用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中交流區 - 北區
樓主: khmama
go

升中交流區 - 北區 [複製鏈接]

Hi ricetaster,
嘩...勁呀!
謝謝您的分享 !

原帖由 ricetaster 於 10-11-20 23:46 發表
按慣例, 培靈那些小六生應該比賽及自行收生都有報鄧顯, 但唔一定最高成績先至收, 2009年中學會考,成顯有 一個十優生, 一個八優生都係培靈舊生。

醒目開學勳章

請問東華三院甲寅年總理中學同香港道教聯合會鄧顯紀念中學,邊間好d

鄧顯高甲寅兩皮起碼, HKCEE 平均優良率重勁過皇仁, 但皇仁生好成績嘅就比較集中D, 即係個別成績好D。

請問鄧顯/甲寅/皇仁的教學or教授模式有什麼分別/不同?另外請問甲寅/李嘉誠/田家炳那所好D?分別之處是什麼?謝謝!

原帖由 ricetaster 於 10-11-22 15:00 發表
鄧顯高甲寅兩皮起碼, HKCEE 平均優良率重勁過皇仁, 但皇仁生好成績嘅就比較集中D, 即係個別成績好D。

你問咁多問題,未免貪心咗D, 我以前是讀九龍區名女校, 畧有所聞, Queen's 咁本在收生時已經係精英中精英, 老師只係按照他們的教學進度而安排Test 及考試, 令到學生處於積極, 老師嘅質素無乜特別, 有部份好堅嘅同學根本係唔駛聽書, 自修都可攞好成績, 比較極端嘅例子係中五上堂已私下睇緊預科課本, 我當年我讀嘅女校都有D咁嘅人。

田家炳同李嘉誠都會谷, 但礙於學生質素問題, 谷只係盡力而為, 以我所知在公開試成績, 老師關愛和愉快學習指數, 李嘉誠明顯好D。
鄧顯擺明係精英製造塲所, 佢有一套行之有効嘅訓練模式, 例如每星期測驗, 密集式睇故仔書及做 report, 初中已經要星期六, 假期及暑假補課, 主要理念係以時間換取空間, 利用五年超濃縮時間把北區精英嘅成績水平接近至傳統名校嘅水平, 因為北區小學無市區小學程度咁深, 所以如果小朋友唔谷得, 慢熱, 被動,根底不足就無謂報喇 ! 但最奇怪係鄧顯自行收生時, 佢哋好睇資質, 唔一定收最好成績嘅小學生。

我自已身邊朋友都話甲寅好有門户之見, 鍾意收某些小學生, 又會唔係幾鍾意收某某小學學生, 而且學生比較寸(可能佢哋覺得係東華三院屬下成績最好嘅中學), 一定寸過鄧顯, 所以有D小學生及家長都唔係咁鍾意甲寅。 聽講近兩年甲寅公開試成績差咗, 所以開試成績無對外公佈。

原帖由 AKai 於 10-11-22 19:46 發表
請問鄧顯/甲寅/皇仁的教學or教授模式有什麼分別/不同?另外請問甲寅/李嘉誠/田家炳那所好D?分別之處是什麼?謝謝!

我個補習姐姐現在是大學生, 鄧顯畢業, 佢話當年考試前幾名都是陳式宏小學學生.

舊年正慧大約有20個入鄧顯.

現任鄧顯校長的囝囝, 以前都係陳式宏及正慧畢業.

Dear ricetaster您好,
好多謝您的寶貴資料,實在太有用了.
不過可否pm讓我知道甲寅不喜愛收那所區內的小學呢,以免浪費quota啦!而他的自行是否中英數一定要3A才獲面試機會呢?
至於鄧顯,如沒參加該校的精英考試相信自行也只是陪襯品而已一定冇望,對嗎?至於你所講的好睇個人資質是否亦是說當時面試的現場表現或有多少獎狀或特異功能.....etc.啦?是否學生個人如非是超級學生的話,那該放棄另投其他明燈?
我上網看李嘉誠,中英數至少要有1A2B才獲面試機會,你可知面試部份李會注重那一方面多D?而田的要求會比李低一些嗎?
謝謝您的熱心和幫忙.......最近的我是萬般忐忑在心頭, 因為囝囝有點兒在BAND1頭及中的邊沿學生.令我不知應該點算好?
Anyway, thanks a lot for your great help.

原帖由 ricetaster 於 10-11-23 09:05 發表
你問咁多問題,未免貪心咗D, 我以前是讀九龍區名女校, 畧有所聞, Queen's 咁本在收生時已經係精英中精英, 老師只係按照他們的教學進度而安排Test 及考試, 令到學生處於積極, 老師嘅質素無乜特別, 有部份好堅嘅同學根 ...

AKai 請收 pm

Thanks, ricetaster 請知悉已收取了pm,也請您收pm, 謝謝!

原帖由 ricetaster 於 10-11-23 17:35 發表
AKai 請收 pm

醒目開學勳章

原帖由 AKai 於 10-11-23 18:15 發表
Thanks, ricetaster 請知悉已收取了pm,也請您收pm, 謝謝!

ricetaster:
可否把你的寶貴資料pm埋我
thx

@0@''亞女最愛食雞肶@@

回覆 3# ricetaster 的文章

Dear ricetaster,已收pm,thanks a lot...
謝謝!

回覆 28# ricetaster 的文章

ricetaster :

可否pm我知甲x年 的喜愛及不喜愛的學校 ??

你好呀,我都好想知,謝謝你的幫忙
得閒入嚟我地個Blog參觀吓啦...
http://hk.myblog.yahoo.com/alison741226/

ricetaster,

之前初小階段已經向你咨詢意見, 最近又在這裡看見你的回應…..現在, 希望你能給予少少資料。

小朋友今年五年級, 如果成績不是太好, 可能是中等吧
(未至於唔合格) 因為小五都應該要留意升中學校了....

請問你知道北區中那些是band2好學校呢?? 可否比些少心得??
如果可以考慮大埔區, 又有那些band2可以選擇呢??

多謝賜教!!

原帖由 ricetaster 於 10-11-20 23:46 發表
按慣例, 培靈那些小六生應該比賽及自行收生都有報鄧顯, 但唔一定最高成績先至收, 2009年中學會考,成顯有 一個十優生, 一個八優生都係培靈舊生。

如果係 Band 2, 就無需要跨區去大埔, 小朋友勤勉及專注力麻麻就更不適合, 舟車勞頓會影響學習。  在北區可以考慮以下心水 :

1. 馬錦明  (或風采, 但我唔鍾意風采, 你仍可選擇)
2. 馬錦燦
3. 廖萬石
4. 救恩
5. 禮賢會
6. 陳朱素華
7. 心誠

原帖由 HCLAU 於 10-11-25 14:54 發表
ricetaster,

之前初小階段已經向你咨詢意見, 最近又在這裡看見你的回應…..現在, 希望你能給予少少資料。

小朋友今年五年級, 如果成績不是太好, 可能是中等吧
(未至於唔合格) 。 因為小五都應該要留意升中學校了 ...

To : HCLAU

你個囡囡係唔係仍讀緊花都神小 ?

醒目開學勳章

原帖由 ricetaster 於 10-11-25 16:01 發表
如果係 Band 2, 就無需要跨區去大埔, 小朋友勤勉及專注力麻麻就更不適合, 舟車勞頓會影響學習。  在北區可以考慮以下心水 :

1. 馬錦明  (或風采, 但我唔鍾意風采, 你仍可選擇)
2. 馬錦燦
3. 廖萬石
4. 救恩
5. 禮賢 ...

有人話風釆係BAND 1對嗎?

請問成績band 1男仔 (將會去考鄧顯個試),性格好動,鄧顯、甲寅年、李嘉誠,那間比較適合?謝謝幫忙。

Band one 中學嘅一般定義係 收生最少85% 或以上學生是Band 1 生先算, 風采一定唔係。  而其他鄧顯,甲寅, 陳融, 李嘉誠, 田家炳在過去5年入學學生係 100%  Band 1, 如果你想知D風釆嘅問題, 可自行在BK search 吓以前D  topic, 你就會先乜嘢事。

原帖由 charmaine_1 於 10-11-25 21:26 發表

有人話風釆係BAND 1對嗎?

醒目開學勳章

ricetaster:
可否把你有關北區中學的收生資料pm比我
thx
‹ 上一主題|下一主題