用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 收到迦南取錄信未
樓主: whychan777
go

收到迦南取錄信未

你join 左過半年, 點解仲要去interview 呀? 唔係可以經pg 交form直入架咩?

原帖由 XDXD3 於 10-11-17 14:52 發表
我join個時佢話張form改左, 要滿6個月(但我填form個時係3個月架).....咁我都無所謂啦, 咪join囉, 我同囡囡join左過半年架la........先去interview..........咁都話waiting list.................如果囡囡表現真係唔 ...

請問收到信既家長係interview邊間分校呢??我小朋友11/20先去麗港城interview?

其實EVEN 2009年1月出世的小朋友, 佢地最快都要4月先夠年齡參加PG (即15個月先可以), 跟本無可能係佢正式交表DEADLINE (9月尾)前讀夠半年, 如果想搏唔駛INTERVIEW, 就要10月先交表, 個時佢電話講話到時有無位就家長自己決定. 咁我當然交左表先啦, 其實INTERVIEW個時我囡囡已經讀過左半年, 但都係無用的.

其實就唔當PG有分加, 仲有樣野我都唔明. 記得返同一班PG的小朋友, 有個係2008年12月出世, 大我囡囡少少, 但佢就上堂成日走黎走去, 又唔識講野, 又爭玩具, 仲比PG MISS話佢係最BB的一個, 我囡囡升左班(佢分2班, 比較定D, 可以專心上堂的一班, 新入黎/未係好聽指令的一班), 佢都仲未升, 但結果係入到N班 (仲要係插班). 所以我諗極都唔明......可能人地BACKGROUD好D

其實唔係話呢間幼稚園唔好, 係我真係好唔明點解宏觀睇我囡囡表現幾好, 又係JOIN佢地PG, 但人地表現差個D都入到囉. 好奇怪.........係有D唔抵囉.

原帖由 Bebichhichi 於 10-11-17 17:53 發表
你join 左過半年, 點解仲要去interview 呀? 唔係可以經pg 交form直入架咩?

We got waiting list from Kowloon Tong campus today (interview on 6th Nov).

My girl is big B and just follow few teacher's instructions. So waiting list is better than my expectation. Not sure whether the school gives reject letters actually.

我今日都收到信,收PM CLASS,我仔都IN得幾好,全部都做到,希望可以轉到AM CLASS.

原帖由 marcus_bb 於 10-11-17 20:04 發表
我今日都收到信,收PM CLASS,我仔都IN得幾好,全部都做到,希望可以轉到AM CLASS.

ME TOO!但係你會點樣轉AM CLASS?

我今日都收到信啦(九龍塘迦南6/11 interview)
係waiting list
阿仔當日interview表現麻麻
都預咗係waiting多

想問吓有冇人收到信係  reject?

寫信.希望佢會接納我的理由.都係試一試.

好驚......仲未收到信, 唔通係reject 左

But I do know a friends's kid is 0901 baby whose hasn't joined the PG for 6 months (she told me nearly 6 months) and her kid can skip the interview and being admitted directly.

原帖由 XDXD3 於 10-11-17 19:49 發表
其實EVEN 2009年1月出世的小朋友, 佢地最快都要4月先夠年齡參加PG (即15個月先可以), 跟本無可能係佢正式交表DEADLINE (9月尾)前讀夠半年, 如果想搏唔駛INTERVIEW, 就要10月先交表, 個時佢電話講話到時有無位就家長 ...

我囡囡都收到信啦, 不過都你Waiting list
我囡囡依家20個月, 表現都OK, 但係做後備..好擔心呀!!

係? 咁佢都幾都唔公平, 話明要夠六個月先可以skip interview, 咁就無理由私底下收啦.........同埋基本上計過真係無乜可能讀夠6個月先報, 已經過哂deadline. 可能學校想睇下家長想唔想搏

原帖由 Angine 於 10-11-17 22:08 發表
But I do know a friends's kid is 0901 baby whose hasn't joined the PG for 6 months (she told me nearly 6 months) and her kid can skip the interview and being admitted directly.

九龍塘迦南好似12月有第二次收form for 細b, 你讀多一個月playgroup, 今次直接交俾playgroup miss 唔駛interview 可能得.  

原帖由 XDXD3 於 10-11-17 22:52 發表
係? 咁佢都幾都唔公平, 話明要夠六個月先可以skip interview, 咁就無理由私底下收啦.........同埋基本上計過真係無乜可能讀夠6個月先報, 已經過哂deadline. 可能學校想睇下家長想唔想搏

...

醒目開學勳章

我今日都收到offer letter for PM class
http://hk.myblog.yahoo.com/lauhochingbb

嗚~~~我仲未收到信呀

原帖由 lauhoching 於 10-11-18 11:22 發表
我今日都收到offer letter for PM class

恭喜晒......

你報左兩間?

原帖由 0413baby 於 10-11-18 13:02 發表
剛剛收到 la AM , Cumberland Rd KLN tong,但我囡囡仲有一間in咗international  class 如嗰間都收埋真係要唸下點選好??

原帖由 XDXD3 於 10-11-17 19:49 發表
其實EVEN 2009年1月出世的小朋友, 佢地最快都要4月先夠年齡參加PG (即15個月先可以), 跟本無可能係佢正式交表DEADLINE (9月尾)前讀夠半年, 如果想搏唔駛INTERVIEW, 就要10月先交表, 個時佢電話講話到時有無位就家長 ...

咪係law, 我點計都起馬要1月出世先可以讀夠6個月playgroup, 真係好取考, 我仔3月出世, 一夠15個月就讀佢地playgroup了,而家都仲讀緊, 都係waiting list咋