用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: ivylee313
go

收到已取錄信 [複製鏈接]

Hi Ivylee,
想請問你點知佢淺既? 當時學校講既? 有幾個bk家長都話"吾淺"架喎. 因為我都好想仔仔讀呢間學校, 可吾可以分享下呀.  thanks.
原帖由 ivylee313 於 10-11-23 23:38 發表
hi suki, 我係11月6日去In,16號收信,不過就要我19號前註冊,最後我選擇放棄主要係又未抽獎,我亦有其它直資未出結果,同塭經自已考慮過真係未知她派位會點?她既教學放識同愛心唔知係咪真係派得好,加上對於我小朋友黎講 ...
nil

hi January,
我上網睇過她D功課,對我個女黎講係淺,可能我女本身幼稚園好深,所以我才覺得淺,其實我成日聽話她地好有愛心,的而且確我都感覺到,但我派位她真係比唔到信心我...仲有好似上次Interview,她讚我女K2考starters已有14盾,好叻...我反問番她,點解學校未有參與呢d考試,她只答未係時候....愛心有,但信心冇!

Hi Ivy,
明白.  最緊要搵到岩囡囡既學校. 囡囡讀得開心你又放心.
原帖由 ivylee313 於 10-11-24 15:32 發表
hi January,
我上網睇過她D功課,對我個女黎講係淺,可能我女本身幼稚園好深,所以我才覺得淺,其實我成日聽話她地好有愛心,的而且確我都感覺到,但我派位她真係比唔到信心我...仲有好似上次Interview,她讚我女K2考starte ...
nil

janurary,
其實深淺真係咁重要咩?o岩自己小朋友讀o既就得啦﹗
就算kg d 功課深,相對嶺小小一淺,咁仲有小二到小五嘛...
決定左就唔好諗咁多喇,開開心心就得啦
原帖由 January 於 10-11-24 16:12 發表
Hi Ivy,
明白.  最緊要搵到岩囡囡既學校. 囡囡讀得開心你又放心.

係架,最緊要小朋友開心,作為父母真係要好認真去了解學校,所以您如果真係讀嶺小,您真係去搵多d資料同其它家長問下,每個家長個定義都唔同架,好似我認為太淺,人地認為開心愛心最重要,但試諗下派得唔好中學就好煩,太淺又點同人爭...呢?

annaana講得好
原帖由 annaanna 於 10-11-24 17:09 發表
janurary,
其實深淺真係咁重要咩?o岩自己小朋友讀o既就得啦﹗
就算kg d 功課深,相對嶺小小一淺,咁仲有小二到小五嘛...
決定左就唔好諗咁多喇,開開心心就得啦
...

原帖由 ivylee313 於 10-11-24 15:32 發表
hi January,
我上網睇過她D功課,對我個女黎講係淺,可能我女本身幼稚園好深,所以我才覺得淺,其實我成日聽話她地好有愛心,的而且確我都感覺到,但我派位她真係比唔到信心我...仲有好似上次Interview,她讚我女K2考starte ...

請問你在那裡睇到功課呀, 我上網睇過, 只係見到個功課欄寫有咩要做, 唔知內容喎, 我都想睇吓佢的功課.

各位對嶺小有興趣的家長:

係度只係想讓您們知道嶺小課程一點都吾淺,小女小一時差不多全部科目取滿分,可以講成個P.1真係HONEYMOON。 今年佢已經P.3啦, 英文程度簡直十級跳, 比起好多學校深,好多PROJECT要做,好多作文,GS要做PROJECT,要用MIND MAP型式做, 中文要作詩。 英文默書吾係單單一課書比範圍您去讀去串就了事,每次默書額外必定要自已CREATIVE WRITING, 如果英文弱D, 只可以講餐餐攞蛋。呢間學校以往我都懷疑自已係埋CHOICE錯早,P.1好似好淺,但P.2下學期就知咩一回事,P.3更加吾洗講,個個WEEK有評估,有時評估吾會預早通知, 請吾好輕視這所學校,英文全英上課,NET TEACHER 日日有堂,想講中文都無可能。這些資料希望可以幫到您們。

該校的網頁有得按入去睇架

請問你在那裡睇到功課呀, 我上網睇過, 只係見到個功課欄寫有咩要做, 唔知內容喎, 我都想睇吓佢的功課. [/quote]

原帖由 ivylee313 於 10-11-25 13:51 發表
該校的網頁有得按入去睇架

請問你在那裡睇到功課呀, 我上網睇過, 只係見到個功課欄寫有咩要做, 唔知內容喎, 我都想睇吓佢的功課.
[/quote]

我就係去學校網頁, 只係見到個黑板寫要做咩功課, 搵唔到有功課 sample 囉.

回覆 1# chanwendy 的文章

No homework sample for your persual. Therefore, I don't know why she can know homework is low and not suitable for her daughter.

該校網的家教會,創意默書,之前有英文,而家得番中文,其實課程深與淺,每個家長既睇法都唔同,亦真係又好睇自已個小朋友,你去搵多d資料睇下先....

hi bebeli,
多謝你分享. 我其實都識有人係入面讀, 亦知道吾淺, 但冇聽講咁多野做, 哈哈. 淺吾淺真係標準吾同. 我諗始終佢地仲未有畢業生同升中成績, 好多家長都會對佢地吾抱咁大信心. 不過我自己就冇諗咁多, 始終六年後既事....小朋友初小時最緊要有培育自信同學習態度.  
我自己揀呢間學校, 主要都係因為係活動教學同小班教學, 教會學校同校風純樸. 校長老師甚至門口嬸嬸都好友善.
當然我仲等緊一間心儀私校消息. 不過可能要等到出年.
係呢, 聽你咁講, 學校都好忙, 咁你小朋友讀得開吾開心?  

原帖由 BEBELI303 於 10-11-25 12:28 發表
各位對嶺小有興趣的家長:

係度只係想讓您們知道嶺小課程一點都吾淺,小女小一時差不多全部科目取滿分,可以講成個P.1真係HONEYMOON。 今年佢已經P.3啦, 英文程度簡直十級跳, 比起好多學校深,好多PROJECT要做,好多作文,GS ...
nil

當然開心, 3年從未請過1日假, 佢地係小1至小2吾太深,加上小女幼稚園課程略深,升上小一自然輕鬆, 但小二下學期已開始深, 今年3年級英文好明顯深早好多, 加上功課多早,但最注要吾係多小問題,係好多需要意考創作,並非單一抄寫咁簡單, 如果小朋友吾係死讀書,較鍾意動腦肋思考問題既,呢間學校絕對岩讀,但佢地學習模式好講求自律, 加上英文在小二已分精英班, 話完全無壓力係無可能既事。 總括呢間學校到現時為止, 我覺得比到我想要既野, 特別在教育小朋友德育上做得好出色。

我終於收到信,我相信我係屬於後補上,要dec 3前註冊,但個心又15/16,你點呀? 會唔會讀呀?

原帖由 annaanna 於 10-11-23 14:48 發表
我都係11月6 見o架,如果你心急,其實可以打電話去問下o架﹗
我估我聽朝會去自行派位果間註冊左先,到時嶺小真係有offer先再決定啦﹗

我收到reject信lu~ 所以唔駛諗,因為自行收生ok左呀﹗

原帖由 小韋寶 於 10-11-29 11:54 發表
我終於收到信,我相信我係屬於後補上,要dec 3前註冊,但個心又15/16,你點呀? 會唔會讀呀?

恭喜你,自行一take過。其實佢會唔會知道你有政府位所以先俾reject信你呢?

原帖由 annaanna 於 10-12-1 12:19 發表
我收到reject信lu~ 所以唔駛諗,因為自行收生ok左呀﹗

我估唔會知我有冇政府位呀?
我都恭喜你有個offer,不過你會唔會去註冊呢?註冊左就冇得玩6月大抽獎lu~
原帖由 小韋寶 於 10-12-1 15:01 發表
恭喜你,自行一take過。其實佢會唔會知道你有政府位所以先俾reject信你呢?

我諗我會註冊,雖然我都好鐘意呢間,但總係擔心升中前途問題。

原帖由 annaanna 於 10-12-1 15:24 發表
我估唔會知我有冇政府位呀?
我都恭喜你有個offer,不過你會唔會去註冊呢?註冊左就冇得玩6月大抽獎lu~

各位家長,本人有朋友出席他們的同學日,當日他們的校監提及他們每年只收50人,第一輪面試已超過50人。據了解嶺直今年度三次面試人數如果全部收錄可分為八班小一毎班學生50-60人。
‹ 上一主題|下一主題