用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想幫小朋友報畫畫班-荃灣區
樓主: littlebabe
go

想幫小朋友報畫畫班-荃灣區 [複製鏈接]

我女學個度通常每堂可以完成一幅畫,最多兩堂就真正完成
你話轉唔轉係睇你想要點啦

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 ha! 於 10-11-20 00:53 發表
caaty,

你囡囡去了學幾耐 ? 覺得芸術文化如何 ? 我仔仔4歲正是在藝術文化學緊, 不過, 我還是初哥。當初聽到荃灣幾間畫室都好,我選了芸術文化因為它學費比market貴得多, 時間又短半小時, 老師ms fan是退休人士只開門 ...

半小時又好似短了一點喎...是否一對一教 ?

其實你1516的問題,可以好簡單 :
(1) 你仔仔喜歡在那兒畫,你又看到進步,都可以繼續。
(2) 如果覺得太慢,2-3堂一幅畫,就要看那一幅畫是否每一堂都教了些特別技巧才完成,還是只把一幅畫拖長時間來完成。
(3) 有沒有和老師談過 ?

我個女之前在琴行的畫室學過,有時都是2-3堂一幅,但老師好有心機教 (未生之前),生了之後 (應該說是產假時代課老師) 呀女就時常和朋友仔上課傾計,雖然1-2堂一幅但畫得好求祈,後來老師沒有做我幫呀女quit了。所以快完成有時都要看是不是真的畫到,還是copy cat !

荃灣jovi art--ok架 ! 早幾年ms lee因病離開了,現在應該是她的丈夫教,雖然沒有試過但很多媽咪都話有heart !
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 ha! 於 10-11-22 09:01 發表
唔計之前在中心的畫班,芸術文化係仔仔第一間畫室,所以素質對比都幾大,我見以前是一堂一作品,我以為間間畫室如是。一向每星期在畫班完結後都見亞仔的作品,每次都好開心,而現在真等好耐,所以至concern..不過,明顯地亞仔學到點 ...

我女女試過用3堂時間畫一隻 "薑" (只是一隻手板size),是用木顏色,畫得好靚好真實。
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

我阿仔剛4 歲, 學左3堂畫, 下面係第2堂畫, 回家我叫佢再畫多次.  唔知算唔算好, 不過已合乎我要求.

第2堂畫

回家再畫

其實我覺得係~適唔適合問題
而且, 導師有冇心機+有冇功力教小朋友

好似我囝係"藝xx化"學左近4年,  由學粉彩-水彩-塑彩油畫, 一直都知學費偏貴, 起一幅畫要2-3堂(即2-3小時), 其實因為 ms. fan 每次都會用小小時間, 簡單講每個小朋友的圖畫情況(點樣改善, 希望下畫好d) 佢地從不畫卡通公仔, 係一間非常專業的畫室, 呢點係我佩服架, 佢咁多學生, 而且我囝真正學到畫畫技巧.

就最近, BK 經常提及排隊好耐的畫室, 我足足等耐5年多, (由3歲等到8歲半) 今年10月份終於等到有位, 唸住一試.
因為學費便d, 課堂時間又長, 而且出名(呢個正正先係~我心目中, 最想試既原因 )
但學左一堂之後, 就有2個問題
1)唔適合我囝
2)太遠(荃灣-觀塘), 因為我囝而家P.3, 好多功課, 默書,測驗..我應付唔到.

最後, 我決定留番係"藝"

仲有, 早排畫室通知我, 話亞囝畫畫有天份, 叫我多d培養
因為我囝有考級試, 咁多次D考官經常好評
仲話我囝係~小畫家.
又好難得, 可以係尖沙咀大型比賽, 羅過2年獎

我同畫室講 : 係你地功勞多D

* 人地唔知~以為我賣廣

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

學左3堂咋, 邊有你地d 小朋友咁有功力可以自已白手畫.

兩張都係抄畫.  不過第3堂阿仔畫左隻豹, 係阿仔揸主義, 所以無得抄要白手畫  由於每堂得1hr 所以未乾, 過兩日上堂先攞.

其實我一路都搵緊青衣/荃灣畫室, 你地個個都話good, 可能出年暑假會轉去"Joiv Arts or 藝術"

請問藝術文化幾錢一堂,同埋係咪full哂 ?要排幾耐架 ?

原帖由 仔仔錫錫你 於 10-11-30 08:46 發表
學左3堂咋, 邊有你地d 小朋友咁有功力可以自已白手畫.

兩張都係抄畫.  不過第3堂阿仔畫左隻豹, 係阿仔揸主義, 所以無得抄要白手畫  由於每堂得1hr 所以未乾, 過兩日上堂先攞.

其實我一路都搵緊青衣/荃灣畫 ...

仔錫你
4歲好叻 !!

簽名被屏蔽

原帖由 melisahoi 於 10-12-3 07:03 發表
仔錫錫你:小朋友四歲人仔,畫得好好!
禧媽媽:亞仔好叻,考試成績咁好,亞女考左兩次,中國人民大學都只係裨佢80幾分。
aleelee: 佢地要有人介紹先收架,好多班都滿哂,亞女跟Miss Fan 都有4年幾,起初等左8個月,由最初學素描(跟譚si ...

melisahoi
謝謝!! 亞囝考級試, 好似每次都9X分
年頭亞囝想學國畫, 但 tam sir 唔收新生喇, 所以最後轉塑彩.

另有野請教你 ~
因為原本想自己考全國美術級試, 但後來我係第2度見到你講, 學校收人民大學級試. 係咪架 ?
如果真的, 我就不另考

想問下我見有一樣叫塑彩, 請問是什麼來的?
‹ 上一主題|下一主題