用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 St. cat interview好唔開心
樓主: an~gel
go

St. cat interview好唔開心 [複製鏈接]

我完全feel到, 天雨路滑, 一個人抱住bb, 又要咩住個袋, 又要開傘, 但係門口0個位金頭髮既外籍老師不停催促家長唔好企係門口, 重點唔係我想企, 亦唔係我要等姐姐過來pick up, 係門口派傳單既人塞哂係門口, 仲一個二個起勢咁塞d宣傳單張過來, 今本想行亦行唔到, 我完全唔明白, 點解呢位人士完全唔叫d派宣傳單既人走開, 而係不停喝d家長, 到姐姐過來pick up...佢又大聲喝我地要小心車輛, 呢個行為我完全睇唔出佢地對小朋友會付出幾多愛心. 所以.....對於小朋友面試既結果, 我隨心了, 亦唔會覺得入唔到係一件咩咁可惜既事.

原帖由 an~gel 於 10-11-8 14:17 發表

今年(落雨)真係安排得好有問題...需然學校門口好多人好多車...但係學校都唔使搵個外籍老師喺門口趕人走...眼見好多daddy mami傘都未開已經"有人"很埋嚟趕人走....d家長又要call返自己另一半又要開傘傘小朋友...真 ...

我唔覺得呢件係於事呀...相反呢d真係小朋友既純真..好值得回味呀.

原帖由 petunia 於 10-11-8 16:12 發表
見大家提起垃圾筒....

不妨多提一個我個女的瘀事....

我個女見我唔可以同佢一齊座,而我當時就座在垃圾筒旁,我個女初試過張chair過唔到之後,就座在垃圾筒上! ...

我個大仔今年係St.Cat.讀緊K1, 而細女剛剛於星期六2:30面試St.Cat..  根據我兩次經驗, 有幾點想同大家分享的:

1. 唔理你有車好, 有工人好, 千祈唔好成村人咁一齊去, 無人會覺得你好威的, 而事實我又真係唔知咁樣有幾巴閉.

因為果到人多車多, 唔係老師想趕人走, 而係果到本身已有好多"咖啡"(交通督導員, 我2:30pm時見到有5個). 點解會有咁多"咖啡"? 99%因為有人投訴囉, 咁你話D老師緊唔緊張叫人快D散開呢?

我兩次嘅做法都係, 自己一個(我係爸爸)同個仔/女搭的士, 早10分鐘去到學校門口落車就ok.  必要時可以call定架相熟的士, 話定佢知路程, 有咩野事佢都識得預時間及路線.

我會比較建議由爸爸帶, 因為有時小朋友係媽媽面前係特別扭計的.  而且在落雨日子, 爸爸可以一手拿傘, 一手抱B, 機動性強.

2. 如果好似我咁早10分鐘去到學校門口, 我相信10分鐘內你必定可以入到學校內.  係就係要再遊10分鐘花園, 但小朋友第一次來到, 你指下東指下西, 好快過.

3. 跟住應該入課室註冊及等安排, 過程可能有15分鐘, 呢個時候就係考驗你自己嘅功力. 你可以就班房內的人及佈置分散小朋友, 但15分鐘唔易過, 係你個袋內應有些如"的嗒糖"的物體, 仲要搵藥丸袋仔分開袋, 每個袋只袋3粒, 必要時唔知唔覺低調拎出黎, 要用拖字決, 最多食晒3位就話無.

4. 上樓玩lego, 最父母由得佢玩便是, 基本上你無野可以做, 除非佢地打交.  另外, 你地自己唔知, 但第3者睇落去有時D家長會過份緊張搞到怪怪的.  我覺得呢個環節不論大人同細路, 最緊要平定, 因為根本無話一定要點樣玩先有分, 上年我個仔一樣有過檯, 唔過份就由得老師去控制.  如果連佢都唔控制比佢過檯, 你緊張什麼?

5. 最後入到面試室, 我唸你會見到自己條隊前面有幾多小朋友, 順住好就ok啦. 如果唔係順住去, 又或出左狀況而"kick"實左, 你可以好大方地搵老師談, 我唸咁樣唔會排得多過20分鐘囉.  呢20分鐘, 做父母嘅要繼續應變保持小朋友集中力, 另一邊要睇住有無什麼唔對路之事情, 必要時可以靜靜地攞多1-2粒"的嗒糖"出黎.

6. 小朋友答問題聽天由命, 老師面唔面黑係睇你嘅感覺.  簡單講, 你凡事向好方面唸, 你就唔會覺得面黑, 因為人地根本未必係面黑, 只不過太累啫.  就算佢有少少面黑, 你一路微笑, 熱情地帶住個小朋友, 一來佢都無可能太面黑, 而且你亦可保住個氣氛等你個小朋友去完成個interview.  記住, 當中係有2個大人, 就算個老師cool到得0分, 而你hot到有100分, 個氣氛依然可以有50分warm.

7. 最後, 點解要由爸爸去, 係因為老師多數係女人.  人對住異性, 氣氛通常係會比較正面的......我唔詳細講, 明就明, 唔明就算.

最後in完, 佢唔叫我走我都雞咁腳走啦, 貪人多熱鬧咩.

其實小朋友interview, 父母在前前後後要針對小朋友的性格做好多準備功夫.  我會覺得成個過程關鍵性, 小朋友佔30%, 上天安排佔30%, 父母佔40%.  前面咁多人講的唔愉快, 有好多其實係有辦法改善的.

唔建議再分多幾日interview.

因為再分多幾日in, 一係老師要OT星期日返工,  一係就係學校停多幾日課.  就今年interview, 學校已停左2日課.

如果要做到所有家長滿意的安排, 好可能要停10日課.

非常認同,果然係Nicole123
舊年我一樣唔滿意St Cat安排,但係我非常鐘意St Cat, 所以無投訴...

原帖由 NICOLE123 於 10-11-8 14:05 發表

咁其實佢出左通告2日已經即時通知派哂表 唔係無限量咁派 已經係control左個人數
係家長們人人想入呢間學校先會攪成咁
佢地考得深又有人嘈 是是但但又比人話求其,又會比人話佢睇父母唔係考小朋友..
講老實話, 雖然 ...

原帖由 EFJ3 於 10-11-8 21:32 發表
非常認同,果然係Nicole123
舊年我一樣唔滿意St Cat安排,但係我非常鐘意St Cat, 所以無投訴...

"果然係Nicole123" 這句是有特別含意嗎
我係你心目中是怎樣 ??

回覆 1# EFJ3 的文章

考足幾日,老師都算不錯了,整體我覺得老師是有禮貌的,且有耐性。只要小朋友肯說話,就肯答問題,問題都不算太深。我朋友去年去考的題目都是差不多呢。

係咁混亂咁無contingency plan下interview, 即使仔仔表現未如理想,都唔好唔開心,相信自己個仔既能力。如果st cat 無offer,唔係個b既能力不如人,只係唔夠人地好彩有個下午的time slot,相信好多下午int 既家長見15、6號上午既留言都放棄no show,所以下午int既先唔洗點等。

My daughter is a small gal, though she didn't perform well or answer the teachers questions, I really appreciate what she did!

Cheer up all those mummy who feel disappointed with the school or your kid!

睇野快而準, 評論一針見血我係你Fan haha!!

原帖由 NICOLE123 於 10-11-8 22:19 發表

"果然係Nicole123" 這句是有特別含意嗎
我係你心目中是怎樣 ??

原帖由 EFJ3 於 10-11-8 23:10 發表
睇野快而準, 評論一針見血…我係你Fan屎 haha!!

粉絲..你未嚇人啦.我成日講到咁白.我都好克人憎.

我已經覺得INTERVIEW好似親子同樂日咁,其實都幾開心吖,我同朋友講依家幾鍾意帶阿囝去INTERVIEW,仲比我朋友話我痴線添,盡了力便可以了,總有一間有OFFER的,大家開心D喇!

原帖由 NICOLE123 於 10-11-8 23:20 發表

粉絲..你未嚇人啦.我成日講到咁白.我都好克人憎.

其實學校已經加多左一日面試, 原本只係星期五同星期六 兩日.  
我上年IN時, 又唔覺得安排唔好喎, 可能今年雨天影響啦! 我記得面試時都覺得老師好COOL架, 但係入學後發覺SC的老師好NICE, 而且, 都好關心小朋友.

Agreed with RabbitPeter~

我又分享下我今日interview既野:

1) 全程30分鐘就出返黎,比我想像中唔算快;
2) 最唔鐘意就係門口d人派傳單,"左"住人出入;
3) 起玩lego環節我本想小朋友自己發揮,可是,今天我加一對孖仔及一個小女孩一同坐一張檯;對孖仔父母好緊張,起旁邊不停係咁同佢對仔講野,叫佢點做點做,見自己個仔切得唔夠別人高就係咁"鼓勵、鼓勵"佢對仔,不過,其餘兩位小朋友就下下受佢影響,望住佢呢對父母,因小朋友以為人地同人佢講野,我覺得咁樣好討厭囉,"so撓"倒人地。

4) 問答過程都幾好,老師表現出有耐性,相反kv既老師真係黑面,有d高"dou"感。有考小朋友能力同家長應對。

原帖由 RabbitPeter 於 10-11-8 18:03 發表
我個大仔今年係St.Cat.讀緊K1, 而細女剛剛於星期六2:30面試St.Cat..  根據我兩次經驗, 有幾點想同大家分享的:

1. 唔理你有車好, 有工人好, 千祈唔好成村人咁一齊去, 無人會覺得你好威的, 而事實我又真係唔知咁樣有 ...

原帖由 sadsam 於 10-11-9 00:14 發表

3) 起玩lego環節我本想小朋友自己發揮,可是,今天我加一對孖仔及一個小 ...

其實lego果part 唔係要求佢地整到幾高/要整d咩出來
只係要佢乖乖自己玩
上年我個仔 只係坐係度睇人玩 都ok啦

原帖由 sadsam 於 10-11-9 00:14 發表

3) 起玩lego環節我本想小朋友自己發揮,可是,今天我加一對孖仔及一個小 ...

5号、6号interview完病左,係我病唔係阿B病,今日先好返d,最衰c6話報KV同SC,明明唔係自己杯茶又話報來見識吓,結果辛苦左自己。

不過都好開心SC當日好混亂阿b都可以好安靜同耐心等候,而且in KV果陣原來真係可以響唔識既人面前唱歌同玩陀螺,我為佢自豪,希望到第日in d 真係想入既kinders時有翻o甘既狀態就好了。

Btw. 有d人話in果時KV d 老師好惡但我in果個又超好人又有耐心,SC有d又話老師好nice但我in果個就好求其,我諗每間學校都有不同老師視乎你好唔好彩,大家冇需為此就話對佢地印像唔好。你in果時遇到超好人老師但將來返學有個衰老師都夠摻

Lego果part果對兄弟一定fail

"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 NICOLE123 於 10-11-9 09:33 發表

其實lego果part 唔係要求佢地整到幾高/要整d咩出來
只係要佢乖乖自己玩
上年我個仔 只係坐係度睇人玩 都ok啦

我in時隔離個家長猛叫高d高d連個老師都叫佢b高d高d
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 sadsam 於 9-11-2010 00:14 發表

你就好啦....星期一去in....連個天都幫埋你哋~!

就係囉,最慘係我拍住果對係孖仔黎,個老豆同阿媽車輪戰不停咁起樹講野..................

另外個女仔咩都冇咩做到,好怕羞.....佢阿媽自然心急,先至出聲,呢d情況做阿媽既當然心急,情有可原。

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-9 10:02 發表

我in時隔離個家長猛叫高d高d連個老師都叫佢b高d高d
‹ 上一主題|下一主題