用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 St. cat interview好唔開心
樓主: an~gel
go

St. cat interview好唔開心 [複製鏈接]

原帖由 sadsam 於 10-11-9 10:32 發表
就係囉,最慘係我拍住果對係孖仔黎,個老豆同阿媽車輪戰不停咁起樹講野..................

另外個女仔咩都冇咩做到,好怕羞.....佢阿媽自然心急,先至出聲,呢d情況做阿媽既當然心急,情有可原。

...

直升機父母

ok啦,不過好過撞期~

原帖由 an~gel 於 10-11-9 10:11 發表

你就好啦....星期一去in....連個天都幫埋你哋~!

aiya.. really.. we did help a little ar..

原帖由 小克 於 10-11-9 10:37 發表
Yes, they must fail.
The golden rule of interview is: PARENTS MUST NOT HELP!

我都係星期六 2:30pm 面試st.cat....果日係有少少雨, 我早30mins 係學校排隊等....2:00pm到校門等左15mins就可以入去.....in完都未夠3:00pm....仲可以好輕鬆行去kv in 3:30pm!

不過....kv 流程仲順暢過st.cat.......囡囡in完只係3:32pm
果日有落微雨,囡囡係kv門口排隊等入去時我都有幫佢著雨衣.......2間都有人龍, 不過運作暢順....唔駛等好耐!

原帖由 RabbitPeter 於 10-11-8 18:03 發表
我個大仔今年係St.Cat.讀緊K1, 而細女剛剛於星期六2:30面試St.Cat..  根據我兩次經驗, 有幾點想同大家分享的:

1. 唔理你有車好, 有工人好, 千祈唔好成村人咁一齊去, 無人會覺得你好威的, 而事實我又真係唔知咁樣有 ...

原帖由 sadsam 於 10-11-9 10:32 發表
就係囉,最慘係我拍住果對係孖仔黎,個老豆同阿媽車輪戰不停咁起樹講野..................

另外個女仔咩都冇咩做到,好怕羞.....佢阿媽自然心急,先至出聲,呢d情況做阿媽既當然心急,情有可原。

...

Anway, 你b響呢part都win左,冇謂激氣:loveliness:
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

我聽到老師師話小朋友坐底玩, 媽咪坐後面, 甘所以我由得阿女同小朋友玩無distrub 佢, 我認為老師係睇小朋友唔係想睇我地家長點樣同佢玩....我見老師係甘望住我呀女....成個過程好順利, interview 老師都好nice...佢俾餅餅阿女時仲話"我俾餅餅你, 你講thank you先"...提晒阿女....

身同感受

唉! 我上年都係咁樣, 本來囝囝係第一輪表現好好, 我仲鬼咁開心, 但到入課室in時, 等左好耐,遲入嚟都走埋, 我真係忍無可忍去問老師, 但佢地一啲唔好意思都無, 只答我下個就到啦!
囝囝已經發脾氣,無哂心機啦, 仲點答問題呀? 凡
我當時真係好激氣, 但係唔可以投訴(因實無chance)

但最後當然都係無望啦!!

對於佢地嘅安排真係好失望呀!!!!

原帖由 小齊媽媽 於 10-11-8 09:58 發表
我都係遇到相同既情況, 我係星期六早上 in 的, 又係本來一路到玩積木都好順利, 但入到課室等 interview 時等左好耐, 眼見身邊一齊坐的個個都 in 完, 連遲過我地入班房的好多人都 in 左, 都未到我地, 於是我問下行去 ...

醒目開學勳章

上星期六in 08:30, 排左一陣就入去, 入到去D中國人老師都好polite, 不過D NET就響度傾計, 可能太早, 囝囝未ready, 表現好差, 個Miss好快就話得, 完全無同我傾過一句野, 無計, 囝囝一定入唔倒, 算吧啦, 佢自己簡既.

都唔知架...........

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-9 12:17 發表

Anway, 你b響呢part都win左,冇謂激氣:loveliness:

幼稚園interview真係好講天時地利人和仲有彩數, 所以當weekend一項活動, 入到當然好開心, 入唔到都無所為啦, 等阿女可以接觸多啲人都好吖! good luck to everyone!

Good tactics!!

I am a mother too.  And the interview @SC & KV both did not go well.  My daughter simply did not answer most of the questions - maybe she would be better with daddy.

原帖由 RabbitPeter 於 10-11-8 18:03 發表
我個大仔今年係St.Cat.讀緊K1, 而細女剛剛於星期六2:30面試St.Cat..  根據我兩次經驗, 有幾點想同大家分享的:

1. 唔理你有車好, 有工人好, 千祈唔好成村人咁一齊去, 無人會覺得你好威的, 而事實我又真係唔知咁樣有 ...

其實由此至終...我唔開心嘅係...點解我個女會做咗 "人球"....連interview都比老師pass嚟pass去~唉~!

原帖由 NICOLE123 於 10-11-8 14:05 發表

咁其實佢出左通告2日已經即時通知派哂表 唔係無限量咁派 已經係control左個人數
係家長們人人想入呢間學校先會攪成咁
佢地考得深又有人嘈 是是但但又比人話求其,又會比人話佢睇父母唔係考小朋友..
講老實話, 雖然 ...

路過, 小女已經於SC畢業

每年的interview最不公平係學內的學生, 因為他們全部都不能上課.  而學校又不安排面試於假期, 如星期六.

而太約600學位, 收8000份表格,

做家長的我真係見到都想考下啦, 試下自己個小朋友係咪咁醒目.

原帖由 an~gel 於 10-11-9 15:06 發表
其實由此至終...我唔開心嘅係...點解我個女會做咗 "人球"....連interview都比老師pass嚟pass去~唉~!

不要唔開心, 日後要面對的事情多的事呢 ?

Hello Jackie Lau

我想問下你個女考入邊間小學?
原帖由 jackie_lau2000 於 10-11-9 16:42 發表

路過, 小女已經於SC畢業

每年的interview最不公平係學內的學生, 因為他們全部都不能上課.  而學校又不安排面試於假期, 如星期六.

而太約600學位, 收8000份表格,

做家長的我真係見到都想考下啦, 試下自己個小朋 ...
人心籌算自己的道路;惟耶和華指引他的腳步(箴言16:9)

原帖由 Grace1010 於 10-11-9 17:25 發表
Hello Jackie Lau

我想問下你個女考入邊間小學?

我囡讀緊聖家.

私校只係考到德雅, 而後補有德望

原帖由 jackie_lau2000 於 10-11-9 17:53 發表

我囡讀緊聖家.

私校只係考到德雅, 而後補有德望

聖家非常辛苦呢!GH會否也一樣?
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

‹ 上一主題|下一主題