用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 禮賢會學校 禮賢會出錯信
樓主: 08BB
go

禮賢會出錯信 [複製鏈接]

我上年都好想ar仔入般含道個間禮賢會, 但結果我個仔衰左, 記得上年interview時好混亂, 1個班房有好多小朋友, d老師唔係話1個對1個, 或者1個負責1張枱, 係有成3-4個老師係d枱度團團轉, 根住又係度講呢個小朋友點點點, 你根本唔知道做乜? 我個仔又衰gei, 玩性格, 唔理睬老師又搗亂, 但係d老師不停問佢叫乜名ar? 又唔會坐低同佢傾計, 呢個問完到另一個問, 一共有成3個定4個老師問佢叫乜名ar? 我個仔可能覺得佢地又煩, 就負氣大聲講自己個名, 望都唔望老師, 比我感覺是根本冇一個老師認真in d小朋友, 我上年in左5間, 除左禮賢會之外, 全部都係由1位老師坐定定, 認認真真同小朋友 & 家長傾計, 睇吓小朋友的能力, 但般含道個間禮賢會就好低能lor.....而且今年連取錄信件咁重要的文件都可以出錯, 呢間學校的管理就好有問題,我唔係話佢唔收我個仔, 我就話佢衰, 只係我覺得, 作為一個家長, 如果你間學校唔好, 口碑唔好, 我連填form都費事, 但當"見識"過之後, 咁就發現原來是另一回事lor

醒目開學勳章

我朋友個女都係話攪錯左囉~~仲以為la間學校好好,點之連la d咁的事都可以攪錯~~真係掂呀!

我亞仔甚麼消息都無。佢係大仔,自問IN得都OK,上午班就難D,下午班都應該有機,點知WAITING信都無呀。佢當日做足俾公仔食奶又飲湯,玩SHAPE仲識叫係STAR,生果都講倒有BANANA同ORANGE,係LEMON唔識,又有講自己名,但最衰係無望老師好似無禮貌,不過連後備信都無,看來都係無得入圍。會唔會佢哋又攪亂咗亞仔封信,估吓啫,因亞仔IN咗咁耐一封收錄信都未收過!

我同事話早三、四年呢個學校冇乜人讀, 佢阿女返下午班, 少一個又少一個, 爭d執笠, 係因為派位好先忽然咁多人爭!

我都諗到時收我個女都未必讀!  
佢地出封"信" 只不過係人手"fill in the blank"...只填個學生name etc.  响張好simple既standard letter 上面...收第一封時都有種好唔professional既感覺.  收到佢地個電話+第二封信時都真係難以相信咁都錯得, 佢响電話度仲話"你地個個都choose上午班..."  =p  好似係我既問題咁.

回復 1# 02040314 的帖子

基本上而家派位派得好少少嘅學校,都大把人爭!早3,4年前少好多b,依1,2年多返好多啦!間間都排哂隊!真係好大競爭,in得差d都無行!不過,我又覺得d老師好有愛心同心機,阿女in完返到屋企都仲講緊,話老師好好人,玩得好開心!
收咗阿女下午班,都有少少失望!自問in得唔錯!反而,有個朋友個仔唔太講嘢,居然收咗上午(不過唔知有無出錯信),我聽完無言以對,啞哂!!
最後,希望各位媽媽有更好offer^_^

原帖由 08BB 於 10-11-14 23:44 發表
我都諗到時收我個女都未必讀!  
佢地出封"信" 只不過係人手"fill in the blank"...只填個學生name etc.  响張好simple既standard letter 上面...收第一封時都有種好唔professional既感覺.  收到佢地個電話+第二封信 ...
聽完個電話俾我實串爆佢,講真有幾多人讀下午呀??

回覆 26# chloema622 的文章

我咪仲失望, 我阿女問乜答乜, 快而準, 連老師都話快, 佢只係 waiting, 連下午班都無!
所以我開頭從來冇懷疑佢哋攪錯!
比佢攪一攪, 我開始有d擔心, 阿女 so far in 咗三間, 全部識答, 但原來d學校收生標準唔係睇小朋友表現, 我哋呢d冇宗教、冇家底嘅人, 想入間好嘅學校好難!!

回覆 1# 02040314 的文章

其實我都無宗教同家底,又唔係專業人事,只不過普通打工仔!不過,老師問咗樣嘢,就係問平時係唔係自己湊佢,我話係,老師話咁好!唔知d學校係唔係要多d親子??

am offer but 無宗教信仰,也沒有兄妹讀緊或讀過,父母不是職員也不是舊生,所以大家不要放棄繼讀努力

For those got offer from 禮賢會, please advise where you live?

I think they would offer those first who live nearby.  Otherwise, if living far away, they would put those on waiting list despite the performance of the kid is good.

原帖由 02040314 於 10-11-13 22:52 發表
cheukkiki, 我都好希望阿女有其他學校收, 等佢叫我比留位時閙爆佢!!
其實, 我心目中嘅學校係一條龍女校, 只不過禮賢會收咗會安心d, 但睇嚟呢間學校收生準則好有問題, 我相信如果有返佢哋教就會入硬, 因為我之前聽過有父母特登扮基督徒返禮賢會。
究竟有冇學校唔睇家庭背景、宗教, 而係睇小朋友嘅表現收生呢???

靈糧堂幼稚園唔錯架! 除左宗教有分外, 主要睇面試表現. 阿女舊年果界派得好好, 大部份派去軒官、高主教同瑪利曼. 不過一樣超多人報.

我都未收到信喎!開頭都好期待~宜家唔考慮佢啦。因為對呢間好失望啦....

請問係唔係大B?

原帖由 poohwong 於 10-11-15 22:53 發表
am offer but 無宗教信仰,也沒有兄妹讀緊或讀過,父母不是職員也不是舊生,所以大家不要放棄繼讀努力

都有可能喎~
我媽公司有2個同事嘅女都係大B呢呢喎。都係上個星期五收到信話收咗佢讀下午班。

原帖由 bapesimon 於 10-11-16 11:28 發表
請問係唔係大B?

我識至少3 人, 大B, 唔係基督徒, 收上午, 不過都係住附近. 所以, 宗教相信唔係主要收生準則. 不過我相信 interview 表現都佔幾多下....我果組D老師好好笑容, 雖然一人IN兩個, 但都傾左好耐, 問左好多. 或者佢對初步印象好, 又會收的學生就會傾多兩句都未定. 1 人IN 兩個, 唔係單單呢間係咁, 需知有幾多人報名, 多人到真係做唔切. 之前報名排隊時見到有人無郵票, 工作人員都好NICE 即場賣俾佢, 仲好有耐性添. IN 完對間學校加晒分.

祝大家有好 OFFER, 唔好嬲啦. 有時搵學校都要講緣份.

其實今年間間都嚇人, 都唔知點解間間都有成幾千人報, 心諗邊有咁多BB...

回覆 36# w_y 的文章

我哋講緊嘅係佢哋出爾反爾, 咁重要嘅正取同 waiting都可以攪錯, 並唔係老師 nice or 有冇耐性, 定係另有內情! 假如發生係你身上, 你有乜感覺?

Anyway, u r right, 同佢有緣無份!

諗起嗰日禮賢會interview就真係火都黎~
嗰日面試真係覺得佢地超求其~記得我地係in12:20,因為剛in完凌月仙11:35就到,就係操場度玩咗5分鐘度。就有老師走黎問我地in幾點。我地話12:20,跟著佢同我地講"唔使咁早黎到架,你地轉頭再黎過啦~"大家都記得當日面試係落緊雨。爸爸當時已經好唔高興,覺得好似比人趕,而當日阿女又著條白色裙仔。好驚佢係操場度玩到條裙污晒,就啦啦聲出去行返轉先。
返到黎跟著in時,老師好似好忙,問咗幾條問題,阿女都好快答晒,跟著老師又叫阿女穿珠仔,而老師又走咗去問其它小朋友。其後又走過來叫油顏色。又問多兩條問題,老師又走咗去。等佢返咗黎就問如果無上午,下午好唔好?我思考緊時佢已經好急想走。我就答咗"最好上午啦~我未講完佢就話面試完啦~
真係覺得佢地啲老師都冇認真去in。連我個朋友佢個女3月出世既大B,但佢唔識講嘢又唔識答題目都收!真係服咗佢地~
好想知佢地收生標準係乜~
‹ 上一主題|下一主題