用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 請指教嘉諾撒聖方濟各學校 的功課量多嗎? 校風好嗎? ...
go

請指教嘉諾撒聖方濟各學校 的功課量多嗎? 校風好嗎? [複製鏈接]

各位家長好! 請指教嘉諾撒聖方濟各學校 的功課量多嗎? 校風好嗎? 小朋友在這校讀書, 是否每天會開心上學呢?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

St.Francis 係一間好好學校,小朋友日日都好開心返學,老師好有愛心,校風好好,你見佢高年級個D學生就知,同另外一D學校真係唔同,個個行出黎都好有禮貌,好純,唔係個D行出黎大大聲講野,唔理人個D.不過個人就覺得功課量幾大.

Hi,

Yes, totally agreed. St.Francis is a good school (校風好好), my daughter likes this school very much, she is very enjoy. But , I feel that the workload in homework is very hard.

chmanpong

我聽講出面普普通通的學校, 都有7-8樣功課一日, 請問St Francis 一日大約有幾多功課, 係唔係星期六, 日都冇得出去玩呀 ?

原帖由 polarbb 於 10-11-17 11:38 發表
St.Francis 係一間好好學校,小朋友日日都好開心返學,老師好有愛心,校風好好,你見佢高年級個D學生就知,同另外一D學校真係唔同,個個行出黎都好有禮貌,好純,唔係個D行出黎大大聲講野,唔理人個D.不過個人就覺得功課量幾 ...

醒目開學勳章

其實好多傳統學校都係每日大約7,8樣功課,有時9-10樣,星期六日有冇得玩就睇你自己時間安排,人人都唔同,我就星期六日早上溫書,下午就出去玩.
原帖由 mimi1102 於 10-11-18 19:38 發表
我聽講出面普普通通的學校, 都有7-8樣功課一日, 請問St Francis 一日大約有幾多功課, 係唔係星期六, 日都冇得出去玩呀 ?

多謝你們的意見。因小囡在自行分配學位是申請了這間學校, 星期一就有結果. 好緊張, 希望一次過搞點啦! 我最impressed就係佢有新校舍同校風好, 但聽人講會幾谷d小朋友, 有專車車小朋友去補習, 請問有冇咁的事呢?  
不過上次去交表時, 見到個老師帶住個白兔'頭cool'上堂教小朋友, 佢地個個好似好開心的, haha~

醒目開學勳章

冇聽過有專車接去補習,冇咁可能,谷唔谷見人見智啦,我覺得OK啦,係有時教書教得趕D,每星期得一次默書,考3次試,我就唔覺谷.
原帖由 melodygrace 於 10-11-19 09:38 發表
多謝你們的意見。因小囡在自行分配學位是申請了這間學校, 星期一就有結果. 好緊張, 希望一次過搞點啦! 我最impressed就係佢有新校舍同校風好, 但聽人講會幾谷d小朋友, 有專車車小朋友去補習, 請問有冇咁的事呢?  
不 ...

The School is a good school.  For the past 3 years, my husband and I met with several class teachers of my daughter and we were impressed.  You'll find their teachers very caring and are professional.

The Chinese standard required by the School is very high and quite a lot of homework to be done everyday.

There are two tutorial centres in Wanchai that are popular to the parents of the school.  Everyday the school bus will stop over there and many students will go to the centres to finish their homework before going home.  One of the centres will send staff to wait for the school bus as it does not stop in front of the premise.  The staff will led the students to cross a road before they go up to the centre.

無錯, 四科主科之中, 中文科的程度比其他學校深, 要求亦高, 所以要拿高分的確唔容易

原帖由 shirrenlau 於 10-11-20 16:03 發表
The School is a good school.  For the past 3 years, my husband and I met with several class teachers of my daughter and we were impressed.  You'll find their teachers very caring and are professional. ...

多謝你們的意見! 但有點失望 的是個囡在今天annouce的自行派位結果只得後備位, 睇黎都冇咩機會, 唯有try統一派位啦! 又要心慌慌等到6月~ 請問有冇家長有經驗try過後備都可在自行派到呢?

醒目開學勳章

可能因為有左新校舍後多左好多人揀佢,因為本校已經係一間好學校,加埋現在有新校舍,應該會多左好多人揀
原帖由 melodygrace 於 10-11-22 10:21 發表
多謝你們的意見! 但有點失望 的是個囡在今天annouce的自行派位結果只得後備位, 睇黎都冇咩機會, 唯有try統一派位啦! 又要心慌慌等到6月~ 請問有冇家長有經驗try過後備都可在自行派到呢? ...

但點解這間學校會有後備位? 其他學校好似冇....

你有得做後備已經好好, 我係連後備都冇份呀 ....80個位都唔中呀 ~

原帖由 melodygrace 於 10-11-22 10:21 發表
多謝你們的意見! 但有點失望 的是個囡在今天annouce的自行派位結果只得後備位, 睇黎都冇咩機會, 唯有try統一派位啦! 又要心慌慌等到6月~ 請問有冇家長有經驗try過後備都可在自行派到呢? ...

醒目開學勳章

有D學校有架.
原帖由 melodygrace 於 10-11-22 14:09 發表
但點解這間學校會有後備位? 其他學校好似冇....

雖然我有份做後備, 但是排到十幾, 等同冇機會呢!

原帖由 mimi1102 於 10-11-22 14:10 發表
你有得做後備已經好好, 我係連後備都冇份呀 ....80個位都唔中呀 ~

雖然我有份做後備, 但排到十幾, 咪等同冇機會?

原帖由 mimi1102 於 10-11-22 14:10 發表

如果我有得做後備, 我已經好開心, 起碼仲有機會ar ma ..
我依家好煩, 有間直資收左, 如果註冊左, 就冇得玩大抽獎. 我得15分跨區, 仲博唔博好呢 ? 如果我有得show 响 waitlist, 就一定博, 依家就真係 ... 15/16

原帖由 melodygrace 於 10-11-22 14:43 發表
雖然我有份做後備, 但排到十幾, 咪等同冇機會?

醒目開學勳章

我當年因為想試下派位,所以冇考直資,只考私校,考左7間,5間收左,之後等派位,派唔到,最後自己考入 st.francis, 你都可以試下到時自己考.
原帖由 mimi1102 於 10-11-22 18:31 發表
如果我有得做後備, 我已經好開心, 起碼仲有機會ar ma ..
我依家好煩, 有間直資收左, 如果註冊左, 就冇得玩大抽獎. 我得15分跨區, 仲博唔博好呢 ? 如果我有得show 响 waitlist, 就一定博, 依家就真係 ... 15/16

...

你的意思係我可以依家註冊左直資先, 唔玩大抽獎, 但係六月之後再去st franics 叩門 ?

原帖由 polarbb 於 10-11-22 21:04 發表
我當年因為想試下派位,所以冇考直資,只考私校,考左7間,5間收左,之後等派位,派唔到,最後自己考入 st.francis, 你都可以試下到時自己考.

醒目開學勳章

係,如果唔係到時你派得唔好又叩唔到門米冇學校(心儀學校),除非係直資收左另外重有其他私校收,咁我就會參加大抽獎,如果你得一間私校收都唔要去參加抽獎,會唔會太冒險? 不過都係我個人意見,你要想清楚.
原帖由 mimi1102 於 10-11-23 09:48 發表
你的意思係我可以依家註冊左直資先, 唔玩大抽獎, 但係六月之後再去st franics 叩門 ?

‹ 上一主題|下一主題