用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教書院小學部
樓主: DJEY
go

高主教書院小學部

Over 1100, according to one teacher at the interview.
原帖由 danielmama 於 10-11-14 00:49 發表
請問知唔知今年有幾多人報考高主教?

around HKD26,000-27,000 /year

原帖由 fennieho 於 10-11-14 01:24 發表
點解我在RC個網頁揾唔到學費資料?
有冇人知明年幾$學費?????
東方曼克頓 西方科爾瑪

回覆 2# amchk 的文章

Hi!想問你怎樣知道RC的學費?唔知點解它的網頁竟然冇這些資料,想知道有乜什費或課外活動收費都睇唔到,唔通要打去學校問?
因我仍然考慮緊註唔註冊,它要放棄大抽獎,但我是灣仔區的,好難取捨呀!其它有一兩間未知結果,一間就下星期2nd in,暫時就得RC一間offer,所以有點煩惱.
有冇一些RC家長可給予意見,因我真不太了解這間學校,問過一些以前讀過嘅朋友(未轉私校前),意見好壞參半哩!

高主教書院小學部
http://www.chsc.hk/primary/tc/print/school_99.pdf

全港私立小學 學費及資料 排行榜
http://yep.egltours.com/archiver/?tid-3129.html

$24900 高主教書院小學部  全日 男女 英文

The message I quoted asked about number of applicants, so the >1100 refers to this figure.
原帖由 PoorParent 於 10-11-14 12:37 發表
How competitve?
?/1100 are on the acceptance list
or waiting list

I'm sure RC has sent out Offer / Waiting list / Rejected letter.

Hi parents,

The school fee this year is HK$2,730.00 per month.

For your information... :loveliness:
.........No worry.... Be Happy !!!  : )

回復 1# maynjune 的帖子

佢係唔係每年加? 約加 幾多% . thanks

Can't post any message yesterday....

For the increment rate, it spans from around 6% ~ 13 %.  Last year increment is around 10%.

For your information.

原帖由 artroboy 於 10-11-15 11:04 發表
佢係唔係每年加? 約加 幾多% . thanks
.........No worry.... Be Happy !!!  : )

簽名被屏蔽

原帖由 tszfungmama 於 10-11-16 10:42 發表
我都收到reject ltr, 我囝囝係超細仔(dec 05), 雖然打定輸數, 但都好唔開心, 因為RC 係我第二心儀之選!
其實都諗緊究竟寫信去有冇信有冇用!

tszfungmama,
我個仔都係細仔(Nov 05), 同你個仔一樣BB face, 佢都係得waiting list 咋! 我都唔哩咁多,盡咗力就算,疊埋心水等大抽獎. 因為真的不想他repeat K3.

個仔都比RC reject左, 而家都係心大心細, 唔知好唔好去叩門 ...

唔知有無 mami 知道:
1. RC 六月時有無得考試叩門?
2. 有無 mami 試過比RC reject左, 最後成功叩門呢?

請指點迷津, 謝謝!

原帖由 tszfungmama 於 10-11-16 10:42 發表
我都收到reject ltr, 我囝囝係超細仔(dec 05), 雖然打定輸數, 但都好唔開心, 因為RC 係我第二心儀之選!
其實都諗緊究竟寫信去有冇信有冇用!

依家寫定叩門信, 一到12月頭等正取生交哂留位費, 就寄比校長表示誠意 . 再 keep 住1 到 2個月寫比校長, 我相信一定有機會的. 我個 friend 講之前有朋友都係用 e 個方法叩咗入瑪利曼.

祝你成功~!!

原帖由 2LittleMonkey 於 10-11-16 11:30 發表
個仔都比RC reject左, 而家都係心大心細, 唔知好唔好去叩門 ...

唔知有無 mami 知道:
1. RC 六月時有無得考試叩門?
2. 有無 mami 試過比RC reject左, 最後成功叩門呢?

請指點迷津, 謝謝!

...

My son has offer from RC, but we are in net 41, if accept offer no more lucky draw, and this is our only offer at the moment, should i give up lucky draw?

想問下大家, 係咪比左留位費就冇得大抽獎??另外, 爸爸係舊生, 係咪一定收?

RC註明已交註册費學生,不可參加教育局小一統一派位或註册其他官、津校;否則該學生在RC之小一學位會被取消。
原帖由 sherrychi 於 10-11-23 13:58 發表
想問下大家, 係咪比左留位費就冇得大抽獎??另外, 爸爸係舊生, 係咪一定收?

我經過慎重的考慮之後,會放棄RC學位,唔去註册了。
相信係waiting list 的大家,如真的喜歡RC,就唔好放棄。加油!

點解放棄呀? 呢間呢期 d 成績越黎越好 wor.
原帖由 steve666 於 10-11-23 14:48 發表
我經過慎重的考慮之後,會放棄RC學位,唔去註册了。
相信係waiting list 的大家,如真的喜歡RC,就唔好放棄。加油!