用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

收到已取錄信 [複製鏈接]

我個心情真係15,16,要我11月19號前註冊.....點算好呢?想問下您地來自邊間幼稚園?點解呢間學校咁多人考?
   0    0    0    0

呢間學校多人考? 但我估真正註冊既可能吾多..... 因為要係11/22之前註冊仲要放棄大抽獎, 未必個個會咁做.

我十月已註冊左亦好鍾意呢間學校. 我仔仔係紅磡一間吾出名既幼稚園讀既.

原帖由 ivylee313 於 10-11-16 23:24 發表
我個心情真係15,16,要我11月19號前註冊.....點算好呢?想問下您地來自邊間幼稚園?點解呢間學校咁多人考?

nil

回覆 1# ivylee313 的文章

點解你會覺得多人考呢?
但今年小一都不足50人~

因為我果日去Interview見到好多人,想唔到仲要等好耐,又要見埋校長~

係,不過講真個大抽獎都唔洗有期望,得果5分,其實我唔註冊主要既原因可能放唔低她太淺,因為我女而家讀既課程係等如二,三年級,加上校舍真係好細,同埋最主要中學未有結果睇到...

聽講課程吾係太淺喎. 學校係細, 但相對行政小d, 老師又可多d時間照顧小朋友.  我自己直資就鍾意呢間, 私校就鍾意啟基.   

sukihung,
我仔仔亦係12月仔, 我之前好想仔仔讀啟基, 但亦覺得嶺南大學同學會好好亦有好多相似既地方. 你對兩間學校有冇comment? thanks!  

原帖由 ivylee313 於 10-11-17 13:24 發表
係,不過講真個大抽獎都唔洗有期望,得果5分,其實我唔註冊主要既原因可能放唔低她太淺,因為我女而家讀既課程係等如二,三年級,加上校舍真係好細,同埋最主要中學未有結果睇到... ...

nil

回覆 6# January 的文章

January,
你選了那間私小呢?
我個仔現在小一,我見他本來是一個害羞,被動的小小孩(12月的細仔)現在個個老師都話佢依家活潑開朗咗好多,學校的老師,校長真係好好~~
其實我又唔覺課程淺喎
佢又好多時自動温習,而且個個月都有評估
默書又默得開心

我今年仲報咗朗誦節~英詩獨誦
以佢的胆少有77分
我都滿意了
唔係每間小學都可以自由參加的~

我仲未收到信呀.... 就算收信,我估都係reject信居多

原帖由 ivylee313 於 10-11-16 23:24 發表

回覆 9# annaanna 的文章

annaanna,

點解咁無信心呀?
打電話去學校問吓啦

hi sukihung,

您仔仔之前讀邊間幼稚園?其實當日Interview我見校長同個西人老師既時候,見到佢地都好有愛心同我女女傾計,仲問我點教到女女考cambrige starters 拎到14盾,對於
K2小朋友黎講真係好叻,我就答其實功勞歸於幼稚園,她就話我校歡迎您,所以我相信她都係了解過d小朋友先收~

hi suki,
我報了幾間私小同嶺大一間直資. 其他我地放棄只交嶺大一間留位費. 但剛又收到啟基約2nd in, 其實我兩間都鍾意, 所以如啟基都收真係十五十六.

另外我都想問, 學校學生如何? 因我地呢d超細仔都擔心佢比人蝦. 學校會吾會做晒功課先返屋企呢, 咁我放工返屋企就吾駛同佢跟功課....

你仔仔係吾係食學校供應既午餐? 如何呀?

原帖由 sukihung 於 10-11-18 15:31 發表
annaanna,
點解咁無信心呀?
打電話去學校問吓啦
nil

回覆 11# ivylee313 的文章

Hi ivylee,

你個女真叻呀!
咁點解唔去考英文小學呀?
你是否係9月簡介會後in嫁?

回覆 12# January 的文章

Hi January,

其實以我觀察仔仔D同學都好好,因為有次我仔在學校整親隻手指,第日返學D同學仔個個都想幫佢~不過老師真的好好,我個仔唔識交朋友~到現在我覺得佢開心咗好多
功課是返屋企做的~不過不太多,平均5,6樣啦!
飯呢就不太好食,是凍的,不過湯好飲

Annaanna,
如果收你, 你會吾會去讀呀? 如你心急, 不如直接打去學校問下.  
原帖由 annaanna 於 10-11-18 15:23 發表
我仲未收到信呀.... 就算收信,我估都係reject信居多
nil

其實我都仲未諗到.... 因為bk 太少人講呢間學校,我知道o既野唔太多...
所以我都唔知佢收我會唔會讀,不過到依家都未有reject信,我就估學校用左另一d 方法去收生...
首先收左d top o既學生,而呢d 最top o既有好多都唔會去註冊;同時學校自己排左個waiting list出黎,第一次收生收唔晒,就再call一批人去註冊,同時又call 之前報左名冇去interview o既人去in,註冊同interview同時做,做到真係冇晒位先會停...
所以呢,我個仔到依家都未有任何信,就係因為佢排得好後,學校唔想收佢,不過如果到時仲有位先收d 差d o既學生囉﹗
估下咋... 不喜勿插﹗

原帖由 January 於 10-11-20 08:46 發表
Annaanna,
如果收你, 你會吾會去讀呀? 如你心急, 不如直接打去學校問下.  

我11/6去見架,佢話會2星期內通知但到宜家都係未收到信。我都好同意你既睇法,我諗我個女又係佢哋既後備學生,所以等啲人要完要剩先會俾信我哋.....

原帖由 annaanna 於 10-11-22 14:41 發表
其實我都仲未諗到.... 因為bk 太少人講呢間學校,我知道o既野唔太多...
所以我都唔知佢收我會唔會讀,不過到依家都未有reject信,我就估學校用左另一d 方法去收生...
首先收左d top o既學生,而呢d 最top o既有好多都唔會去 ...

我都係11月6 見o架,如果你心急,其實可以打電話去問下o架﹗
我估我聽朝會去自行派位果間註冊左先,到時嶺小真係有offer先再決定啦﹗

原帖由 小韋寶 於 10-11-23 12:43 發表
我11/6去見架,佢話會2星期內通知但到宜家都係未收到信。我都好同意你既睇法,我諗我個女又係佢哋既後備學生,所以等啲人要完要剩先會俾信我哋.....

...

回覆 17# 小韋寶 的文章

其實會唔會寄失咗?

hi suki, 我係11月6日去In,16號收信,不過就要我19號前註冊,最後我選擇放棄主要係又未抽獎,我亦有其它直資未出結果,同塭經自已考慮過真係未知她派位會點?她既教學放識同愛心唔知係咪真係派得好,加上對於我小朋友黎講真係淺,所以冇辦法唔放棄!
‹ 上一主題|下一主題