用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小六呈分試係計邊一次?
go

小六呈分試係計邊一次? [複製鏈接]

我仔學校係計12月既mid term exam同埋下學期既term test.

但係佢舊同學讀既小學就計10月既mid term test喎.

乜可以由學校任揀用邊次既test/exam呈分架咩?
   1    0    0    0

我地小五下,小六上測驗佔20%+考試成績80%
小六下考呈分試提前3月考,
上年我女就係咁了,今年應該都一樣,
我家有對雙子公主

對,學校自決

原帖由 Teresa 於 10-11-11 09:00 發表
我仔學校係計12月既mid term exam同埋下學期既term test.

但係佢舊同學讀既小學就計10月既mid term test喎.

醒目開學勳章

原帖由 Teresa 於 10-11-11 09:00 發表

係, 有d 學校, 中英文吾計oral, listening writing tim, 但我個女就計足..........

我聽講座話係學校自決。

聽教育局話過,學校幫學生最少呈一次分,該學生便有資格參加统一派位,所以學校也可以祇呈一次分,毋須呈足三次,咁當然學校唔會這樣冒險!因此,學生於小五上學期,家長便應該向學校查清楚佢哋會呈幾多次分,邊個考試是計呈分試,計幾多%,每個科目的比重(例如中(9)、英(9)、數(9)、常(6)、 VA(3)、Music(2)等),有啲宗教都計埋等等,間間學校都會不同!
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

回復 6# greendotdot 的帖子

我想請問你知唔知個呈分試,如果學校呈
3次分的話,咁樣係計

- 3次的每科平均分然後再乘大每科比重。
- 還是計最好個次,揀一次呢。

謝謝!

原帖由 goodenough 於 10-11-13 20:33 發表
我想請問你知唔知個呈分試,如果學校呈
3次分的話,咁樣係計

- 3次的每科平均分然後再乘大每科比重。
- 還是計最好個次,揀一次呢。

謝謝!

如果不嫌長氣和多數字,有興趣可以睇吓。

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2244013&extra=page%3D4

回復 8# greendotdot 的帖子

真的要慢慢消化。
無論如何要謝謝你的付出。

我直情攞定張紙和支筆,係到劃晒表睇添!好詳細,多謝greendotdot!

原帖由 greendotdot 於 10-11-13 20:56 發表

如果不嫌長氣和多數字,有興趣可以睇吓。

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2244013&extra=page%3D4

是否全校小六學生都呈同一次考試的分?

原帖由 greendotdot 於 10-11-13 20:12 發表

聽教育局話過,學校幫學生最少呈一次分,該學生便有資格參加统一派位,所以學校也可以祇呈一次分,毋須呈足三次,咁當然學校唔會這樣冒險!因此,學生於小五上學期,家長便應該向學校查清楚佢哋會呈幾多次分,邊個考試是計呈分試,計幾 ...

原帖由 ALAL 於 10-11-15 13:51 發表
是否全校小六學生都呈同一次考試的分?

你的問題好似幾簡單,我都驚答錯!講番呈分試,話就話個名叫呈分試啫,教育局收貨主要唔係收分數,係要收到從這次考試產生出來的全校小六學生成績「全級次第」,除非因病或重大事故,否則全校小六學生必須出席呈分試。這個答法滿意嗎?

greendotdot,

我有睇到你另一條link講點樣計自己個仔女既banding. 不過, 我手頭上根本冇EDB大圍既數據, 又冇自己學校過往2年既data, 如果唔問學校, 真係唔會知喎.

我就有個難題. 其實我仔12月中至第二次呈分. 就算係1月要報校, 我都唔知佢究竟用全港排banding係屬於邊個band. 衰在我個仔係讀一間唔參加派位既直資(都算係名校), 雖然原則上9成都可以升上直屬直資中學, 但我仔o係校內只係band 2尾band 3頭 (以全級計), 咁我都唔知o係"自行"階段點揀學校? 可唔可以比d tips我呀?

原帖由 Teresa 於 10-11-16 10:18 發表
greendotdot,

我有睇到你另一條link講點樣計自己個仔女既banding. 不過, 我手頭上根本冇EDB大圍既數據, 又冇自己學校過往2年既data, 如果唔問學校, 真係唔會知喎.

我就有個難題. 其實我仔12月中至第二次呈分. 就算係1月要報校, 我都唔知佢究竟用全港排banding係屬於邊個band. 衰在我個仔係讀一間唔參加派位既直資(都算係名校), 雖然原則上9成都可以升上直屬直資中學, 但我仔o係校內只係band 2尾band 3頭 (以全級計), 咁我都唔知o係"自行"階段點揀學校? 可唔可以比d tips我呀?

唔好意思,我反而有啲唔明白,你兒子的小學的直屬中學是非派位直資,點解還要幫你哋呈分讓你哋有資格參加統一派位,你有無查詢小學是否真的幫你哋呈分,抑或你自己誤會咗,因為你哋間中學都係2010才開始轉為非派位,會否你仍以為像以往一樣做法?你確定咗呢啲重要嘢先再講!

坦白講,自行收生,就算Band2中學都會揀最好嘅學生,競爭很大,成績稍差的只能靠统一派位抽獎的運氣,或者你可以試吓second tier DSS,你兒直上直屬中學的機會並不樂觀,還有時間追嘅,盡力囉!

原帖由 greendotdot 於 10-11-16 10:55 發表

唔好意思,我反而有啲唔明白,你兒子的小學的直屬中學是非派位直資,點解還要幫你哋呈分讓你哋有資格參加統一派位,你有無查詢小學是否真的幫你哋呈分,抑或你自己誤會咗,因為你哋間中學都係2010才開始轉為非派位,會否你仍以為 ...

我仔學校講明幾時係"呈分試", 亦有通知家長幾時要報"先行", 我冇好明確同學校confirm係咪"呈分", 不過我諗佢地都仍然會同學生"呈分"囉.

我仔既直屬中學有6班, 小學部得3班, 校長講明, 理論上係唔使同"外人"爭, 只要自己成績"達標"都會收, 所以, 如果全級所有學生都"達標", 係可以100%上返中學部.

我個仔個case唔係冇機會返中學部, 而家睇佢, 仲有70%可以上得返. 只係我想搵定"後路", 萬一佢失手, 起碼係我揀學校而唔係學校揀我, 所以我都會報"自行".

PS: 呀仔中學部係上年已經唔參加"自行"同"派位". 據校長講, 舊年小六有90%係中學部收番.

原帖由 Teresa 於 10-11-16 11:44 發表

我仔學校講明幾時係"呈分試", 亦有通知家長幾時要報"先行", 我冇好明確同學校confirm係咪"呈分", 不過我諗佢地都仍然會同學生"呈分"囉.

我仔既直屬中學有6班, 小學部得3班, 校長講明, 理論上係唔使同"外人"爭, 只要自己成績"達標"都會收, 所以, 如果全級所有學生都"達標", 係可以100%上返中學部.

我個仔個case唔係冇機會返中學部, 而家睇佢, 仲有70%可以上得返. 只係我想搵定"後路", 萬一佢失手, 起碼係我揀學校而唔係學校揀我, 所以我都會報"自行".

PS: 呀仔中學部係上年已經唔參加"自行"同"派位". 據校長講, 舊年小六有90%係中學部收番.

你哋直屬中學雖然過往名氣大,但是目前已經不及其他直資龍頭般受成績上游學生歡迎,我個人覺得其中一個原因是很照顧自己小學,所謂「達標」都較手鬆,你話舊年小六有90%被中學部收番,其餘10%可能是成績最好而流失去其他名校都未定,如果屬實你囝囝咪變成樂觀囉,不過梗係靠自己主動爭取好成績才有得揀啦,如果無呈分,學生連EDB的rank order都無,自行是很難被shortlist 參加面試,你知啦,資助學校有自己特定機制,又有咁多人報名,你張申請表不符合佢哋機制便out啦,反而等放咗榜去叩門便簡單直接,不過分秒必爭梗係辛苦啲。既然你話有呈分,如果Band2報自行嘅話,中西區無Band2中學,可以試灣仔鄧鏡波,不過我想提醒你,如果自行或派位有資助中學收咗,到時直屬直資中學又話收,你要與直屬直資中學簽定協議書後,才等同放棄資助學位。

明白明白, 而家咩機會都要explore下架喇. 唔該哂!
‹ 上一主題|下一主題