用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門區2011-2012升中交流
go

屯門區2011-2012升中交流

想知呢三間中學:馬可賓、田家炳、譚伯羽,你地會點揀?
校風如佢?中午飯出外食定在校內食?工課多唔多?邊間競爭最大?

今年升中仔女d媽媽講馬可賓校風好,譚伯羽听講功課好多。田家炳我就唔知啦﹗

譚中和田家炳都可自由午飯 (家長送/出去食/canteen買)

馬可賓 (初中三年不可出去食, 高中就可以)

我個心十五十六,首選"馬可賓",次選唔知"譚中"好定"田家炳"好?

睇會考成績,譚伯羽好過馬可賓好多。

原帖由 nn^^ 於 10-11-11 14:21 發表
我個心十五十六,首選"馬可賓",次選唔知"譚中"好定"田家炳"好?

嘩!mamafufu,元朗區果邊好多fans等緊你呀!

原帖由 mamafufu 於 10-11-11 14:52 發表
睇會考成績,譚伯羽好過馬可賓好多。

nn^^

譚伯羽放第二位機會可能會細D喎 ,因譚伯羽有2間聯繫小學, 大抽獎位應該會少過田家炳, 而且譚伯羽會係比較多BAND 1尾生的第一選擇, 有機會第一選擇時已經滿位, 你如果放第二機會真係會好細吓喎, 仲可能會蝕咗個第二選擇TIM喎!

不過呢個純粹係我個人睇法啫, 不喜勿插!

回復 7# whywhywhy 的帖子

如果譚記放頭,次選應該點擇﹖南屯官放次選可以嗎﹖謝謝

有朋友個細路今年入咗南屯有咁嘅感受 :-

- 唔鍾意間學校, 試過幾次上上吓堂cry;
- 唔鍾意裡面啲人;
- 俾人打到好痛 (唔知係玩定係被人蝦)

之前我係到都發表過上年我自己聽完南屯講座後的感受, 大家要細心研究!

陳瑞芝開放日

陳瑞芝11月19日,20日開放日

陳瑞芝又如何呢? 功課多唔多呢? 校風又好唔好呢? 食飯又是怎樣形式呢? 有冇小朋友係裡面讀緊,可以講一講呢? THANKS!

原帖由 winkylau 於 10-11-15 15:42 發表

原帖由 peggy6650 於 10-11-16 01:23 發表
陳瑞芝又如何呢? 功課多唔多呢? 校風又好唔好呢? 食飯又是怎樣形式呢? 有冇小朋友係裡面讀緊,可以講一講呢? THANKS!

陳瑞芝學校的老師說預計學生每天大約做2小時工課
校風好,
可以訂飯或出街食
我個仔讀得好開心

原帖由 winkylau 於 10-11-15 15:42 發表

阿仔小學冇派陳記資料,凈係係陳記校網睇到只有19/11先有位,但係要本校讀緊D學生家長先可以留位﹗听講唔知係唔係某D中學唔中意收某D小學D學生呢﹖

咁妳個仔當時是屬於band幾?成績好唔好?係唔係你的笫一志願呢?你當時選邊幾間中學呢? 你個仔小學是讀邊間呢?容唔容易入呢?可否多講一些陳瑞枝d資料給我聽嗎 ? 因為我都心儀它!

原帖由 winkylau 於 10-11-17 10:12 發表

陳瑞芝學校的老師說預計學生每天大約做2小時工課
校風好,
可以訂飯或出街食
我個仔讀得好開心

醒目開學勳章

陳瑞芝中學係 band one 英中, 笫一志願已經派晒位, 冇可能放在第二志願都會入到

原帖由 peggy6650 於 10-11-17 13:41 發表
咁妳個仔當時是屬於band幾?成績好唔好?係唔係你的笫一志願呢?你當時選邊幾間中學呢? 你個仔小學是讀邊間呢?容唔容易入呢?可否多講一些陳瑞枝d資料給我聽嗎 ? 因為我都心儀它!

...

小學老師說他屬於band 1,成績是全級前幾個,自選第一志願及大抽獎甲,乙都是選這間,我都唔知容唔容易入,我覺得好好彩入到這學校,因為我們選校時個仔好想讀這間中學.

原帖由 夏美 於 10-11-17 11:28 發表

阿仔小學冇派陳記資料,凈係係陳記校網睇到只有19/11先有位,但係要本校讀緊D學生家長先可以留位﹗听講唔知係唔係某D中學唔中意收某D小學D學生呢﹖ ...

唔去聽講座都可以19,20號去學校參觀,到時你可以問陳記老師收生要求.

原帖由 winkylau 於 10-11-18 10:36 發表

唔去聽講座都可以19,20號去學校參觀,到時你可以問陳記老師收生要求.

Windylau ,謝謝﹗

原帖由 winkylau 於 10-11-18 10:36 發表

唔係唔去,係攞唔到入場 券啊,不過到時參觀一下學校都唔錯,謝謝﹗

請問幾點到幾點,因為要20/11放左工先去得.謝謝