用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門區2011-2012升中交流
樓主: nn^^
go

屯門區2011-2012升中交流

屯門區家長揀好未 ?

交表啦,決定左揀邊間未呀﹖大家交流下啦﹗

原帖由 kooku2004 於 10-12-4 11:54 發表
董玉娣, 百周年 同陳瑞芝 今年的收生標準如何呢? 梁球琚我唔係咁中意, 但錯過左參觀陳瑞芝呀!

譚伯x 和 田家炳外, 還有哪些band 1的中中呢?

如果係全級頭二十名內(不是保良小學), 入邊間的機會較大;  想知所講的b ...

唔係保小全班20, 我估都係band1中. 田中/ 譚中是不錯選擇. 大抽獎再聽學校講, 自行就去碼啦...

原帖由 baoy 於 10-12-21 12:45 發表
請問各位屯門家長,有冇小朋友或朋友的仔女係呂祥光讀梗?間學校校風得唔得?聽聞有好多抄寫功課,是真的嗎?
唔該晒你地呀~~

如果小朋友係band 2中~頭, 在自行就博下啦.

如果band2頭/ band 1尾會入到去精英班, 全英文教, 跟英中分別不大.

原帖由 nn^^ 於 10-12-15 14:25 發表
Hi EricMike,

我諗住報馬中同譚中,但邊間首選邊間次選我都仲係到15/16...
我個仔讀蒙恩小學^^

譚中在馬中之上.如果2揀1: band1尾選馬中, band 1中選譚中.

原帖由 EricMike 於 10-12-15 14:16 發表

Hi Joe媽媽,
好開心係度睇到你呀。。。我有睇你地上年升中的討論ga,有幾個問題想請教一下:
1. 亞仔兩次呈分試一次全級15,一次12。但係距超級懶,學習又完全唔主動,你嗌一下距郁一下,好鬼激氣。第一選“馬可賓”,就係想操下距 ...

唔知妳邊間小學, 但"自行"我會博:
band 1頭選董中/ 百周
band1中選陳中/ 譚中
band1尾選譚中/ 田中
band1尾/ band 2頭博田中/ 南官. 馬中太多人爭, 但可以試.
band 2頭選屯天/ 呂中

大抽獎又另計...

原帖由 ypmummy 於 10-12-6 13:17 發表

我個仔都係董中讀緊精英班 (F.2).. 但唔見佢有好多功課 bor.... 佢話其他都係無咩功課

今年1D唔少wor but my boy is OK. 因小學(精英班勁多功課)已經操開...

回復 54# baoy 的帖子

朋友話呂祥光校風唔係咁好,聯系小學很多學生都唔選距

原帖由 夏美 於 11-1-3 12:20 發表
交表啦,決定左揀邊間未呀﹖大家交流下啦﹗

仲未,好煩啊。。。

回復 65# Joe媽媽 的帖子

Joe媽媽,
讀伍時暢小學,聽講25名之內都算band 1。
所以亞仔勉強算band 1中,不過操行只係B,聽說陳記要操行A先有面試機會,係唔係啊?

交表啦,決定左揀邊間未呀﹖大家交流下啦!

我入咗表啦: (1)陳瑞芝 (2) 董中

你們呢? GOOD LUCK!

回復 69# EricMike 的帖子

我個仔操行都係B,試下啦,最多買等大抽獎!

回復 70# ccwcph 的帖子

我揀(1)陳瑞芝(2)譚伯羽

原帖由 EricMike 於 11-1-4 14:24 發表
Joe媽媽,
讀伍時暢小學,聽講25名之內都算band 1。
所以亞仔勉強算band 1中,不過操行只係B,聽說陳記要操行A先有面試機會,係唔係啊?

但伍小跟陳中沒有太大關係 wor, 我指辦學團體/ 宗教, 但自行就點都要博高半級, band 1中~尾就要博一下陳中, 大不了抽獎再抽亦有機會嘛, 亞仔舊年有個同學低佢一/ 二名(band 1尾)都抽到入陳中. 當然入唔到精英班同埋會辛苦一D啦, 但進可攻, 退可守嘛.
其實在自行派位階段, 家長心態是博高半級, 但學校又一定會保障自已, 先揀出一班精英中之精英才收, 以防統一派位時好大機會接收一批可能是band 1尾之學生, 亦無可厚非. 因學校亦要先為精英班打算一下, 打定底, 收定一班fit馬. 所以自行派位對大部份同學來說, 只是志在給同學去面試, 去見識一下. 個人認為, 除非是精英份子或有特異功能, 否則自行派位而又收你, 只是全級頭幾名之學生多, 10名以後機會已不大, 平常心啦各位家長. 祝各位好運.

原帖由 EricMike 於 11-1-4 14:14 發表
朋友話呂祥光校風唔係咁好,聯系小學很多學生都唔選距

只講校風, band 2  我揀屯天.

回復 73# Joe媽媽 的帖子

請問JOE媽媽:
     陳記唔唔係收蒙恩及青松小學的學生多D呢?何日X小學唔唔係收少D呢?咁要唔要第1揀譚伯羽,第二揀陳瑞芝呢 ?請指教一下,多謝您!

hi 夏美 ,

你小朋友係咪 band 1 頭呀? 我依都15/16. 想選譚中. 唔知有冇人係入面讀緊可以比 d 意見呢 ?

原帖由 夏美 於 11-1-4 22:51 發表
我揀(1)陳瑞芝(2)譚伯羽

想請問"百周"收生情況係點既呢 ?  有聽過有小朋友考全級第5都唔收. 唔知係輸咩呢.

原帖由 Joe媽媽 於 11-1-4 23:18 發表

但伍小跟陳中沒有太大關係 wor, 我指辦學團體/ 宗教, 但自行就點都要博高半級, band 1中~尾就要博一下陳中, 大不了抽獎再抽亦有機會嘛, 亞仔舊年有個同學低佢一/ 二名(band 1尾)都抽到入陳中. 當然入唔到精英班同 ...

我都有聽過呢 d 傳言呀. 我個日聽講座(星期五)都有預留好多行座位俾某小學. 你小朋友讀蒙恩呀 ?

原帖由 夏美 於 11-1-5 16:55 發表
請問JOE媽媽:
     陳記唔唔係收蒙恩及青松小學的學生多D呢?何日X小學唔唔係收少D呢?咁要唔要第1揀譚伯羽,第二揀陳瑞芝呢 ?請指教一下,多謝您!

回覆 78# tamma 的文章

我小朋友讀何小下午,佢算係Band 1中-頭吧.譚中都唔錯,功課較多,校長講功課做唔哂要即日留堂,學校投放左好多資源俾學生,我都中意呢間學校,我小朋友中意陳記及譚中,佢話驚梁X鋸壓力大哦!

你小朋友唔咪全級 2x , 如係應band 1 頭喎.  

我小朋友都係覺"梁"辛苦同壓力大. 我"梁"/"譚"都有聽講座. 譚中既資源真係唔錯. 唔知譚中升讀大學既比率多唔多呢 ?  

"陳中" 我都驚難入. 另傳聞佢地收好少何小.

原帖由 夏美 於 11-1-5 20:56 發表
我小朋友讀何小下午,佢算係Band 1中-頭吧.譚中都唔錯,功課較多,校長講功課做唔哂要即日留堂,學校投放左好多資源俾學生,我都中意呢間學校,我小朋友中意陳記及譚中,佢話驚梁X鋸壓力大哦! ...