用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啟思幼稚園(青衣) 青衣啟思幼稚園好唔好?
go

青衣啟思幼稚園好唔好? [複製鏈接]

請各位家長給予意見, 謝謝!
   1    0    0    0

簽名被屏蔽

我覺得追唔追到小學的課程好睇個小朋友自己本身,如果小朋友本身能力唔高,就算在名幼稚園讀,佢上到小學一樣追唔到,我都知道啟思的課程無出面幼稚園谷得咁犀利,佢地k2先學寫字,但小朋友讀得好開心,好鐘意返學,我從事教育工作,經常接觸好多一年級小學生,我都有見過青衣啟思升上來的小朋友都唔錯,好快適應到小學生活,亦追得上課程,所以我覺好睇小朋友能力,以及家長的需要,選擇一間適合自己小朋友的學校!

但聽聞啟思在k3有默書及背誦, 已經比荃灣區部份幼稚園學得深, 由於沒有朋友的小孩在這間學校讀過, 所以想了解一下.

我不是要求學校要教得很深,  祗是想知道這間學校的師資如何? 小朋友讀得是否開心?

Hi,

I also want to know the 師資? Please share more.

Thanks,
原帖由 ccycsy 於 10-11-16 12:13 發表
但聽聞啟思在k3有默書及背誦, 已經比荃灣區部份幼稚園學得深, 由於沒有朋友的小孩在這間學校讀過, 所以想了解一下.

我不是要求學校要教得很深,  祗是想知道這間學校的師資如何? 小朋友讀得是否開心? ...

回復 2# ccycsy 的帖子

大家好:D

啟思K3係冇默書的

課程深唔深或師資如何我唔係好知點講

但我可以好肯定敢講既係小女讀得好開心,好鍾意返學

老師教嘅野佢好上心,

同時,只有係假期前先至有功課帶返屋企做(小女係讀全日班的), 而每次叫佢做功課佢都好樂意及好快會做完

其實咁樣我已經好滿足同感恩:loveliness:

我小朋友下年2月插班讀PN.. 想問吓開學頭幾日家長係咪會陪小朋友番學先適應呢?

回復 wishwong 的帖子

頭2日係會要求家長一齊上堂的, 大約一個鐘到個半鐘左右, 第三日開始就會視乎小朋友表現, 再決定叫唔叫家長繼續陪返學~
^^ ~心甯爸&心甯媽既心肝寶貝心甯小公主~ ^^

我的女儿在青衣启思读N1,女儿很喜欢唱歌跳舞,很有礼貌,我觉得她读得很开心的,我都好放心。但听朋友说课程较浅,上小学辛苦,所以爸爸打算K1转校。其实我觉得,这么小的孩子,开心最重要的

回復 Suet813 的帖子

請問知唔知搭校車會點安排? 一個2歲小朋友自己上車去?
‹ 上一主題|下一主題