用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀 故 事 書... ...
go

讀 故 事 書... ... [複製鏈接]

請問大家,小一學生是否仍然可以以家長讀故事形式給他閱讀呢?還是要鼓勵他自己看呢?
   0    0    0    0

我諗因人而異, 我個仔就要伴讀先得, 好多字未識, 而且佢冇耐性.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

醒目開學勳章

it depends on his/her ability to read.  I still read Chinese book to my daughter, but she refused my request to read to her for English book.  Let them tell you what they want.

應該係搵邊類型既書俾佢睇呢?
我而家都係俾緊啲多圖既書佢睇,
同埋而家升咗小一功課各樣都多咗,
重有課外活動,
你地會要求小朋友一星期睇幾多呢?

回復 5# fa_fa 的帖子

真係冇乜時間進行親子閱讀, 我要求佢一星期讀一本中文一本英文, 另外有幾本我唔要求一定睇, 係我同佢講故事用的.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?
‹ 上一主題|下一主題