用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道校長 用學校錢買樓,買股票入自己"袋??? ...
go

真道校長 用學校錢買樓,買股票入自己"袋???

醒目開學勳章

校長用時間去投資, 都唔快快去scan咗小一applicant嘅資料.  6月interview到而家.  lucky 我已經有其他心儀學校嘅offer.

一年多幾十萬投資股票兼買樓.

而家佢仲收緊form架.

好彩無留位o者!

請問此校是基督教嗎?
無知是福

醒目開學勳章 王國長老

8卦一問.......
係咪今日講買樓買股票果件事? 咁快知係邊間?
原帖由 ccpwagon 於 10-11-17 10:43 PM 發表
聽了有人這樣說,是否我們的application fee也用了此用途?

醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-17 23:06 發表
8卦一問.......
係咪今日講買樓買股票果件事? 咁快知係邊間?

啱啱11點新聞出咗, 開埋名講, 影埋真道書院.

岩岩夜間新聞開晒名啦.....

影衰晒喇. 係基督教嫁....唔知發生乜事.....

個校長係咪基督徒真係唔清楚.

我覺得太過份, 太投機. 真係有失辦學理念啦.....

回覆 1# Charlotte_mom 的文章

醒目開學勳章 王國長老

唔該晒d資料

Don't just listen to TVB's news, refer to the audit report as listed.

http://www.aud.gov.hk/pdf_c/c55ch02.pdf

如果報導係真, 就太過份! 點做校長? 同虧空公款有咩分別? 一定唔可以姑息!

應該係好有問題先會開哂名咁公開.

宗教創立者本導人向善及無私增愛,可惜......
太多人欺世及唔少人盲目追隨.

任何宗教都有害群之馬,損錢時請小心.
宗教不等於慈善團體,政府亦無權管,無權理.

好多時,好多人損埋損埋好多好多錢,唔知去左邊,得個5條友理,心正則正,心邪則邪,
賣旗見到某宗教我都時運高,避而不見.

無謂益個d有老婆,有仔女,有慾望,有車有樓,但無私(自吹)又無人查到數個d人/使者.
無知是福

回覆 8# dlmcdlcl 的文章

如果學校真是拿多餘錢去投資,我反而覺得校方幾有眼光。好過亂用,亂花。
校長今年夏天小學簡介會時, 曾說暫時都不用加學費,且學校己有足夠錢起新翼(不用另外集資),新翼有室內場和游泳池及200人宿舍等。此外,校長也說高年班的IB課程也比其他開IB課程的學校平。其他直資學校可否achieve 這些?
由此看來,我相信校方最後都是把錢放回學校。

最後,如家長覺得學校騙HK200 報名費的話,我倒建議如學校收你們的子弟時,更要入讀。因每年收回來的報名費,最終也是放回學校、學生身上。

醒目開學勳章

原帖由 happycj 於 10-11-17 23:57 發表
如果學校真是拿多餘錢去投資,我反而覺得校方幾有眼光。好過亂用,亂花。
校長今年夏天小學簡介會時, 曾說暫時都不用加學費,且學校己有足夠錢起新翼(不用另外集資),新翼有室內場和游泳池及200人宿舍等。此外,校長也說高年班的IB課程也比其他開IB課程的學校平。其他直資學校可否achieve 這些?
由此看來,我相信校方最後都是把錢放回學校。

最後,如家長覺得學校騙HK200 報名費的話,我倒建議如學校收你們的子弟時,更要入讀。因每年收回來的報名費,最終也是放回學校、學生身上。

你唔止有眼光, 仲好獨特, 如果可以, 不況向審計處and 教統局講吓你嘅見解, 睇吓幫唔幫倒校長解畫.

醒目開學勳章

沒有看TVB新聞
但報告部份內容的確好似說真道
分別是5.56 & 5.57
因我上年10月份去簡介會上,校長曾經說過為了四川地震,學校的學生籌得50萬元,學校亦有辦音樂會
但當時校長說,這籌款是不用學校的名義的

而購買物業,報告指出2006至2009年購買物業作NET teacher的宿舍
但真道應該在2008年已經沒有NET Teacher

所以,如果報告能公開名字,會比較好
既然公布了一些並非好的information
應該更加透明

原帖由 ANChan59 於 10-11-17 23:29 發表
Don't just listen to TVB's news, refer to the audit report as listed.

http://www.aud.gov.hk/pdf_c/c55ch02.pdf