法,不過未定罪暫時可說他有嫌疑.

原帖由 judy 於 10-11-19 16:27 發表

你冇睇清楚我講咩。

我講過要合法、合程序、冇利益冲突。投資有嬴有輸,大學、政府都係咁做,放鬆啲!

仲有,年年蝕,要加學費,多私己。一點也不吊詭,話明係私己。好象恒商咁,政府資助加學費,我就睇唔到佢有银剩。佢有私己2 ...
無知是福

原帖由 brian61950 於 10-11-19 16:46 發表
請問買股票及樓宇是用學校名嗎?

定佢自己?

挪用已經係犯法,不過未定罪暫時可說他有嫌疑.

答錯線,冇嘢講!

原帖由 judy 於 10-11-19 16:01 發表

問題在於有冇經法定程序、是否公法,是否有利益冲突等等。恒商有2亿幾,唔通只可存銀行 ...

Fair comment

我也服了.
無知是福
‹ 上一主題|下一主題