用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中交流區 - 北區
go

升中交流區 - 北區

各位有興趣報北區學校既家長,不妨係度交流意見, 相信對升中會有幫助.

知不知學位與學生人數

請問有沒有新界北區各banding的中一學位及學生人數資料?

入鄧顯有冇機會

我個女在全班第二,全級十名內,在自行分配學位的階段有沒有機會入鄧顯?

原帖由 fungyubb 於 10-11-17 13:37 發表
我個女在全班第二,全級十名內,在自行分配學位的階段有沒有機會入鄧顯?

好難講,要睇你個女多唔多獎狀.

我識得個男仔,佢成績好,奧數又有金獎,鄧顥都唔收佢,(多年前事,佢今年中六啦)

原帖由 fungyubb 於 10-11-17 13:37 發表

在自行報名前,學生須參加這所學校的精英考試.
而自行所選的學生,大部份從這裹選出.
如果沒參加,不論多好的成績或名次,入這校的機會很低只好等抽獎.

你囡囡讀邊間小學? 北區有個別小學入鄧顯機會大啲....

原帖由 north2010 於 10-11-19 12:02 發表

請問你所指的是"惠州"?

咁北區有邊幾間小學入鄧顯機會大d?
原帖由 north2010 於 10-11-19 12:02 發表

原帖由 cckalex 於 10-11-18 23:36 發表

在自行報名前,學生須參加這所學校的精英考試.
而自行所選的學生,大部份從這裹選出.
如果沒參加,不論多好的成績或名次,入這校的機會很低只好等抽獎. ...

據了解這個精英考試,是由個別小學挑出人選去參加,並非可自由報名的.如你所述沒有機會參加是次的精英考試,那麼自行時也可把quota節省,不必浪費去嘗試啦!
餘下只可單靠大抽獎,睇吓有冇運?請問自行後不知尚餘多少個名額供大抽獎分餅仔呢?待覆,謝謝!

原帖由 fungyubb 於 10-11-19 14:34 發表
咁北區有邊幾間小學入鄧顯機會大d?

聽聞好似是"惠州";"五旬節";"正覺".....(但不敢太肯定).
你小朋友是讀那所小學呢?

原帖由 AKai 於 10-11-19 14:34 發表

據了解這個精英考試,是由個別小學挑出人選去參加,並非可自由報名的.如你所述沒有機會參加是次的精英考試,那麼自行時也可把quota節省,不必浪費去嘗試啦!
餘下只可單靠大抽獎,睇吓有冇運?請問自行後不知尚餘多少個名 ...

我見鄧顯出宣傳每間小學只有25個名額參加,至於哪間小學可以參加便不知道了。聽講試題都幾特別,小學應該沒有教的。

培靈今年都有15個學生入咗鄧顯。

原帖由 AKai 於 10-11-19 14:38 發表

聽聞好似是"惠州";"五旬節";"正覺".....(但不敢太肯定).
你小朋友是讀那所小學呢?

原帖由 ricetaster 於 10-11-19 22:15 發表
培靈今年都有15個學生入咗鄧顯。

請問這15名學生是否也曾參加了"鄧顯"辦的精算考試呢?

原帖由 AKai 於 10-11-19 14:34 發表

餘下只可單靠大抽獎,睇吓有冇運?請問自行後不知尚餘多少個名 ...

收生情
09/10學年中一生總人數 189
09/10學年中一生自行分配學位及統一派位百分比 自行分配:30%
統一派位:70%
09/10學年自行收生取錄人數 57
09/10學年自行收生競爭情 學額︰57
遞交申請表格人數︰491
10/11學年自行收生預算學額 54

原帖由 cckalex 於 10-11-20 00:17 發表

收生情09/10學年中一生總人數 189 09/10學年中一生自行分配學位及統一派位百分比 自行分配:30%
統一派位:70% 09/10學年自行收生取錄人數 57 09/10學年自行收生競爭情 學額︰57
遞交申請表格人數︰491 10/11學年自行收 ...

Dear cckalex,
謝謝您提供的資料,我也希望囝囝可以考到,他屬band1生.我相信自行一定也不是容易事.請問您可知道就算遞表也不一定獲面試通知?

原帖由 AKai 於 10-11-20 00:46 發表

謝謝您提供的資料,我也希望囝囝可以考到,他屬band1生.我相信自行一定也不是容易事.請問您可知道就算遞表也不一定獲面試通知?

這校要二次面試,不會所有學生有面試但band1頭,中都
會見,上年簡介會有千多人參加,主科數一定要超好.

謝謝您的溫馨提示! Sorry,may you check your pm ?

原帖由 cckalex 於 10-11-20 08:34 發表

這校要二次面試,不會所有學生有面試但band1頭,中都
會見,上年簡介會有千多人參加,主科數一定要超好.

原帖由 AKai 於 10-11-20 21:17 發表
謝謝您的溫馨提示!may I send pm to you ?

如有任何疑問歡迎 pm給我.關於這校的問題.
請在明早十時前send過來,因有朋友可解答.

按慣例, 培靈那些小六生應該比賽及自行收生都有報鄧顯, 但唔一定最高成績先至收, 2009年中學會考,成顯有 一個十優生, 一個八優生都係培靈舊生。

原帖由 AKai 於 10-11-19 23:34 發表

請問這15名學生是否也曾參加了"鄧顯"辦的精算考試呢?

謝謝您的熱心,我已pm給您,請查....我的疑問真的有點多,請見諒, 晚安.....謝謝!

週末愉快!

原帖由 cckalex 於 10-11-20 22:44 發表

如有任何疑問歡迎 pm給我.關於這校的問題.
請在明早十時前send過來,因有朋友可解答.