用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教書院小學部
樓主: DJEY
go

高主教書院小學部 [複製鏈接]

它比較自由,每天有一些活動在課室不同部份同時進行,大部份活動讓小孩可以在數天內完成。K2開始寫簡單的中文字,英文以教phonics和寫字母為主。K3要寫得比較多,英文也要開始作句。

至於深淺問題,很難一概而論,要看你對深淺的定義,我個人就覺得還可以,可能我唔想太早谷得咁緊要。
原帖由 meow~meow 於 10-11-10 20:13 發表
我想幫細女報維記, 請問這間學校的教學方式是怎樣的 ? 是行 IB. 對嗎? 是否較偏重英文?中文會否太淺呢? thanks.

單以小學計,我比較鍾意救恩,可惜它沒有中學。
原帖由 hiellen 於 10-11-10 22:27 發表
高主教同救恩既教學理念好唔同wor, 咁你鍾意邊一間呀?  高主教都係我心儀既學校, 但收既機會唔高, 10個選1個, 競爭好大, 希望大家有好消息.

想問升中問題:
(1)如果讀了直資小學,是否自己仍然可以在自行考官津中學? 聽聞有直資小學不呈分,那就很難報官津中學,因為學生無banding,對嗎?
(2)如何考官津中學?是否在自行填兩間,之後等學校call interview?
(3)派位是否跟小學的校網?聽聞可以填表前申請將小學校網, 轉返去屋企的校網, 是嗎?

原帖由 chunheimama 於 10-11-10 21:20 發表

我想主要有一間 EDB 選出來的津貼全英中, 質數有保証, 入了小學已誻入安全綱,.

而小學在 Net 12, 六年後想再戰江湖, 坐享灣仔靚綱之利, 進可攻, 退可守. ...

第一條答你係~!所以揀咗直資而又想將來報考官津中的, 要留意該校有冇呈分試. 如果冇, 你都可以報官津中, 但要預咗去 d band 尾校.

第 2 & 3 條, 去升中網問會好 d, d 家長熟過呢度好多.

原帖由 yuengooluk 於 10-11-10 23:25 發表
想問升中問題:
(1)如果讀了直資小學,是否自己仍然可以在自行考官津中學? 聽聞有直資小學不呈分,那就很難報官津中學,因為學生無banding,對嗎?
(2)如何考官津中學?是否在自行填兩間,之後等學校call interview?
(3)派位 ...

請問有無人知道現在高主教的程度深唔深呢?
學術成績好嗎?

深~! interview 果日老師都講到明要有心理準備功課量會大, 所以佢都有問平時係屋企小朋友 d 學習情况. 另外, 佢地準備有資優班 比 有唔同方面有天分的小朋友.
學術方面小學好, 中學就一般般..

原帖由 atyl 於 10-11-11 12:06 發表
請問有無人知道現在高主教的程度深唔深呢?
學術成績好嗎?

我地interview果日老師無問呢d野,亦無提及功課多或課程深等問題,所以我地覺得係陪跑。

原帖由 artroboy 於 10-11-11 12:35 發表
深~! interview 果日老師都講到明要有心理準備功課量會大, 所以佢都有問平時係屋企小朋友 d 學習情况. 另外, 佢地準備有資優班 比 有唔同方面有天分的小朋友.
學術方面小學好, 中學就一般般..

...

放心, 我地都係陪跑(細仔). 我諗係個個老師問法唔同者. don't worry.

原帖由 Almond. 於 10-11-11 13:39 發表
我地interview果日老師無問呢d野,亦無提及功課多或課程深等問題,所以我地覺得係陪跑。

Artroboy,其實我見到張申請表,寫明優先考慮8月31日前出生的小朋友,心入面已經知道機會有多大...

佢明講好過其他 果d 唔講, 但又以呢個準則去收生..

原帖由 Almond. 於 10-11-11 14:03 發表
Artroboy,其實我見到張申請表,寫明優先考慮8月31日前出生的小朋友,心入面已經知道機會有多大...

其實大細仔未必是收生之100%架, 我囝囝班都有幾個是細仔一樣好開心呀.  所以interview的表現(家長及小朋友)都係十分重要.  希望您們大家都考到心儀的學校呢!   

原帖由 artroboy 於 10-11-11 14:08 發表
佢明講好過其他 果d 唔講, 但又以呢個準則去收生..

咦,為什麼我看不到這點?

原帖由 Almond. 於 10-11-11 14:03 發表

張申請表頭幾行有三個正方格,第一格好明顯已經好明顯咁寫招收小一生,優先考慮2005年8月31日前申請者。我仔係細仔,所以印象特別深刻。

原帖由 yuengooluk 於 10-11-11 20:13 發表
咦,為什麼我看不到這點?

唔好意思,想問下當時你替小朋友填報名表時,有無寫話大仔會優先考慮呢?

原帖由 FungMm 於 10-11-11 16:38 發表
其實大細仔未必是收生之100%架, 我囝囝班都有幾個是細仔一樣好開心呀.  所以interview的表現(家長及小朋友)都係十分重要.  希望您們大家都考到心儀的學校呢!   

...

係呀都一樣列明收生的標準, 所以不用太擔心呀! 加油!  :)

原帖由 Almond. 於 10-11-12 00:45 發表
唔好意思,想問下當時你替小朋友填報名表時,有無寫話大仔會優先考慮呢?

原帖由 FungMm 於 10-11-12 09:31 發表
係呀都一樣列明收生的標準, 所以不用太擔心呀! 加油!  :)

回覆 24# artroboy 的文章

我在佢校網睇到今年的派位成績,
派到首志願的學生有over70%,
派到頭三志願的學生有over80%,
都唔錯嗱!

各位:

有媽咪已收到高主教取錄信, 大家今晚返屋企記住開信箱.  Good luck

REALLY NERVOUS ))))))

Yes, I call RC this morning, they said all letters (offer, reject and waiting list) had already been sent out Thursday afternoon
‹ 上一主題|下一主題