用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 St. cat interview好唔開心
樓主: an~gel
go

St. cat interview好唔開心 [複製鏈接]

原帖由 luiflora 於 10-11-11 15:11 發表

上年先有家長比車車到,唔通今年又要出事咩,唔大聲趕人及叫小心車,甘由你地去死啊??真係關心你地又唔知,講你地又唔白.甘叫學校可以點???又有家長講WHY不分幾日IN,如果學校真係分多幾日IN ...

收左咁多報名費我估應夠比OT 在星期日in, 咁少d人一個session 就會少d車亦冇須趕人出去,又或者多一個房用比早到的人

原帖由 RabbitPeter 於 15-11-2010 17:50 發表

Int SC 絕對不是70%天意, 我相信如果你一發覺條隊唔順住就出聲, 點都會比現在好少少.

作為過來人, 上年我大仔只報左3間幼稚園, 一間係SC, 一間係英基, 一間係培正.  英基我地係cat2無得int, 培正因為SC收左int都 ...

認同你某部份嘅講法...但有些情況學校真係要改善吓囉...為什麼有些老師IN完一個小朋友之後...唔看看自己櫃樋入面仲有無其他小朋友嘅資料等佢去IN, 就走咗去休息, 其他老師又唔知仲有小朋友未IN, 到我老公去問佢哋班老師搵返我小朋友D資料之後, 又PASS去比另一間房嘅老師, 另一間房嘅老師又話佢剛夠鐘要休息, 又將我個小朋友PASS比另一個老師...甘呢D係天意抑或人為呢~?

又係好尷尬嘅! 咁多人又唔想太煩D老師, 真係估唔到會漏,好明白你嘅情況!

原帖由 an~gel 於 10-11-16 09:25 發表

認同你某部份嘅講法...但有些情況學校真係要改善吓囉...為什麼有些老師IN完一個小朋友之後...唔看看自己櫃樋入面仲有無其他小朋友嘅資料等佢去IN, 就走咗去休息, 其他老師又唔知仲有小朋友未IN, 到我老公去問佢哋 ...

其實我in o個日我都有咁o既情況發生左, 當日我可能好彩我in 9 點, 唔係太多小朋友, 我o個時入interview room 係三個小朋友一齊入, 我係第一個叫名入, 但唔知點解in左另外o個兩個先, 到o個兩個差唔多in 完時, 另一batch d 小朋友又入黎喇, 到頭先o個兩個小朋友in 完, 我驚老師叫新黎o個batch d 小朋友先而miss左我個小朋友, 我係o個時已經起身拖埋小朋友同老師講係咪下個到我呀, 咁其中一張table 個miss 搵下個櫃筒睇下有冇我張form, 搵下搵下就搵到, 我先有得in 咋, 佢地放晒入櫃筒後好似random咁抽黎in -_-, 所以等in o既時間, 其實家長覺得一有小小唔對路, 唔好等, 唔好怕醜, 要即刻起身問老師!

原帖由 an~gel 於 10-11-16 09:25 發表

認同你某部份嘅講法...但有些情況學校真係要改善吓囉...為什麼有些老師IN完一個小朋友之後...唔看看自己櫃樋入面仲有無其他小朋友嘅資料等佢去IN, 就走咗去休息, 其他老師又唔知仲有小朋友未IN, 到我老公去問佢哋 ...

大家既感覺好真實的, 滿意唔滿意都已成事實了, 亦都相信每一間學校都有佢地做得好同唔好既地方, 只係希望如果做得未如理想既話會相對作出改善.
今年唔得出年再來過吧. 呢一PART只係小朋友們人生既第1步呀, 家長氣餒既話, 如何給小朋友力量啊.....大家都加油丫.

原帖由 kiu_kiu 於 16-11-2010 09:39 發表
其實我in o個日我都有咁o既情況發生左, 當日我可能好彩我in 9 點, 唔係太多小朋友, 我o個時入interview room 係三個小朋友一齊入, 我係第一個叫名入, 但唔知點解in左另外o個兩個先, 到o個兩個差唔多in 完時, 另一bat ...

真係好唔明, 點解要將d資料放入櫃桶, 但係又唔搵吓個櫃桶仲有無料先, 去睇醫生...醫生都唔會放d料入櫃桶啦...都係一個一個順住放係枱面, 怕其他家長睇到...最多咪搵張紙冚住先!

原帖由 klm402 於 16-11-2010 11:02 發表
大家既感覺好真實的, 滿意唔滿意都已成事實了, 亦都相信每一間學校都有佢地做得好同唔好既地方, 只係希望如果做得未如理想既話會相對作出改善.
今年唔得出年再來過吧. 呢一PART只係小朋友們人生既第1步呀, 家長氣餒 ...

大家既感覺好真實的, 滿意唔滿意都已成事實了, 亦都相信每一間學校都有佢地做得好同唔好既地方, 只係希望如果做得未如理想既話會相對作出改善

完全認同

I also agree that the rainny day arrangement is terrible. However, My son was interviewed at 8:30a.m. And I applied PTH interview. Luckily, no need to wait at the waiting area, and also being seen by the PTH teacher quickly. But I agree it is a very commercial school.

Had interview on Sat 1530hrs, arrived 5 mins earlier and the whole process took about 1/2 hour.  The Lego part was OK, but the individual interview, I think my girl did not like the teacher (I also don't like her) so my girl didn't answer too many questions...The teacher was too cool...

原帖由 pandabonita 於 10-11-15 20:26 發表

收左咁多報名費我估應夠比OT 在星期日in, 咁少d人一個session 就會少d車亦冇須趕人出去,又或者多一個房用比早到的人

「.......爸爸去的話就要smart casual, 媽媽去的話smart casual之外亦可以少少elegant. ..........」

==>  我SAT IN,見到有個媽咪帶住囡囡,揹着一個超級大背"狼",好似去爬山咁,連坐底INTERVIEW時也忘了可將超級大背"狼"先放底,仍然是揹着,睇嚟佢一個人帶住囡囡,一日跑幾場呀!  

原帖由 RabbitPeter 於 10-11-15 17:50 發表

Int SC 絕對不是70%天意, 我相信如果你一發覺條隊唔順住就出聲, 點都會比現在好少少.

作為過來人, 上年我大仔只報左3間幼稚園, 一間係SC, 一間係英基, 一間係培正.  英基我地係cat2無得int, 培正因為SC收左int都 ...
‹ 上一主題|下一主題