用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 St. cat interview好唔開心
go

St. cat interview好唔開心

星期六落住雨...同亞女一早去interview...其實已經一早預料到好多人...喺門口排隊都覺得已經安排得好好...因為情況都唔係甘混亂(而且個肥仔先生都好辛苦...落住雨都企咗門口甘耐維持秩序)...但入到學校開頭都ok...4個人一組個流程都好smooth....但係一入到課室就....唉....有3個先生...每人都有幾份資料派喺櫃桶...每次in完一個學生都喺櫃桶攞另一個學生嘅資料出嚟叫名interview...但係嗰個miss...佢好似唔為意佢櫃桶仲有我亞女嗰份資料...攪到我個女喺呢個環節已經等咗45分鐘...細路女無耐性...已經叫走咗好多次...又要搵媽咪...後來我老公才搵其他先生幫手搵返份資料出嚟pass比另一個...pass比另一個miss...個miss話佢夠鐘要break....跟住又pass比另一個先生in...攪到我個女好似變咗人球甘....今次都不寄厚望啦~!

回覆 1# an~gel 的文章

我都係遇到相同既情況, 我係星期六早上 in 的, 又係本來一路到玩積木都好順利, 但入到課室等 interview 時等左好耐, 眼見身邊一齊坐的個個都 in 完, 連遲過我地入班房的好多人都 in 左, 都未到我地, 於是我問下行去放低表的老師我份 form 唔知會唔會 miss 左, 佢幫我找, 跟住份表好似 pass 左俾另一個老師, 才到我地, 但阿仔已經由本來心情幾好等到唔耐煩, 結個全程 interview 對老師不愀不彩, 連個名都唔肯講, 唉......

:lol: :oops: :roll: ;-) :wave:

原帖由 小齊媽媽 於 8-11-2010 09:58 發表
我都係遇到相同既情況, 我係星期六早上 in 的, 又係本來一路到玩積木都好順利, 但入到課室等 interview 時等左好耐, 眼見身邊一齊坐的個個都 in 完, 連遲過我地入班房的好多人都 in 左, 都未到我地, 於是我問下行去 ...

真係好唔開心呀...大人等得耐都唔高興啦...何況細路仔...St.Cat如果有留意我哋d媽咪喺BK講嘅嘢...希望你哋真係要改善吓啦~!

我都好唔開心, 因為遇著個冇愛心的老師. 我個女只識講單字, 我揀咗用廣東話interview. 個老師竟然好串咁問我:「你點解想小朋友讀我地間學校? 你知唔知我地嘅學生要有一定嘅英文程度? 究竟你屋企有冇人可以同佢講英文架?」
我個女係0812細B, 未識流利咁講嘢有幾奇喎. 佢又冇同我個女講過英文, 點知佢唔識? 事實上我個女係中英文都明白, 只係講廣東話比較多D, 我先揀廣東話in啫. 而且我揀廣東話in唔等如我同佢爸爸都唔識講英文架.

想不到今年還未改善!  我哋舊年都係同樣情況發生: 順利過左兩part面試, 到最後第三part普通話, 足足係面試室等左差唔多兩個鐘有多, 都未見, 原來個form不知流左去邊處,再用時間找回form.  我心好焦急, 連自己都已難耐, 真怕囝囝發難.  最後普通話老師面試時,問佢問題佢都好有反應及用普通話答.  

雖然之後收到的結果係Waiting, 但我却為當天囝囝的表現好感動和驕傲, 對自己說是 sc走寶.  所以, 以我自己的經歷,面試的好壞並不決定學校收不收. 收到結果不理想, 都不要自責和怪小朋友, 每次面試, 都是親子的寶貴經歷.

原帖由 an~gel 於 10-11-8 09:45 發表
星期六落住雨...同亞女一早去interview...其實已經一早預料到好多人...喺門口排隊都覺得已經安排得好好...因為情況都唔係甘混亂(而且個肥仔先生都好辛苦...落住雨都企咗門口甘耐維持秩序)...但入到學校開頭都ok...4 ...

我相信有好多mami & daddy in St.Cat都一肚氣~!

由於阿仔病緊, 加上落雨, 又要自己一個人揍佢去in, 所以放棄左. (心諗...屋企無人同佢講英文, 就算收左都未必跟到, 所以唔去in)...起初都有後悔唔去, 但見大家咁唔開心, 又覺得自己無去唔算可惜....

由於阿仔病緊, 加上落雨, 又要自己一個人揍佢去in, 所以放棄左. (心諗...屋企無人同佢講英文, 就算收左都未必跟到, 所以唔去in)...起初都有後悔唔去, 但見大家咁唔開心, 又覺得自己無去唔算可惜....

等咗個幾鐘, 入到一間侷促的小班房玩lego , 四張枱有16位小朋友 , 加16位家長 , 再加6-7個老師 , 成40人喺入面 , 超迫 , 超嘈, 超混亂, 又有細路大喊 , 起初小女也安靜地玩lego , 點知個老師又問吓呢个 , 又問吓果个 , 又有工作人員入嚟跟兩位老師企喺度傾嘢 , 在小朋友头頂吱吱喳喳 , 怎料一小朋友从椅子跌下 , 但那3位staffs仲繼續傾 , 小孩在喊也不理 , 只有另一家長与我安撫那小孩 , 小孩坐番好後 , 老師才漠視地說"有冇事呀?" ...唉!! (心諗你唔好遲D先問) , 唉.....小女此時就不耐煩要落地 , 老師叫我陪佢一陣 , 但小女也不肯.......最後個位仲比隔離枱個男仔過來坐埋..........場面咁混亂 , 又等得耐 , 之前又無嘢玩, 得个"排"字 , 對小朋友來說真係好慘.....其間我都好想好想放棄 , 幸好interview表現也ok, 但答錯two most simplest questions : Who comes with u ? and are u a gal or a boy ? ...頁激C我........玩lego的表現又不好...是否無希望呢?? 嗚..嗚.......嗚

簽名被屏蔽

原帖由 nicki 於 10-11-8 12:42 發表
我都係原本IN 11:00AM, 10:45O係門口落住雨排左大半個鐘先入得, 入到去又係排...唔知係咪IN 英文要耐D, 見好多IN中文的人入哂去, 我地最終12:15PM先有得IN, 我囡已經俾足面我無發脾4, 不過真係等到SLEEPY, 呆呆地.. ...

我是星期六上午8:45in. 成個過程不需一個鐘. 我都有in 普通話, 直頭唔駛等 (係冇人in). In 左大約10分鐘左右就走得

原帖由 nicki 於 10-11-8 12:42 發表
我都係原本IN 11:00AM, 10:45O係門口落住雨排左大半個鐘先入得, 入到去又係排...唔知係咪IN 英文要耐D, 見好多IN中文的人入哂去, 我地最終12:15PM先有得IN, 我囡已經俾足面我無發脾4, 不過真係等到SLEEPY, 呆呆地.. ...

我是星期六上午8:45in. 成個過程不需一個鐘. 我都有in 普通話, 直頭唔駛等 (係冇人in). In 左大約10分鐘左右就走得

老實講...我in咗起碼3間幼稚園...無一間好似St. Cat甘...仲有呀...其他幼稚園d老師超級有愛心...唔會好似St. Cat甘...因為星期5及6去interview d媽咪最感受到啦(因為落雨)...~!

我星期六in, 情況同你一樣, 又係o係interview room等咗好耐都未到我o地, 遲過我入o既人都in完走晒......我開聲問老師係唔係miss咗我張form, 佢搵完先話下一個就會到我。

我都好想走, 唔好話個女~~

星期六落住雨...同亞女一早去interview...其實已經一早預料到好多人...喺門口排隊都覺得已經安排得好好...因為情況都唔係甘混亂(而且個肥仔先生都好辛苦...落住雨都企咗門口甘耐維持秩序)...但入到學校開頭都ok...4 ...

原帖由 Kobaby 於 8-11-2010 13:31 發表
我星期六in, 情況同你一樣, 又係o係interview room等咗好耐都未到我o地, 遲過我入o既人都in完走晒......我開聲問老師係唔係miss咗我張form, 佢搵完先話下一個就會到我。

我都好想走, 唔好話個女~~

...

你都好過我啦...起碼下一個係你個女....我個女仲要pass比另一間房嘅老師....個老師又話佢夠鐘off...再pass比第2個老師.....我個女係"人球"呀......唉!

我覺得明知咁少學額, 但都由得年年成幾仟人報, 造成咁多家長及校方咁混亂, 真系有問題

原帖由 sthnothing 於 10-11-8 14:00 發表
我覺得明知咁少學額, 但都由得年年成幾仟人報, 造成咁多家長及校方咁混亂, 真系有問題

咁其實佢出左通告2日已經即時通知派哂表 唔係無限量咁派 已經係control左個人數
係家長們人人想入呢間學校先會攪成咁
佢地考得深又有人嘈 是是但但又比人話求其,又會比人話佢睇父母唔係考小朋友..
講老實話, 雖然而家好多人講佢安排有問題..如果收到offer letter未又係千萬個開心上來報喜
我上年in見佢地安排真係好好. 可能真係今年天雨關係影響左

其實學校點安排都會有人講 呢個係遊戲既rule 家長們要報名就無得恕啦

I am also very unhappy after the interview. But I keep it to one day only & get positive again to face the upcoming interviews.

Daddy said it is the interview bad process that makes the son not behaving well. Not a problem of the baby himself.

So just let it go.

For those baby that still perform well under such situation, they are really superb.