用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 救恩學校 救恩 interview
go

救恩 interview [複製鏈接]

今日 in 完, 又係勁多人, 阿女完全識答兼有跟住跳舞, 但我哋唔係教徒, 唔知收唔收!!
   1    0    0    0

What did they ask??? My girl will have the interview on 20 Nov.

I didn't go to to the open day...... could u tell me more about the school?

Thanks.

知唔知救恩幾時公佈結果?

原來唔止in 一日, 真係好多人喎!
問顏色, 拼圖, 認物件同要一齊跳舞!
我都想知幾時有結果!

我今日都in完, 整個過程勁輕鬆,
首先老師問我女女問題,
之後我女跟住老師去拎禮物(公仔來),
我女唔小心趺左落地, 幾個老師走來問我女有無事,
d老師勁有愛心, 之後in我女既老師再in另一小朋友,
in完後, 全部小朋友離開位做運動(約6-8人),
果幾個老師做之前, 再問一問我女有無事, 真係好好。

不過今次收唔收都唔抱太大期望了。

我今日都有上去救恩IN,不過個仔一入到個房就不停喊,因為佢唔舒服,仲食左藥!
其實我早一日已經打上去問可唔可以改期,佢地答我話因為今年好多人,所以唔可以改,仲話今年收到好多申請表,唔愁收唔夠學生!但係我同佢講,話小朋友唔舒服,我可以比醫生紙佢做證明,但係佢話唔得,仲話呢個係家長的問題,聽完之後真係火都黎埋,點解一間學校可以咁講!最後我都有帶小朋友上去,因為小朋友自己話想去,但係最後佢真係唔得,再加上心食完藥,所以最後都IN唔到,不過走的時候,我都要小朋友同老師講再見,唔係要做樣,只係我同小朋友講,我都要有禮貌,就算真係唔見,都要同老師講再見,最後佢都有同老師講,不過我就對佢地好失望!

回覆 6# loklokhui 的文章

loklokhui, 你真唔好彩,
小朋友狀態真係好難預計,
不過好多幼稚園都係唔比改期。

呢個我都知,不過呢間都唔係我心水,只係佢的態度問題,我都知唔比轉日期,只係想TRY TRY!

學校網站已公佈取錄名單, 再有信通知.
我地in9:35, 唔多人, 老師有愛心, 上年同今年開放日我地都有去. 對面試冇關係, 去到有份問卷填.
問小朋友名, 幾歲, 圖晝, 穿鎖匙, 跟顏色搭積木. 然後去一角玩hightea, 請老師同父母飲xx(隨小朋友想像) 玩完就派見面禮byebye.

想問Click邊度可以睇到result?  Thanks!

回覆 10# bearbear2008 的文章

網頁未有咁快有 Result, 等下先。

so far 見咗4-5間,我覺得救恩最似樣。考小朋友的程度唔係太深又不太淺,又有齊唱歌時間,另小朋友輕鬆表現自己。我噚日仲去過VICTORIA,覺得內容好淺,亞仔PLAYGROUP時都玩過類似的活動,可以想像佢哋的課程唔係太深。星期五又去過靈糧堂,雖然方式都好活動,但唔明點解要D老師著紅黑衣著,俾我覺得有D侍應FEEL,同埋老師年齡較細,感覺經驗會差D。相反,救恩D老師較平實,佢仲識得用激仗法令亞仔講到自己個名,雖然亞仔救恩表現一般(佢發咗小脾氣拍枱),但希望佢哋收佢啦。直覺覺得這間學校校風好好,好多男仔星期六仲返去打藍球,又見有小女孩响教堂門口做功課(我估可能佢屋企環境嘈唔適合温習,所以去教堂做),令我覺得這是一間有愛心的學校,希望亞仔有幸運入到啦!

is there result announcement on website. I saw they said result  informed at end of Nov.

We went for K1 interview last year.  I like the school so much, I could feel the "heart" of the devoted teachers and principal.  There was no pressure during the whole interview process, both students and parents could easily perform themselves. Teachers were patients enough to prompt children in answering question, really impressive and have high regard to them.

Wonder how many parent can go in with the kid??

1個家長帶1個小朋友, 多左既係房外等, 有位座的。

1個家長帶1個小朋友, 多左既係房外等, 有位座的。

我都覺得d老師好有愛心, 比起禮X會, 佢哋好似趕住收工, 真係爭天拱地!

我都覺得d老師好有愛心, 比起禮X會, 佢哋好似趕住收工, 真係爭天拱地!

聽講今年救恩收左6百幾份申請表呀...我小朋友in得都係一般...其實比起st cat面試當日,救恩安排真係不錯,禮X會d老師就好似冇咁有心機同個小朋友對話...
‹ 上一主題|下一主題