用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中交流區 - 北區
樓主: khmama
go

升中交流區 - 北區 [複製鏈接]

你應買2011年嘅明報升中攻略, 我沒有你要嘅資料, 我囝囝已讀緊中三所以我今年無買, 上年手痕買咗,今年就真係無喇!

原帖由 charmaine_1 於 10-11-25 22:00 發表
ricetaster:
可否把你有關北區中學的收生資料pm比我
thx

回覆 7# ricetaster 的文章

Dear ricetaster,
能在空氣中認識到您,cckalex,khmama.
這都是我的福氣,萬分感激....真的令我很感動,再一次謝謝您們!

ricetaster,

Yes, you are right.  
想問多你少許問題, 點解"心誠" 你排咁後ga'?? 是否要交學費的問題?
"心誠" 唔係好左很多嗎?? (有人話….)
馬錦明是否在華明村個間保良局馬錦明中學呢?

其實自己真係對中學一d頭緒都無呢……  多謝你的寶貴資料。

原帖由 ricetaster 於 10-11-25 16:34 發表
To : HCLAU

你個囡囡係唔係仍讀緊花都神小 ?

心X由創校至今, 一路成績都喺較底層, 轉直資係啅頭, 亦係生存之道, 如果你唔係最籮底橙, 根本有錢就入得。我唔會懷疑佢哋嘅師資, 但如果係較好成績嘅學生都揀前5間英中 或 Band 2 頭, 像馬錦明等, 成績最多都喺 Band 2 中間 至Band 3 頭。 入學學生本身嘅質素最重要, 例如你係Band 3 學生你重用英語授課佢咪重死多幾錢重。 學生成績水平差距大十分影響教學質素, 除非係著名直資, 否則收生十分被動, 點編班都編唔勻?

反而以前心X預科會好D, 因為有北區名校嘅漏網之,魚 原校唔收, 咪去心X 讀, 因為其他Band 1 中學甚至 Band 2 頭中學嘅 預科係唔收外校生。

P.S. 馬錦明係保良局你講那一間。

原帖由 HCLAU 於 10-11-26 10:04 發表
ricetaster,

Yes, you are right.  
想問多你少許問題, 點解"心誠" 你排咁後ga'?? 是否要交學費的問題?
"心誠" 唔係好左很多嗎?? (有人話….)
馬錦明是否在華明村個間保良局馬錦明中學呢?

其實自己真係對中 ...

ricetaster,

Thank you very much!!

原帖由 ricetaster 於 10-11-26 12:53 發表
心X由創校至今, 一路成績都喺較底層, 轉直資係啅頭, 亦係生存之道, 如果你唔係最籮底橙, 根本有錢就入得。我唔會懷佢哋嘅師資, 但如果係較好成績嘅學生都揀前5間英中 或 Band 2 頭像馬錦明等, 成績最多喺 Band 2 中 ...

原帖由 khmama 於 10-11-13 13:28 發表
各位有興趣報北區學校既家長,不妨係度交流意見, 相信對升中會有幫助.

星期六舉行咗北區中學聯展, 大家有無去睇 ?

請問係乜野黎架?

原帖由 fungyubb 於 10-11-19 14:52 發表

我見鄧顯出宣傳每間小學只有25個名額參加,至於哪間小學可以參加便不知道了。聽講試題都幾特別,小學應該沒有教的。

Dear ricetaster:

Please check pm, thanks a lot!

原帖由 cckalex 於 10-11-20 22:44 發表

如有任何疑問歡迎 pm給我.關於這校的問題.
請在明早十時前send過來,因有朋友可解答.

請問有沒有家長查詢?可否公開?與其他家長分享下,相信很多家長都有興起知多D!

[quote]原帖由 YC 於 10-11-30 10:08 發表
請問係乜野黎架?

引用:
原帖由 fungyubb 於 10-11-19 14:52 發表

我見鄧顯出宣傳每間小學只有25個名額參加,至於哪間小學可以參加便不知道了。聽講試題都幾特別,小學應該沒有教的。

我不懂怎樣在這裏打出來,因為有好多次方的數學題。我問過好多朋友,包括朋友的朋友--教中學數學的老師都不會答。

請問知不知今年小六BAND1學生的人數?與BAND1中一的學額相差多少?有家長話如果第一志願選好受歡迎的中學,第二志願就不可以再選受歡迎的中學。咁應該點樣選?如果個細路成績幾好,但又唔可以選受歡迎的好學校,咁即是點呀?

鄧顯精英試家長可以參觀

剛收到明報個本2011/12 升中全攻略, 有些北區中學都沒有2010年7月畢業生(公開考試學生表現)-會考,  估不到東華三院甲寅都無顯示資料....

鳳溪廖萬石:
整體合格率:89.4% (會考) ,88.2%(高考)
聖公會陳融:
整體合格率:90.5% (會考) ,93.7%(高考)
風采:
整體合格率:98.5% (會考) ,94.2%(高考)
Ma Kam Ming College:
整體合格率:91.6% (會考) ,93.4%(高考)
Li Ka Shing College:
整體合格率:96.9% (會考) ,95.3%(高考)
Tin Ka Ping:
整體合格率:96.5% (會考) ,89.5%(高考)

HKTA Tang Hin:
整體合格率:100% (會考) ,100%(高考)

原帖由 HCLAU 於 10-11-30 23:39 發表
剛收到明報個本2011/12 升中全攻略, 有些北區中學都沒有2010年7月畢業生(公開考試學生表現)-會考,  估不到東華三院甲寅都無顯示資料....

鳳溪廖萬石:
聖公會陳融:
整體 ...

我有2009/2010 年升中果本,甲寅有顯示出來喎,

會考合格率係96%, 高考係98.3%.,唔明佢今年點解冇顯示出來,但我知佢地今明既成績.

因我有本今年東華三院聯校既畢業典禮,內面有佢18間中學成績顯示得非常清楚,

甲寅今年會考合格率係97.6% 高考97.3%.

另外有顯示2010年中五畢業升學及就業情況,

甲寅有155位升中六,
5位升讀專上學院
5位升讀中大東華社區書院.
6位升讀職業訓練局,
5位升讀其他書院
12位境外升學( 其中有幾位係會考21分以上)
就業1位, 其他8位,總人數197人.

原帖由 HCLAU 於 10-11-30 23:39 發表

鳳溪廖萬石:
聖公會陳融:
整體 ...

要小心風彩合格率, 呢間學校 d 數字好取巧,
佢會考合格率咁高,總人數唔知有幾多人呢?
中四升中五時又唔知晒走幾多人呢?

好多家長都是討論各校的成績,有沒有家長可分享下北區各band1&band2中學師生關係、課外活動或其他的資料?

我囝囝現在係馬錦明讀緊中一, 初初入學唔多習慣, 學校都幾多小測,唔知係咪英文班關係工課都幾多,不過經過了幾過月學習後,囝囝好開心因為有好多好好既學長會幫佢地,如在測驗期間會有學長自動組織幫低年班課後溫習,另佢地一開學就要學(IPA)國際音標拼音,打好英文根基,,其實馬錦明都差不多全英語教學,英文班全科及術科都用英語,,非英文班都衹係數學及術科用中文教,佢地今年會考合格率都比陳融高,以佢地學生banding不是全部band1生來說應該都是正增值中學。

原帖由 chinyyjudy 於 10-12-1 16:35 發表
我囝囝現在係馬錦明讀緊中一, 初初入學唔多習慣, 學校都幾多小測,唔知係咪英文班關係工課都幾多,不過經過了幾過月學習後,囝囝好開心因為有好多好好既學長會幫佢地,如在測驗期間會有學長自動組織幫低年班課後溫習,另佢地一開 ...
        請問馬錦明英文班嘅中文科係用廣東話定係普通話教??
‹ 上一主題|下一主題