用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人收到馬鞍山靈糧同合一堂録取通知? ...
樓主: jenniferzhu
go

有無人收到馬鞍山靈糧同合一堂録取通知?

見到你話今日最遲要交留位費,岩岩即刻再打電話去學校問,佢話12月中最遲會收到email,又係叫我留意email,我日日都開黎睇,雜件箱我都會留意,好擔心…

原帖由 MASAYA 於 10-12-2 13:04 發表

MOS靈糧? 會不會在雜件箱? 我是在雜件箱找到的
留位費期限是今天, 如果找到email打電話去問問還可不可以留位, 要快了

原帖由 monmonbe 於 10-12-2 16:45 發表
見到你話今日最遲要交留位費,岩岩即刻再打電話去學校問,佢話12月中最遲會收到email,又係叫我留意email,我日日都開黎睇,雜件箱我都會留意,好擔心…

...

是分批的嗎?
面試時老師說12月中會有通知,平常我很少check email的,碰巧之前要收email還看了雜件箱...否則我是12月才會check email,這樣可能錯過了留位機會...
我也知道等待很難受,加油 : ]

我地11月6日下午面試,點解d媽咪咁快收到通知,但我咁遲都仲未收到,真係好彩你咁岩check email唔係就錯失留位機會喇。

原帖由 MASAYA 於 10-12-2 17:21 發表

是分批的嗎?
面試時老師說12月中會有通知,平常我很少check email的,碰巧之前要收email還看了雜件箱...否則我是12月才會check email,這樣可能錯過了留位機會...
我也知道等待很難受,加油 : ] ...

其實, 靈糧同合一堂都誤導了, 話最遲係12月中通知, 不過我估那一刻已經係收reject通知, 好似合一堂咁, 原本都話12月中有結果, 結果, 我11月17號已收到信, 20/11交埋留位費啦, 我估計, 係第一批正取交晒錢, 咁仲有位剩咪發信俾第2批, 又或者直接發reject信.  

我都未收到靈糧email o架, 不過一心讀合一堂, 先唔需要諗收唔收到....

好明白你地等緊o既心情...尤其係非常想入的話...

我就係一心一意想入靈糧,依家o既心情真係……

頭先我又打去馬鞍山靈糧問啦..又係官方答案..
我 = 本人
糧 = 靈糧
我 :我仲未收到MAIL..以我所知妳地己經收佐第一批的小朋友及留名費!請問幾日時會收到MAIL 呢?
糧 : 我地會陸續發MAIL 架啦!
我 : 咁妳地有無指定咩日子發MAIL 呢
糧 : 我地無指定日子..我地會分批發..到12月中前會收到MAIL
我 : 咁妳地12月中係未18日前呢
糧 : 係咁上下日子
我 : 其實妳地係未己經收晒所有人呢
糧 : 唔係..

真係唔知道點解要等咁耐先發一個MAIL..真係得唔得都一早知啦..作為家長真幾辛苦喎..

其實我覺得係搵笨囉....你有咩理由要收o既仲咁慢慢出o者....合一堂連reject信都已發出了..有朋友都收到了....

其實我覺得係搵笨囉....你有咩理由要收o既仲咁慢慢出o者....合一堂連reject信都已發出了..有朋友都收到了....

我個仔 in 左三間靈糧, 香港靈糧佢唔夠訓表現得最差, 答左好少野, 係大家收到 mail 的第一日, 我就收到香港靈糧的 waiting list mail
但馬鞍山同鑽石山都一直未收到, 我一直諗, 因為佢表現平平, 有答曬但又唔係好 smart 果 d, 咁耐都無 mail 可能都係唔收多啦, 但見你地話你地仔女 in 得好好, 都係未收到 mail, 會唔會好似佢電話咁講, 真係分批出, 唔係等人唔要 d 位先放出黎呢.

點會搵你笨呢?人地作為學校,學額有限,第一輪啱心水的學生,就自然第一時間叫佢地交留位費啦。....咁....又有著你地一班大帝家長,in 左又唔讀,先俾個後補俾下一批學生。...

咁....一層一層咁推,到12月先收到email,都應該心照係咩事啦。

12月先收到waiting list,更自己知咩事啦,即係交左留位費都唔讀的空缺,就由你補上。

至於reject letter,即係完全唔係佢杯茶。唔係代表你小朋友唔好,只係唔夾啫。

家長們,睇開d,評分老師只得幾個,成日in幾百人,甚至幾千人,鬼記得你個仔/仔個女係乜水咩。老師只係打份工,遇到佢鐘意教果種,就會選你。遇到佢唔鐘意教果種,小朋友幾叻都無用。

原帖由 petunia 於 10-12-6 16:15 發表
點會搵你笨呢?人地作為學校,學額有限,第一輪啱心水的學生,就自然第一時間叫佢地交留位費啦。....咁....又有著你地一班大帝家長,in 左又唔讀,先俾個後補俾下一批學生。...

咁....一層一層咁推,到12月先收到email,都應該心照 ...

搵笨o既意思係佢地只係令d家長有個false hope, 其實早在11月出o既email, 已填滿所有學額, 而無交留位費o既先有餘額俾後補o既, 到12月先出o既已是無位, 但不斷跟家長說分批出, 令想入o既家長空等o者.  錦泰o既美善幼稚園, 27/11 in, 6/12已係網上公佈晒, 上午班waiting都有幾個batch, 咁樣d家長能有心理預備, 好似waiting list batch 3....根本已知唔需要有期望, 好過現在咁樣空等....我囡in沙田平安福音堂都係...一出result, 就知waiting排第9...咁就可以自己衡量一下點決定囉!
我唔駛等都覺得咁樣等好慘...更何況一心想入o既家長...

應同..應同..等待的心情真係辛苦..出一個mail 有幾難..打去只有說分批發mail..

他的分批發mail 又無指定日字發出!..空等..空等..心情真難受.

原帖由 titanlow 於 10-12-7 10:43 發表

搵笨o既意思係佢地只係令d家長有個false hope, 其實早在11月出o既email, 已填滿所有學額, 而無交留位費o既先有餘額俾後補o既, 到12月先出o既已是無位, 但不斷跟家長說分批出, 令想入o既家長空等o者.  錦泰o既美善幼 ...

等緊既家長可能要有心理準備要等到12/10打後.  因為第一批要係12/2或之前寄支票去, 12/10前會有電郵確認. 如果收唔到, 就要打電話去問, 如果真係寄失左應該可以立刻補交, 所以學校真係要到12/10或之後數日先至可以確認重有幾多位剩, 到時先可以發信俾第二批家長.
我覺得佢地應該有waiting list, 唔明典解唔會好似香港o個邊通知埋o的家長呢?  咁有waiting既可以等等, 無既就唔使日日心掛掛啦.

噢!重有, 我係11/30寄左支票去, 到依家都重未扣數.

仲等緊通知o既媽咪,你地收到就通知我地呀…

幾時先通知我呀?等到人都顛呀

我已經有心理準備喇~~~~~~

錦泰o既美善幼稚園.已係網上公佈晒,

馬鞍山美善幼稚園...有無人in ...am

I am 2nd batching waiting list, is it = NO CHANCE??

如果係waiting list 係咪都會收到通知架.