用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港靈糧堂幼稚園 對香港靈糧堂幼稚園好失望
樓主: lamyy
go

對香港靈糧堂幼稚園好失望 [複製鏈接]

其實只是讀錯了一個字…用得著討論這麼久嗎..?
好 或者 不好,這麼容易就分得出來嗎?

讀也沒讀過這所學校就下判斷,這時給自己孩子的好榜樣嗎?

本人認為,凡事應從多方面觀看,才能做出客觀的判斷

原帖由 織菲媽媽 於 11-8-17 23:28 發表
其實只是讀錯了一個字…用得著討論這麼久嗎..?
好 或者 不好,這麼容易就分得出來嗎?

讀也沒讀過這所學校就下判斷,這時給自己孩子的好榜樣嗎?

本人認為,凡事應從多方面觀看,才能做出客觀的判斷 ...

你看,我也打錯了一個字,“這是”,哈哈,可能會給執著的你們批判一番,成了一個沒知識的人!哈哈!

原帖由 lamyy 於 10-11-13 01:24 發表
今日同阿女考香港靈糧堂,居然有三四個老師都讀錯阿女個名,仲話係名校,咁既師資,收都唔讀呀!!

路過~~~
因為呢個reason就話收都唔讀又誇d,但會讀錯呢兩個字的人真係好渣!延vs廷,分別是很明顯,不是多了一點or少了一點的問題吧!

我的小朋友都是在靈糧堂畢業, 現在己經是中學生, 我很多謝靈糧堂的老師及校長, 因為她們的教導, 我小朋友很愛追求知識及非常自信

好想講這間學校真是不錯呀! 出名教德育, 環境又新, 有戶外, 有普通話, 英文老師, 又不亂受費, 你仲想點? 不用買書, 一條apron上學, 又可上網睇小朋友上學情況, 老師今年又加多了老師人數, 可能被人有些誤會啦. 上午班開2班, 很多人都報唔到.  (只少我識都唔少)

下!唔係呀ma

LM:loveliness:

my child also the student here, but he was good n i love this school!

靈糧係一間好嘅學校, 我3個仔数年前畢業.

回復 1# lhtse 的帖子

絕對係好學校, 出去考直資或派位一樣好.

我個子考四間, 三間都收, 但已經唔係最好.
同班有幾個比佢仲好, 考多間都全中, 勁!

不過明年開始會唔接受政府資助, 即係加成千元以上學費.

中文水平因人而異罷了!

x德士優惠咭 (每升平$1) & 免費奶粉, 尿片, 媽咪會表格 (有美贊臣, 美素樂,fitti...), 如有興趣, 請pm我, 謝謝!

請問靈糧堂有無戶外遊樂場?

我個女明年k3 收咗喇!
唔選擇西藥的媽媽 facebook page

咩叫好, 咩叫差? 做家長既, 有唔同角度就有唔到要求, 何必執著呢? 家長都係希望小朋友健康快樂地成長, 如果你仔仔女女醒目, 好運, 起碼有廿幾年書要讀到大學甚至更高層次, 有冇諗過開始頭三年要點呢? 開心上學定係ready埋位接受訓練, 適應壓力, 由家長自行決定吧...

如果小朋友每日放學都係話好開心, 發燒都話要返學既, 對我來說, 呢所幼稚園已經係我要找的, 亦與我理念相同。

一定冇完美之事及人, 但那些所謂唔好之事亦可以包容, 因為無傷大雅, 平衡輕重為上策。

我想問有無二手校服和書? 明年用. 女仔. 預1.2m 高, pm 我呀! 先謝!
唔選擇西藥的媽媽 facebook page

我阿女個名有個"沐"字, 去健康院睇醫生(要預約的), 個醫生都讀左"淋"字 .  
樓主, 唔需要太認真啦.

回復 pretty_wife 的帖子

Which LLC campus allows parents to view online?

nlj1216 發表於 12-4-28 00:43
回復 pretty_wife 的帖子

Which LLC campus allows parents to view online?
Causeway Bay, Diamond Hill, Lam Tin & Ma On Shan LLC upload kids photos & videos onto the intranet.  

回復 cstchan 的帖子

Is it a video for each kid or for all kids in the class?

nlj1216 發表於 12-4-30 11:38
回復 cstchan 的帖子

Is it a video for each kid or for all kids in the class?
Video for class activities.

PeonyComing 發表於 10-11-16 21:28
好坦白講, 而家d小朋友改名好多都去搵算命改, 有好多名真係跟音讀, 或者睇返英文譯音o黎讀. 樓主個囡個名其 ...
依嫁想睇譯音都可能唔得, 因為我女, 同埋佢d 朋友仔都只係英文名+姓, 無譯名的.

‹ 上一主題|下一主題