用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聯系小學的問題
go

聯系小學的問題

小兒今年準備升中一,現已進入倒數階段。
請問有沒有媽咪知到那些聯系中學是否不受
區域限制,就算唔同區域都可以在丙部上選
擇?會唔會有人幫到我呢!

聯系中學給聯系小學旳學額,是跟聯系小學地區, 聯系小學學生,就算唔同區都可以在甲乙兩部上選擇.
皇仁書院會留位給港島東愛秩序灣官立小學.

回復 2# cow 的帖子

以我所知,官立小學多派皇仁書院,不是單單港島東愛秩序灣官立小學,就以上年為例,聖雅各小學精英班都派左好多仔入皇仁.

皇仁有三間聯系小學 - 軒上,軒下和愛秩序灣.入皇仁最多的是軒上和軒下. 愛秩序灣只有約十個保留位,又不在灣仔區,所以入皇仁人數不及有些灣仔區小學如聖雅各.

原帖由 jennyfai 於 10-11-15 00:12 發表
以我所知,官立小學多派皇仁書院,不是單單港島東愛秩序灣官立小學,就以上年為例,聖雅各小學精英班都派左好多仔入皇仁.

講不如計吓咪知囉!

皇仁書院 2010  S1 開5班 全級學生 36x5=180人

自行學額 =180x30%=54人   
扣起每班2個學位名義上留俾留班生=2x5=10人(叩門又得、特別用途...邊有咁多人留班吖,你明架啦)

計算用作统一派位乙部聯繫學位 = (180-54-10)x 25% = 29人
計算用作统一派位甲部全港一齊抽派位 = (180-54-10)x 75% x 10% = 9人
計算用作统一派位乙部非保留位 = (180-54-10)x 75% x 90% = 78人

再check吓以下 教育局本手冊 ,自己核對吓,係咪啱數?
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1566&langno=2

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeID=1568

統一派位甲部 2010
不受學校網限制   9

统一派位乙部 2010
              非保留學額   聯繫學額
中西區           4             0
灣仔區          65           21 (軒尼詩道官立小學上午及下午)
東區              3             8  (愛秩序灣官立小學)
南區              3             0
離島區           3             0

Total            78           29

軒小上、下及愛秩序灣官小三間,统一派位乙部先抽本區聯繫學額,抽唔到還可以同本區的其他小學,一齊再抽本區非保留學額,咁人哋聯繫梗係着數啲!聖雅各小學精英班當係Band1,Band1男仔於灣仔網抽果65個非保留位,抽到係佢哋好運啲啫,唔代表乜嘢喎,點可以衹睇表面,有運嘅抽甲部都抽中啦,讀唔讀得上係另一回事,單睇皇仁自行收果54人,我估都一定叻過我啦,真係一山還有一山高!
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。