用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 創價/ 培正/ 民生 同一日Interview, 點取捨? ...
go

創價/ 培正/ 民生 同一日Interview, 點取捨?

創價1:45
培正2:30
民生3:30

三間都係心儀學校,三間都唔俾轉時間,煩惱!
有冇人知三間的等候時間耐唔耐?

間間都起碼一個鐘以上..所以你一定見唔到三間...如果俾我會去培正...如果早in 完即刻飛的去民生...呢兩間都一條龍ma...

One of the parents has the below post,

"其實仲要睇你有無把握小朋友可以單獨入去interview"

If no, to me, I will choose 創價 & 民生!!
“愛是恆久忍耐、又有恩慈.愛是不嫉妒.愛是不自誇.不張狂.作害羞的事.不求自己的益處.不輕易發怒.不計算人的惡.不喜歡不義.只喜歡真理.凡事包容.凡事相信.凡事盼望.凡事忍耐。”

“如今常存的有信、有望、有愛、這三樣、其中最大的是愛。”

唔收當然唔開心,但係 in 唔倒重唔開心呀!放棄創價,去 in 培正同民生。

Agree. 我個女應不能無父母一同入房interview, 所以最後我直頭唔報PC添. 她怕左interview就重慘.

原帖由 viandes 於 10-11-16 17:04 發表
One of the parents has the below post,

"其實仲要睇你有無把握小朋友可以單獨入去interview"

If no, to me, I will choose 創價 & 民生!!

你有冇信心小朋友可自己in,5得就放棄pc,得就準時離開soka(就算未in完)

Actually, every parent want to take all three interviews in such case.  But we should also think about the child, it's quite a tough task to the child.  Like last Saturday, my son has taken two interviews, one is in the morning and one is in the afternoon, although it's not so rush, I felt that my son is very tired!!
“愛是恆久忍耐、又有恩慈.愛是不嫉妒.愛是不自誇.不張狂.作害羞的事.不求自己的益處.不輕易發怒.不計算人的惡.不喜歡不義.只喜歡真理.凡事包容.凡事相信.凡事盼望.凡事忍耐。”

培正我覺得機會大一點點, 因為小左9-12月既小朋友爭......不過最緊要你自己set 左邊間做first choice....

原帖由 leeleelee1207 於 10-11-16 17:33 發表
培正我覺得機會大一點點, 因為小左9-12月既小朋友爭......不過最緊要你自己set 左邊間做first choice....

點會呢, 不要忘記07年9至12月既會同你爭呢. 呢班小朋友先係勁敵

yes, maybe the children in this range are studying K.1 now. HAHAHA!!!

原帖由 NICOLE123 於 10-11-16 17:36 發表

點會呢, 不要忘記07年9至12月既會同你爭呢. 呢班小朋友先係勁敵

培正今年4千個,機會有幾大??

原帖由 anteater 於 10-11-16 18:54 發表
培正今年4千個,機會有幾大??

消息來源 ??

如果3 間我會捨棄培正,因為呢間考試超嚴,4千個揀得240個

跟時間去見
我相信培正見唔到
去創價同民生

有幾大機會唔係問題
阿b自己o既表現同彩數先係重要

原帖由 kyliejet 於 10-11-16 16:42 發表
創價1:45
培正2:30
民生3:30

三間都係心儀學校,三間都唔俾轉時間,煩惱!
有冇人知三間的等候時間耐唔耐?

why u is same day ge?創價 is on sunday wor...?just interest only?

培正D家長講,話今年超多人,有4千個

katielee 1123,

創價我囝係 in Saturday 喎.

我最心儀培正,但信心不大,我唸住早大半個鐘去到創價,夠鐘就去培正,民生如趕得切也會照去.

嗰日我公司有事要去大陸,全程由爸爸負責,希望順順利利!

原帖由 anteater 於 10-11-17 06:11 發表
培正D家長講,話今年超多人,有4千個

我昨日去排隊, 真係超多人啊, 排左50分鐘先到, 不過交表就需時5分鐘就走得啦.

如果係我, 我就會全力 in 民生&培正, 此中呢兩間一條龍吃香好多, 第日唔洗煩嗎!
我都幫我個BB報咗民生, 打去問過今年收到申請4仟幾封! MS 係我嘅重點出擊 , 我都係搏一搏!

小朋友INTERVIEW唔係講作戰策略,咩A對B會WIN, A對C會LOST,所以我派A同B比賽。

我信緣,我以前個衰老細個女,又UN,又瘦又黑, 無意得罪, 但真係事實,我只想指出佢女兒並唔係好CUTE好可愛果種女孩,唔會比老師一見就喜愛果種,佢當年考小學,間間都唔收,只有一間收佢。 果間居然係。。。。。。。。。DGJS!

另一個CASE又係,小朋友係大仔,即早一年年尾果D,考幼稚園,又係間間都唔收,因為小朋友不肯作答。 結果,又係只有一間收佢, 果間就係。。。。。。。。。。。培正。 因佢自已同其他小朋友入班房,笑住出返嚟。

我地作為父母,無從估計小朋友去到果間學校時會作出怎樣的反應,而呢D臨場反應就直接影響到佢的INTERVIEW結果。

我看樓主都係將自已心儀的學校順序列出,來決定你的取捨,唔好自行去決定邊間學校會收或唔會收你小朋友囉。