用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想請問有冇家長到現在還未有Offer呢?
樓主: Annngan
go

想請問有冇家長到現在還未有Offer呢? [複製鏈接]

原帖由 thomasha 於 10-11-9 15:55 發表
According to KY's web site, the tuition fee is HK$3.5K per month; a BK parent of another post estimated that the total cost, including school bus, lunch, etc., can be as high as HK$5K per month.

師爸, 請指點一下~~
我有意入表考埋 "宏信" , 以我所知佢是一間新校有中小學一條龍, 校舍大設備新, 只可惜行IB(我最唔like),40,000一年... 聖瑪加利, 陳守仁(陳守仁是沒有中學部的), 同佢宏信, 你會點排呢? ....

原帖由 戀仔狂 於 10-11-6 22:43 發表
報到!!
我一間都冇

唔係ma....你個仔讀國際學校ga wor....

我對這數間小學所知甚少,所以未能提供意見,請諒!
原帖由 bobo_ling 於 10-11-10 19:29 發表

師爸, 請指點一下~~
我有意入表考埋 "宏信" , 以我所知佢是一間新校有中小學一條龍, 校舍大設備新, 只可惜行IB(我最唔like),40,000一年... 聖瑪加利, 陳守仁(陳守仁是沒有中學部的), 同佢宏信, 你會點排呢? .... ...

點解你唔鐘意行 IB 呢? 我只知呢期好吹捧 IB wor...

原帖由 bobo_ling 於 10-11-10 19:29 發表

師爸, 請指點一下~~
我有意入表考埋 "宏信" , 以我所知佢是一間新校有中小學一條龍, 校舍大設備新, 只可惜行IB(我最唔like),40,000一年... 聖瑪加利, 陳守仁(陳守仁是沒有中學部的), 同佢宏信, 你會點排呢? .... ...

原帖由 thomasha 於 10-11-10 23:21 發表
我對這數間小學所知甚少,所以未能提供意見,請諒!

唔緊要ar~^^

原帖由 artroboy 於 10-11-11 12:11 發表
點解你唔鐘意行 IB 呢? 我只知呢期好吹捧 IB wor...

我又無打算送佢出去讀, 同埋個人認為中文是十分重要, 所以IB就無傳統咁好....唔知你睇法係點呢?

Why so many parent choice St. Peter? As I know that St. Peter has giving heavy homework to the children.

原帖由 milkonline2 於 10-11-9 14:48 發表
I choose AM session. Are u waiting for rc result also?

我都覺得中文是更難學得好的語言. 打好中文底先最重要.

引用:我又無打算送佢出去讀, 同埋個人認為中文是十分重要, 所以IB就無傳統咁好....唔知你睇法係點呢?

回復 2# hiellen 的帖子

因為 St.peter 有around or over 30% 上 band 1, 多過其他小學.

just applied 4 schools

1  got 2nd interview
1  waiting list
2  still wait for the results

I also got nothing on my hand...... quite nervous on nov 22 result.

It’s really glad to know many parents support & comfort each other.  

My girl got 1 rejected, 2 waiting & two 2nd interview.  She is a bit above average & was born in Dec.  As I am a single mother, don’t know if this would have any impact on the application & the “game”… I started to be nervous, and wonder what to do if turns out no offer at all.   

Anyway, it has a long way to go, can only tell myself, this is only the starting point of her life, have to come over more challenges in future…..  

Wish my daughter, all BK parents & kids have good luck.

我都有2間reject了, 唯有寄望有2nd in 果間

醒目開學勳章

回復 11# bobo_ling 的帖子

我仔唔係讀國際學校, 佢讀主流班架, 再者, 間幼稚園跟本就唔係咩國際幼稚園, 全部都係本土小朋友, 何來國際吖, 充其量只係國際課程啫~~
好彩今日有offer啦, 仲有一間有2nd in, 真好彩!!
話時話, 點解你知我仔讀邊間學校既?

回復 93# 戀仔狂 的帖子

hee hee....都係我八掛law~~
我見你個名咁得意就順手click下你個名, 你有個主題係講2手校服, 估你應該就係讀e間....
而家有邊間offer,同2nd in ar?
我就有陳守仁,同九龍塘小學 2nd in...

醒目開學勳章

原帖由 bobo_ling 於 10-11-13 21:07 發表
hee hee....都係我八掛law~~
我見你個名咁得意就順手click下你個名, 你有個主題係講2手校服, 估你應該就係讀e間....
而家有邊間offer,同2nd in ar?
我就有陳守仁,同九龍塘小學 2nd in... ...

haha~~你真係聰明呀, 你就好啦, 有2間有2nd in...
我仔kts唔得呀.....
家下只係得禮賢有offer同埋dbs有2nd in囉........今日冇in德雅...
dbs都唔敢抱咁大祈望.....

回復 95# 戀仔狂 的帖子

咁李宗德應該都會收, 係你唔考定waiting 緊, 我李宗德waiting緊, dbs就入唔到2nd in, e 間我本身唔多like所以沒有失望, 反而英華就真係down od.....

醒目開學勳章

原帖由 bobo_ling 於 10-11-13 21:29 發表
咁李宗德應該都會收, 係你唔考定waiting 緊, 我李宗德waiting緊, dbs就入唔到2nd in, e 間我本身唔多like所以沒有失望, 反而英華就真係down od.....

咦, 你都係新界人喎~~真有緣啦!! 你小朋友都係讀topkids??
我冇考李宗德呀, 英華我都衰左呀....

回復 97# 戀仔狂 的帖子

唔係ar...我係讀屋村學校宣道會~~
英華係男校入唔到都好既, 將來影響佢心理發展....
自行派位你有沒有因為禮賢而放棄ar?

醒目開學勳章

原帖由 bobo_ling 於 10-11-13 21:49 發表
唔係ar...我係讀屋村學校宣道會~~
英華係男校入唔到都好既, 將來影響佢心理發展....
自行派位你有沒有因為禮賢而放棄ar?

唔駛呀, 因為禮賢係私校, 我仲可以玩大抽奬
haha, 我反而好想我仔讀男校, 因為佢太似女仔啦
好想佢群下d男仔變man  d

戀仔狂

嘩,恭喜呀!!! 禮賢都唔錯呀, 只係中學網差DD. 但係讀得好, 都唔洗理佢係乜網啦.

禮小純樸, 有教會背景. 我就走漏眼冇IN呢間.
反而細女就IN 佢幼稚園.
‹ 上一主題|下一主題