用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 培正幼稚園interview
樓主: s(5)
go

培正幼稚園interview [複製鏈接]

係咪家長唔洗答問題啊??

我家姐個女依家係培幼讀緊 k1. 佢一早話o左我知, 如果 interview 果陣個小朋友喊的話, 就一定唔收架喇 , 同埋要小朋友單獨入課室的, 唔可以家長陪,

所以我雖然係ling o左報名表, 但最後都係唔交喇.
自知亞女一定會喊, 同埋我冇唸過比佢讀培小. (因為培小要比學費).  我亞女已經考o左另外一間幼稚園而且都收o左. 雖然培幼一向都係我心儀的學校, 但係種種原因下, 都係決定唔考了.

所以就算讀到培幼, 而唔讀培小的話, 咁讀其他幼稚園都係一樣,  同埋我家姐話, 培幼教o既野係比較淺. 配合番讀小學喎.

其實依家培幼教嘅嘢愈嚟愈深, 仲要平均兩星期左右就有一次評估, 同測驗無分別! 小朋友响堂上要做啲試題, 你話淺唔淺!

溫馨提示:培正面試
今年只可以一位家長入學校等 唔似往年

http://210.0.201.105/dyna/menu/index.php?account=kpcps

nicole123:
請問你知唔知pc 面試結果係咪只有收同唔收???佢冇冇waiting架???thx!!!

原帖由 NICOLE123 於 10-11-19 13:15 發表
溫馨提示:培正面試
今年只可以一位家長入學校等 唔似往年

http://210.0.201.105/dyna/menu/index.php?account=kpcps

原帖由 catcat0408 於 10-11-20 02:24 發表
nicole123:
請問你知唔知pc 面試結果係咪只有收同唔收???佢冇冇waiting架???thx!!!

係有WAITING
不過去年無CALL 過WAITING 即係無WAITING 入到

無WAITING 入到??
以我所知都有幾個家長冇take個offer喎,點解冇WAITING 入倒嘅??

原帖由 NICOLE123 於 10-11-20 12:26 發表

係有WAITING
不過去年無CALL 過WAITING 即係無WAITING 入到

原帖由 abbiemama 於 10-11-20 12:50 發表
無WAITING 入到??
以我所知都有幾個家長冇take個offer喎,點解冇WAITING 入倒嘅??

其實舉例咁講 (唔好當真實數字)

培正有240個學額. 佢可能會出270個offer letter , 因為根據佢地往年經驗會有30個人最後唔交留位費 (呢個一般學校既做法,因為咁可以減小左之後call waiting既人數=減少左佢地行政上要做既功夫)

點知去年結果多過240人交留位費(換言之小過30人放棄) 到最後而家佢k1人數大約250至260人(而家實際一班有32至33人比原先預計30人多). 而佢都要向教育署解釋番原因 <--呢個係真實數字

所以最後根本唔洗call waiting囉

小朋友一個人面試眞係好難

培正一向都係話只比一位家長陪同上樓,我兩個仔女考時都係咁寫, 但佢會唔會切實執行, 又係另一回事, 阿女考果時, 只有我入左房陪女,老公要係走廊等,但我仔考果時, 阿女都同我一齊上去亦入埋房 (但實情係我女後來閃左出走廊同D唔使做INTERVIEW的老師傾計!), 我問咗老師,如果唔得,叫家姐係操場等我(反正都係佢地頭,哈)老師話,唔怕, 家姐上埋去啦。

至於話喊就一定唔收, 又唔係喎, 係副校長親口同我講過, 佢地會收喊的小朋友, 我都識幾位小朋友係喊的都收左, 副校話,小朋友喊住都答到問題,咁老師一樣會照比分,只要小朋友答到問題, 就有機會被錄取。

雖然而家每隔幾星期就做一次評估, 但我從來無幫仔溫習過, 佢自已搞掂,以佢地而家的課程,只要小朋友唔係有咩學習障礙,我想都唔會有太大問題去做果D評估,唔使太擔心,培幼的課程唔可以用深來形容,坊間一般的幼稚園都有機會深過佢。

培幼教得淺係因為配合培小? 呢個statement 都幾奇怪。 有邊間小學係會要求幼稚園教淺D來配合架?  我想應該係話因為有培小接收培幼D學生, 所以佢唔使谷得咁勁,可以慢慢嚟, 所以培幼的學生返學係返得好開心架。 我仔同女都好LIKE培幼,個女到而家都好MISS培幼的老師, 個仔就個個老師都錫佢, 個個老師都唔鬧人架。 但問題係,培幼早兩年開始普教中,咁培幼係無教普通話的,英文亦只教PHONICS,而培小的英文測考默在小一亦唔會少喎,咁小朋友如果只係返培幼而自已無出去惡補,咁升上小一就要用一段時間去適應架啦。

以上純粹個人意見。 可能有培幼家長會持不同意見。

原帖由 NICOLE123 於 10-11-18 14:36 發表

所以收唔收都好
入到去行番出來唔喊
唔贏人已經贏左自己啦
都要讚賞!!!

I like it
‹ 上一主題|下一主題