用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 你地囝囡有冇飲奶類飲品? 想請教下....
樓主: owl_2046
go

你地囝囡有冇飲奶類飲品? 想請教下.... [複製鏈接]

owl2046,收到,THANKS!.
PM你費事好似賣廣告咁,我仔食左2日咋...唔知好唔好,得唔得架喎?但佢好LIKE飲...我仔由細到大都唔多肯食野,但而家番左學校佢都肯食,因為驚老師!
但我今朝發現佢份早餐好鬼小,係三文治,只係大人既1/5...真係勁細份,我仔唔識叫夠唔夠架,&仲小半杯唔知乜奶....唔怪得佢而家放學番到HOME,會問我攞奶奶啦! 我見過佢茶點果舊麥包又係得1/6-1/8到,真係好離譜....!!!(我響window望入去!)
heihei007,我隻仔唔LIKE食野,好煩,請PM教我!THANKS!

我是經同我個仔做生物療法的醫生做的IgG4 test,先在診所抽幾ml的血,再拿去化驗所用離心機,抽出血清,再拿回診所寄去外國驗, 費用$4,500,一星期後再去見醫生睇report

原帖由 sharon26788 於 10-11-16 23:37 發表
你地可以試下問自己既家庭醫生,用三滴血就可以驗到92種過敏食品,囝囝就係9月驗,主要係奶類製品,雞蛋,小麥類(呢類既野實在太廣,包括餅乾,麵包,豉油類),吞拿魚.我就係無戒到豉油,其他都盡戒.小麥類戒到三個月後可以少 ...

以下幾位 check PM 啦!

我係little gixxx 罐雲呢拿米奶粉沖比亞仔, 嘩!超難飲又有"渣" 盒裝有冇呢個問題? 可以熱飲嗎?
原帖由 shanyeungbb 於 10-11-16 22:05 發表
可以去 CitySupxx / Juscx / Apitx / Little Gianx 等買一些盒裝 (1公升)米奶, 這些都比較易入口, 好味D。

係咪沙田第一城果位醫生?
原帖由 myson727 於 10-11-17 10:51 發表
我是經同我個仔做生物療法的醫生做的IgG4 test,先在診所抽幾ml的血,再拿去化驗所用離心機,抽出血清,再拿回診所寄去外國驗, 費用$4,500,一星期後再去見醫生睇report

...

Can you pass me the informationon IgG4 test?  Thank you.

原帖由 myson727 於 10-11-16 14:35 發表
絕對同意,驗完IgG4 後,一目了然,唔使估估下,好似我個A仔,除左奶外,花生、雞蛋都會引起過敏。戒左後個人清醒好多。

多謝owl2046
我想我會帶囝囝去驗血做test
之前做了skill test 但我覺得不是太準

現在我是給米奶給囝囝每天200ml
在百佳買1公升19.9一盒有時特價15.9

原帖由 owl_2046 於 10-11-17 11:23 發表
我係little gixxx 罐雲呢拿米奶粉沖比亞仔, 嘩!超難飲又有"渣" 盒裝有冇呢個問題? 可以熱飲嗎?

Share some information find in interest about ELISA
http://www.betterhealthusa.com/public/282.cfm

原帖由 sharon26788 於 10-11-16 23:40 發表
可以上呢度睇下,希望可以幫到你地http://www.hkbiotek.com/chi_t/C_AFC.html

醒目開學勳章

嘩....$4500??
好貴下喎,我果個$2300+300醫生費,都係寄過外國驗,不過就要兩星期有結果.

唔使客氣, 大家交換下資料係好事.
琴日再打電話去問, 報告出後會有營養師講解及比意見, 不另收費

原帖由 besmart 於 10-11-17 15:09 發表
多謝owl2046
我想我會帶囝囝去驗血做test
之前做了skill test 但我覺得不是太準

現在我是給米奶給囝囝每天200ml
在百佳買1公升19.9一盒有時特價15.9

...

由於Toddler Health 罐裝奶粉有魚油, 所以難入口 (我試過)。盒裝奶没有魚油, 因此比較易入口, 我試過好甜, 不過小朋友接受到甜味。至於熱飲, 由於1公升裝開了之後要放入雪櫃, 所以要拿出來"坐"熱。我無試過用微波爐翻熱, 因為唔知得唔得。

原帖由 owl_2046 於 10-11-17 11:23 發表

唔怪得咁難飲啦! 我仔唔係太喜歡甜, 我估我要溝D水等D米奶淡D, 唔該晒

原帖由 shanyeungbb 於 10-11-18 14:14 發表
由於Toddler Health 罐裝奶粉有魚油, 所以難入口 (我試過)。盒裝奶没有魚油, 因此比較易入口, 我試過好甜, 不過小朋友接受到甜味。至於熱飲, 由於1公升裝開了之後要放入雪櫃, 所以要拿出來"坐"熱。我無試過用微波爐 ...

個人估計: 可能我驗的是IgG4,比較會貴la,都唔定(有錯請指教)。可能驗IgG4 比IgG準瓜(有錯請指教)。

臨床意義: 免疫球蛋白IgG 可分為四種亞型IgG1、IgG2、IgG3、IgG4,這四種亞型在正常人體所佔含量比率分別為60-70%、14-20%、4-8% 及2 -6%。

IgG1、IgG3主要對抗蛋白質抗原,如常見的病毒感染等。IgG2為對抗含多醣體莢膜細菌的主要抗體,發育最慢, 最易缺乏。而IgG4 與食物之過敏反應有關。IgG2 、IgG3 、IgG4 亞型的量會被主要的IgG1 遮蓋,故不論IgG 總量為低值或正常值,皆不能排除出現亞型缺陷的情況,其缺乏可以單獨出現或組合出現。IgG4 上升: 過敏、哮喘、特異性濕疹、皮炎, ......
(fr: http://www1.cgmh.org.tw/intr/intr6/c59200/INFOR/L72-206.pdf)
原帖由 sharon26788 於 10-11-17 22:04 發表
好貴下喎,我果個$2300+300醫生費,都係寄過外國驗,不過就要兩星期有結果.

你們在那兒驗IgG , IgG4, 多少錢? 有什麼分別? 請指教.
原帖由 sharon26788 於 10-11-17 22:04 發表

等我再寫清楚D (有錯請指教):
IgG 分為四種: IgG1、IgG2、IgG3、IgG4

IgG1、IgG3  -- 對抗蛋白質抗原(即病毒感染
IgG2  -- 對抗細菌
IgG4 -  與食物之過敏反應有關
*驗食物過敏,最準是驗IgG4

原帖由 june1997 於 10-12-3 10:39 發表
你們在那兒驗IgG , IgG4, 多少錢? 有什麼分別? 請指教.

是否IgG, & IgG4都係去biotek驗?
有無pick up and delivery?
原帖由 myson727 於 10-12-3 14:48 發表
等我再寫清楚D (有錯請指教):
IgG 分為四種: IgG1、IgG2、IgG3、IgG4

IgG1、IgG3  -- 對抗蛋白質抗原(即病毒感染
IgG2  -- 對抗細菌
IgG4 -  與食物之過敏反應有關
*驗食物過敏,最準是驗IgG4

...

驗IgG4,我經幫我仔做生物療法的醫生,先抽3-4ml 血,再到化驗所用離心機,抽出血清,再回診所交護士寄外國驗。

原帖由 june1997 於 10-12-6 22:52 發表
是否IgG, & IgG4都係去biotek驗?
有無pick up and delivery?

回復 37# owl_2046 的帖子

請問有機豆奶在邊度買到? 因買不到1-3歲幼兒配方有機豆奶.

check pm
原帖由 wawa0906 於 10-12-12 22:57 發表
請問有機豆奶在邊度買到? 因買不到1-3歲幼兒配方有機豆奶.
‹ 上一主題|下一主題