用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新手媽媽想問......
go

新手媽媽想問......

其實我女女只係出年先讀kg,但我想早d知道小學資料,睇左<小學概覽>,見到好多個名差唔多嘅小學,我想問吓.....
聖保祿天主教小學&聖保祿學校(小學部)都係女校,一間資助一間私立,同埋直屬中學唔同,但邊間比較好(學術上)?
另外一間拔萃小學&拔萃女小學又係呢個情況,我想問呢2間學校有冇關係架?定只係個名差唔多?

希望有人可以幫到我......

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 夢B 於 10-11-17 11:58 發表
另外一間拔萃小學&拔萃女小學又係呢個情況,我想問呢2間學校有冇關係架?定只係個名差唔多?

我識答呢條!

拔小係津貼男女校, 九龍塘嗰間
响現時system底下, 同男女拔都無關

女拔小係私校, 直升女拔中
(我個係仔.. 知少少咁多啦!)
恐龍家

聖保祿學校(小學部)係私校,入唔到聖保祿既幼兒園/幼稚園都好難入到。
聖保祿天主教小學係津貼既,照小一收生方法。
拔萃小學係津貼既,照小一收生方法。
小女拔係私校,每年都打崩頭。

個人見意 : 唔好一下就想就想最TOP果d,你都見到呢道甘多"愁"人就會明白。正正常常想左附近合適官津校,再想合適直資同私校。

原帖由 夢B 於 10-11-17 11:58 發表
其實我女女只係出年先讀kg,但我想早d知道小學資料,睇左,見到好多個名差唔多嘅小學,我想問吓.....
聖保祿天主教小學&聖保祿學校(小學部)都係女校,一間資助一間私立,同埋直屬中學唔同,但邊間比較好(學術上)?
另外一間拔 ...

hehe.....我都知呢d名校好難入,仲有成4年先到我煩小學嘅事,不過我真係想早知知多d唔同學校嘅野,唔洗等真係殺到埋身先諗!
我個女都未讀書,唔知邊間學校適合佢,就算只係地區好d嘅津校都爭崩頭>x<我最愁係得15分,大抽獎又睇彩數,考直資/私校又唔夠人地叻........

無論你選邊種學校,你仲有好多時間準備呀,我地都系K2先加turbo,so far都ok丫,加油呀!

醒目開學勳章

唔早喇,我仔舊年n1時,我都成日睇呢邊,知多d同做定功課,早d定下心儀小學,打算早人地一年開始去睇學校open day/聽講座,呢到既前人經驗好多都好有用,如果有心儀官津,o個15分要善用(作叩門忠心分)

原帖由 夢B 於 10-11-17 14:16 發表
hehe.....我都知呢d名校好難入,仲有成4年先到我煩小學嘅事,不過我真係想早知知多d唔同學校嘅野,唔洗等真係殺到埋身先諗!
我個女都未讀書,唔知邊間學校適合佢,就算只係地區好d嘅津校都爭崩頭>x ...

我又想問其實15分係咪唔好報區外熱門津中呢?因為乙部睇住邊區,好多學校都話如果唔係2部分都填FIRST CHOICE叩門一定唔考慮........

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 夢B 於 10-11-17 15:04 發表
我又想問其實15分係咪唔好報區外熱門津中呢?因為乙部睇住邊區,好多學校都話如果唔係2部分都填FIRST CHOICE叩門一定唔考慮........

以我所以~ 唔同學校有唔同攻略~
其實15分都有機抽官校/無宗教嘅學校

某專家最鍾意教人1st round, 放一間區外, 一間本區
恐龍家

原帖由 小曳人 於 10-11-18 09:41 發表

某專家最鍾意教人1st round, 放一間區外, 一間本區

1st round 自行
只可以選一間官律小學 不限區

醒目開學勳章

係唔係甲部?
首輪只可以交一間。

原帖由 小曳人 於 10-11-18 09:41 發表

原帖由 emma-ma 於 10-11-18 12:07 發表
我上年見個d媽咪報8間全死...有d仲話後悔點解無報二線個d....所以最好選些第二線如德雅,聖母,九龍真光作backup....第一線唔夠人爭都有二線補....我個女都係咁....一線2間死2間waiting...二線收左起碼有著落....唔駛 ...

可否分享一線與二線的學校?例如「上年見個d媽咪報8間全死」當中的八間是哪些學校呢?謝謝!